Han ska ta Lenovo Datacenter till nya höjder
Hem PÅ STAN MED Han ska ta Lenovo Datacenter till nya höjder

Han ska ta Lenovo Datacenter till nya höjder

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Fredrik Jubran är, sedan 1 november 2017, Sverigechef på Lenovo Datacenter. Vi träffade honom för att prata om hur han ser på framtiden för sitt team och deras kunder.

Han ska ta Lenovo Datacenter till nya höjder 1

Fredrik Jubran, Sverigechef på Lenovo Datacenter

Fredrik har arbetat med IT-säkerhet de senaste 15 åren och det har gett honom en gedigen kunskap om IT och många affärskontakter. Nu väntar en ny resa i en annan del av IT-branschen i och med att han numera har till uppgift att leda Lenovos Datacenter-verksamhet i Sverige. Vad var det då som fick honom att ta det steget?

Gillar försäljning och utmaningar

”Jag kände att det var dags att göra något nytt”, svarar Fredrik. ”Mina år inom IT-säkerhet har gett mig jättemycket och det kommer jag att ha nytta av även i min nya roll. Jag har alltid gillat försäljning och när jag fick chansen att leda Lenovo Datacenter kunde jag inte tacka nej. Frågan kom helt enkelt rätt i tiden för mig. Nu kan jag ta mig an utmaningarna som det innebär att vara ledare utan att tappa kontakt med säljarbetet. Dessutom har jag alltid jobbat via kanalen och det får jag fortsätta med nu”, säger han nöjt.

Vi konstaterar under samtalets gång att Fredrik snabbt har kommit in i sitt nya branschsegment – Datacenter. Han berättar engagerat och initierat om vilka frågor som nu är på hans och övriga aktörers agenda. Kylning av servrarna är en av dem:

”Vi kyler en del av våra servrar med vatten. Vatten och server är sällan en vanlig kombination men rätt hanterat skapar det stora fördelar”, berättar han. ”En av de absolut största fördelarna med vattenkylning är ekonomin och miljön. Du spar enormt mycket el på att inte kyla med fläktar. En annan fördel är ljudnivån. När du kommer in i en serverhall med vattenkylda servers kan du utan problem föra ett samtal utan att höja rösten. Arbetsmiljön blir väsentligt förbättrad. Ytterligare en fördel är att vattnet kan återanvändas för uppvärmning av t.ex. andra byggnader i närheten”, säger Fredrik.

Vad blir det för väder imorgon?

Fredrik berättar att Lenovo Datacenter har tre olika verksamhetsområden:

  • Server, lagring, switch och hyperkonvergerat
  • High Performing Computing (HPC)
  • Hyperscale

Inom området HPC är kunden ofta verksam inom universitet, tillverkning, finans och läkemedel och utveckling. Företag som arbetar med väderprognoser är också vanligt förekommande. En sak som dessa branscher har gemensamt är att de arbetar med prognoser, simuleringar och analyser. För att få ett så riktigt svar som möjligt behöver de hantera enorma mängder data i sina analyser. Då de dessutom vill ha svaret så snabbt som möjligt krävs det mycket datakraft för dessa tjänster.

”Här är vi stora och kända hos våra kunder”, säger Fredrik. ”Vi är duktiga på superdatorer och har flera anläggningar stora som fotbollsplaner. Ofta börjar vi med att kunden får köra sina simuleringar i någon av våra anläggningar, t.ex. i Stuttgart. Därefter har både vi och kunden en bra bild av vad de behöver för utrustning.

Våra Hyperscale-lösningar gör att vi kan hantera kundspecifika anpassningar i enorma volymer”, berättar han.

Vi frågar honom om hur han ser på framtiden för datacenter.

”Jag är inte orolig men jag tror att vi kommer att få se en förändring där de mindre anläggningarna försvinner och de kommer att gå upp i stora kluster. Behovet av datakraft och lagring ökar konstant och det leder till att framtidens datacenter kommer att vara enorma och placerade på geografiskt fördelaktiga ställen. Här ligger vi i Sverige bra till eftersom vår infrastruktur är väl utbyggd och i norra delen av landet finns det gått om mark för att bygga stora anläggningar. Vårt kyliga klimat är en annan faktor som får många stora aktörer att titta på Sverige.

En närmast ofattbar produktion

Att Fredrik nu är en del av ett mycket stort företag med 60 000 anställda globalt blir tydligt när vi fortsätter samtalet och kommer in på Lenovos produktion samt AI (Artificiell Intelligens).

”I London och Stuttgart har vi Executive Briefing Centers (EBC) där vi håller utbildningar och kör demos för våra kunder. Det är mycket uppskattat av både partners och kunder”, berättar han.

”Vi har även tre center för AI och innovation. De ligger i Kina, USA och Europa. Där arbetar vi med Machine Learning, AI och framtidens teknik. Även om mitt fokus givetvis är den svenska marknaden så är det häftigt att ha en så stor organisation i ryggen som kan hjälpa oss och våra kunder med allt ifrån demos till produktion. Våra tillverkningsprocesser är för övrigt mycket viktiga för oss. Vi skeppar 4 enheter per sekund (!)”, säger Fredrik stolt.

Vad händer nu?

Vårt samtal fortsätter med att vi frågar hur han ser på den närmaste framtiden för honom och hans team.

”Det mesta generar olika former av data nuförtiden. Se bara på Internet of Things. Behovet av servrar och storage ökar hela tiden. Vi behöver anställa fler till mitt team framöver. Vi är idag ett gäng som kompletterar varandra på ett bra sätt”, säger han. ”Ett sätt att göra oss mer kända i kanalen är våra utbildningar som vi håller kvartalsvis. De är kostnadsfria och uppskattade”, berättar Fredrik.

Han är sportintresserad och när han själv idrottar så är det lagsporter som gäller.

”Jag gillar när man sätter laget framför jaget. Känslan av att vara en del av teamets gemensamma framgångar ger mig energi. Jag tror också att min tävlingskänsla har bidragit till att jag alltid har känt en säljlust. Att både kunna bidra till det egna teamets utveckling och samtidigt hjälpa våra kunder att hitta bra lösningar är en skön kombination”, avslutar Fredrik Jubran.

Privat

Namn:                                          Fredrik Jubran
Ålder:                                           36 år
Bor:                                              Täby
Familj:                                          Fru och två söner, 2 och 4 år.
Intressen:                                     Fotboll, Skidor (Alpint i första hand)
Senaste film:                               Solsidan
Kommande resor:                        Göteborg (jobbet), Gotland (familjen)
Antal devices:                              Ca: 10 st.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>