Han ville bli pilot och hamnade i molnet
Hem PÅ STAN MED Han ville bli pilot och hamnade i molnet

Han ville bli pilot och hamnade i molnet

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Niklas Stolperud är Nordic Channel and Distribution Manager på Aruba. Vi åkte till deras kontor i Stockholm för att prata med honom om hans resa inom IT-branschen.

Han ville bli pilot och hamnade i molnet

Niklas Stolperud, Nordic Channel and Distribution Manager på Aruba

Mötet blev uppsluppet, glatt, spännande och intressant, precis som Niklas själv är.

Förutom ovannämnda egenskaper lär vi oss också att han är seriös och dedikerad i sina arbetsuppgifter samt en av de mest familjekära personer som vi har intervjuat i vår serie ”På Stan med”. Flera gånger under vårt samtal återkommer han till hur mycket hans fru Angelika samt barnen Melissa och Felix betyder för honom. Samt hur mycket hans fru har ställt upp de gånger som han har känt sig tvungen att prioritera arbetet.

Ville inte flytta

Han växte upp i Mälarhöjden. Grundskolan gick han på Adolf Fredriks musikklasser och därefter blev det Teleteknisk linje på Västberga gymnasium. Vid den tiden hade han flyttat till Nynäshamn. Kanske var det på Adolf Fredrik som hans intresse och talang för musik väcktes på allvar. Det skulle visa sig att hans utbildning på Teleteknisk linje ändå blev den viktigaste pusselbiten i hans val av yrkeskarriär. Egentligen ville han bli pilot och den viljan ledde till att han senare sökte till en pilotutbildning. Han genomförde de nödvändiga testerna med mera men det hela föll på att han inte ville flytta till Lund där utbildningen hölls.

”Jag har inget emot Lund, men då var det ett lite för stort steg att flytta så pass långt”, minns Niklas med ett skratt.

Det blir tydligt att livets bananskal lika väl hade kunnat föra honom upp i luften som pilot eller ut på turnévägarna som musiker. Niklas berättar att när det gäller musikintresset blir det i alla fall tillfredsställt eftersom han sjunger i ett Coverband.

Började bygga nät

Efter skolan började han att arbeta som elektriker i Nynäshamn och hans resa inom IT började med att hans intresse för IT väcktes när han arbetade med att installera Siemens Nixdorfs kassor. Därefter var han med och startade företaget Datadraget i Bromma. Där arbetade han med att bygga upp ett nätverk med ATG-terminaler. Kanske kan man säga att det blev inkörsporten till hans fortsatta karriär där olika roller inom nätverk är den röda tråden. Den resan gick vidare till Heet Data år 1989 och fortsatte sedan till Installationskompaniet där han arbetade med att bygga nät åt bland annat Försvarsmakten. Vi hoppar fram till år 1997 när han började som Försäljningschef för STAKO på Merkantildata Kommunikation.

”Det var en rolig tid och jag trivdes riktigt bra där. Jag jobbade mycket med Stockholms Stad. Ett av uppdragen var att skapa det första giga-nätet, ett annat var att bygga nätverk i grundskolor och gymnasier. Där gjorde vi en lösning där alla elever hade egna konton. Det var vid den här tiden som jag kom i kontakt med Compaq. Efter en tid köptes de upp av HP och jag fick senare en fråga om att börja där. Min första roll i HP-sfären var Corporate Account Manager på HP Procurve. Vi tog marknadsandelar snabbt och det blev början på en lång och intressant resa på olika HP-bolag”, berättar Niklas.

”Det blev ett kort avbrott när jag var på Atea i ett år och därefter två år på Extreme Networks. I mars 2012 kom jag tillbaka till HP och uppdraget var att återvinna kanalen. I november samma år fick jag frågan om jag ville bli Sverigechef för nätverksdelen, HP Networking, och det tackade jag ja till”, säger han.

En egen mentor

Niklas berättar att han alltid trivs som bäst i en entreprenörsmiljö och att han har ett behov av att få göra saker på sitt sätt även om det inte alltid är det vanligaste och lättaste sättet.

”Jag har lätt för att bli engagerad i det jag arbetar med. Jag vill tro att den entusiasmen smittar av sig på mina medarbetare. Till exempel hände det att jag ibland sov i kulvertar i samband med att vi höll på och byggde nätverk för Stockholms Stad samt fiber- och spridningsnätverk i Riksdagskvarteren. Vi jobbade så mycket och så sent att det var lika bra att stanna kvar och sova på jobbet eftersom nästa arbetsdag bara var några timmar bort. Det var en intensiv och mycket lärorik tid”, skrattar Niklas.

”Ett annat fint minne som jag bär med mig är när jag träffade Kjell Jansson på Stockholm Stad. Jag hade många intensiva möten med honom och han kunde vara en tuff motståndare vi våra förhandlingar. Vi fann varandra och han blev min mentor. Jag är honom för evigt tacksam för allt han har lärt mig om förhandlingsteknik och annan värdefull kunskap. Tyvärr förlorade han sin kamp mot cancern och jag saknar honom verkligen”, säger han med sorg i rösten.

Oroliga föräldrar

Niklas har många speciella minnen från tiden när han arbetade så intensivt med Stockholms Stad. Det blev många möten i Stadshuset och han var med om att bygga upp IT-strukturen för flera Stadsdelsförvaltningar.

”Det var en fantastiskt rolig tid men det fanns också stunder av allvar. Vi var väldigt involverade i skolmiljöerna och byggde nätverkslösningar för skolorna. Det var hela 88 000 elever som berördes av vårt arbete. Vid ett par tillfällen hade jag direktkontakt med föräldrar som var rejält oroliga och frågade mig om jag tänkte stråla deras barn”, berättar Niklas.

”Vi hade en otrolig teamkänsla. Vi vann tillsammans och vi förlorade gemensamt”, fortsätter han.

Vår bild av Niklas som en sann entreprenör och en genuin teambuilder förstärks under vårt samtal.

Vad händer inom ett år?

Vi frågar honom om vad han tror att det närmaste året kommer att innebära för branschen.

”Jag tror tyvärr att marknaden stagnerar. Det beror bland annat på att många aktörer inväntar den nya tekniken. Däremot kommer affärsområdet Analytics att växa. En annan tydlig trend är skiftet som innebär att användarna går från att tidigare aktivt ha sökt sig till trådlösa nätverk till att vi nu i praktiken är i ett skede där de trådlösa nätverken följer användarna. Här har vi på Aruba väldigt många konkreta exempel på att våra lösningar verkligen lever upp till den nya förväntan som växer fram på mobila trådlösa nätverk”, säger Niklas.

Han avslutar med att berätta att Aruba har anlitat en retoriker som utbildar deras personal i att till exempel kunna levererar en ”Aruba-pitch” när tillfälle ges. Med andra ord ger de sina anställda möjligheten att på ett säkert och tryggt sätt kunna presentera Aruba när de har möjligheten att göra det. En typisk innovation á la Niklas Stolperud.

Vi önskar honom all lycka i hans kommande utmaningar!

Privat
Namn:                                          Niklas Stolperud
Ålder:                                            51 år
Bor:                                               Älta
Familj:                                          Fru Angelika, dotter Melissa 26 år och son Felix 23 år samt Milton, en röd                                                          cockerspaniel.
Intressen:                                    Familjen, Båtliv, Sjunga, Musik
Senaste bok:                               Domaren av Dag Öhrlund
Senaste film:                              Jurassic World: Fallen Kingdom
Favoriträtt:                                  Pasta Arrabbiata, med blåmusslor
Antal devices:                             30 – 50 (!)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00