Undersökning: Cyberattacker börjar oftast med falska mejl
Hem SÄKERHET Undersökning: Cyberattacker börjar oftast med falska mejl

Undersökning: Cyberattacker börjar oftast med falska mejl

Publicerat av: Redaktionen

Nära hälften av de tillfrågade företagen i en stor undersökning om cybersäkerhet från Arctic Wolf uppger att de har utsatts för en ransomware-attack under det senaste året.

Falska mejl är den i särklass vanligaste angreppsmetoden.

Arctic Wolf, ledande inom operativ cybersäkerhet, släpper nu sin årliga trendrapport om cybersäkerhet.

Den bygger på en undersökning bland över 1 000 seniora beslutsfattare inom IT och cybersäkerhet från organisationer i 16 länder, däribland Sverige.

Nya State of Cybersecurity: 2024 Trends Report från Arctic Wolf ger säkerhetschefer och specialister insikter om det aktuella läget och spaningar om framtidens cybersäkerhetslandskap, så att de kan hjälpa sina organisationer till förbättrad säkerhet och bygga ett cyberförsvar som ligger steget före i en hotmiljö som ständigt förändras. .

Viktiga resultat från undersökningen:

  • E-post-attacker är den vanligaste angreppsmetoden: Nästan tre fjärdedelar (70 procent) av organisationerna har utsatts för försök till BEC-attacker (Business Email Compromise) under det senaste året. Nästan en tredjedel (29 procent) av dessa blev offer för en eller flera framgångsrika attacker som utnyttjade mejl.
  • Ransomware-attacker kopplas till datastölder: Nästan hälften (45 procent) av respondenterna uppger att deras organisationer har drabbats av en ransomware-attack under de senaste 12 månaderna – en ökning från förra årets siffra på 42 procent. Vid de allra flesta (86 procent) av dessa attacker förekom datastölder.
  • Informationsplikt tvingar fram transparens: Två tredjedelar (66 procent) av organisationerna som drabbades av dataintrång det senaste året valde att informera öppet om sina incidenter, medan en tredjedel (30 procent) bara informerade de berörda parterna.
  • Cyberförsäkring blir en standardåtgärd inom riskhantering: Det finns en stor efterfrågan på cyberförsäkring och de allra flesta företag har skaffat en sådan. Bara 5 procent av de undersökta organisationerna har valt att avstå från försäkringsskydd. Bland de övriga har majoriteten (66 procent) en aktiv cyberförsäkring, medan ytterligare nästan en tredjedel (29 procent) antingen är på väg att teckna försäkring eller planerar att göra det under året.
  • Den snabba utvecklingen av generativ AI har gjort regler för att använda dessa tjänster till en prioritet hos företag. Nästan alla undersökta organisationer (94 procent) har antingen redan eller planerar att under året införa regler för sin användning av verktyg för generativ AI och stora språkmodeller (LLM).

Undersökning: Cyberattacker börjar oftast med falska mejl– Vår nya rapport visar på en skrämmande utveckling bland hotaktörerna, som blir allt skickligare och fortsätter utveckla mer avancerade angreppsmetoder. Angriparna utnyttjar framför allt den mänskliga faktorn, vilket framgår av den enorma mängden mejlbaserade attacker. Men oavsett metoderna så växer insatserna för de utsatta organisationerna eftersom de flesta framgångsrika ransomware-attacker medför att man blir bestulen på sitt data, säger Ian McShane, chef för Managed Detection and Response (MDR) på Arctic Wolf.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00