När det gäller jämställdhet har techbranschen gjort stora och viktiga framsteg de senaste tio åren.
Andelen kvinnor i ledningsgrupper har ökat från 14 till 29 procent, fler företag arbetar aktivt för att skapa inkluderande arbetsplatser, och vi ser en allt större förståelse för värdet av mångfald. Men vi är inte i mål – och för att ta oss dit behöver vi höja ambitionsnivån ytterligare.
Trots flera initiativ för att öka jämställdheten är techbranschen fortfarande mansdominerad, särskilt på ledningsnivå. Samtidigt visar rapporten Unga kvinnor och tech 2024 att intresset för branschen minskar bland unga kvinnor. Den främsta anledningen? Bristen på kvinnliga förebilder.
Vi vet att mångfald är en avgörande framgångsfaktor. Otaliga studier, bland annat från McKinsey, visar att företag med större mångfald är mer innovativa, har högre lönsamhet och står bättre rustade för framtiden. En bredare mix av perspektiv och erfarenheter stärker kreativiteten och innovationskraften, vilket är kärnan i varje techbolag. Så det borde finnas ett stort intresse hos Sveriges IT- och teknikföretag att locka fler kvinnor till branschen och öka jämställdheten på ledningsgruppsnivå.
Bättre lönsamhet genom ökad jämställdhet
Så vilket ansvar kan företagen ta när det gäller jämställdhet i en bransch där urvalet är besvärande homogent?
Alla kan alltid göra mer, men på Wolters Kluwer har vi gjort en del framsteg som vi är stolta över. Exempelvis är vi 60 procent kvinnliga ledare i vår svenska verksamhet, vilket även avspeglar sig i ledningsgruppen. Vi ser att detta leder till både engagemang hos medarbetarna och positiva affärsresultat. Hur har vi nått dit? Bland annat genom att verka för flexibla arbetsformer, rimlig arbetsbelastning och en inkluderande kultur. Vi jobbar dessutom aktivt med att lyfta kvinnliga förebilder både internt och externt.
De som inte tycker att jämställdhet känns viktigt nog att fokusera på, behöver vi påminna om att det handlar om att skapa innovativa och lönsamma företag. Det är vad jämställdhet resulterar i och vad vi bör vara motiverade att kämpa för. Techbranschen har kapacitet att göra fascinerande framsteg i många olika avseenden. Låt oss se till att den gör det med hela samhället representerat.
Krönika av: Kristina Lagerstedt, Sverigechef, Wolters Kluwer Tax & Accounting