Tillverkningsindustrin väl rustad för AI, sämre för cyberhot
Hem LEVERANTÖRCISCO Tillverkningsindustrin väl rustad för AI, sämre för cyberhot

Tillverkningsindustrin väl rustad för AI, sämre för cyberhot

Publicerat av: Redaktionen

I samband med Hannover Messe har Cisco sammanställt data som visar hur väl förberedda tillverkningsindustrin är kring två av digitaliseringens främsta ödesfrågor – en möjlighet och ett hot.

Under de senaste månaderna har Cisco släppt två globala studier som kartlägger näringslivets beredskapsnivå inom digitaliseringens två kanske viktigaste områden inom olika industrier och länder, den snabba tillväxten av olika tillämpningar för AI och det ständigt närvarande cyberhotlandskapet.

I samband med den pågående industrimässan i Hannover har Cisco också tittat närmare på data för den europeiska tillverkningsindustrin, en sektor som står för nära en femtedel av det svenska näringslivets förädlingsvärde – och som är i centrum för både hoten och möjligheterna.

Tillverkningsindustrin väl rustad för AI, sämre för cyberhot

Thomas Brännström, CTO Cisco Sverige.

”När vi pratar om hur praktiska AI-tillämpningar förändrat vår vardag hittills stannar samtalet ofta kring den del som kallas generativ AI, och hur den kommer att påverka olika former av interaktioner och kundbemötande, och på längre sikt olika kreativa yrken. Men utvecklingstakten är inte mindre inom andra AI-områden, och de snabba framstegen och investeringsviljan innebär både snabbare utvecklingstakt för specialiserad hårdvara som DPU-processorer, och för molntjänster”, säger Thomas Brännström, CTO på Cisco Sverige.

Utrymme för förbättring

Under de senaste åren har ett återkommande begrepp varit ”Industri 4.0” eller ”den fjärde industriella revolutionen” och syftar till hur uppkopplade maskiner och självlärande system på olika sätt bidrar till ökad produktivitet och snabbare innovation. Mellan 2020 och 2023 fördubblades antalet uppkopplade produkter globalt och förväntas ha fördubblats igen vid 2030.

Den utvecklingen kompliceras dock av att tillverkningsföretag inte väl förberedda för cyberhot mot de allt mer digitaliserade miljöerna. Endast 19 procent av europeiska tillverkningsföretag befinner sig i de två högsta nivåerna av cybersäkerhetsmognad.

Underområdet ”Machine Trustworthiness” är särskilt uppseendeväckande. Här uppnår endast 20 procent av tillverkande företag en tillräckligt bra skyddsnivå, det vill säga en av de två högsta mognadsnivåerna.

”Om maskinerna i produktionsmiljön inte är motståndskraftiga mot cyberattacker är det ett stort problem. Att inte ansluta maskiner till nätverk påverkar konkurrenskraften negativt men att ansluta dem utan att de är säkra kan få svåra konsekvenser för hela verksamheten på lång sikt. Här behöver det helt enkelt göras mer”, säger Thomas Brännström.

Tillverkningsindustrin väl rustad för AI, sämre för cyberhotNär det gäller användningen av artificiell intelligens går den europeiska tillverkningsindustrin något bättre totalt sett jämfört med andra sektorer. 34 procent av företagen på de två högsta nivåerna innebär en fjärde plats bakom ”teknikleverantörer”, sektorklustret ”teknik, design och arkitektur” och finans. Alla andra sektorer har värden över 25 procent, med undantag för utbildning (12 %).

Sammantaget har tillverkningsindustrin insett vikten av AI för sin egen industri och de ligger före andra industrier på vissa områden.

Den intensiva forskningen och utvecklingen kring Industry 4.0 märks här. Det är en viktig grund, men ingen garanti för framgångsrik AI-användning i framtiden.

Närbild av Sverige

Sverige inkluderas i bägge studierna och placerar sig över det europeiska genomsnittet på de flesta områden i AI-undersökningen, när man granskar samtliga industrivertikaler. Bland annat framkom att en femtedel av de svenska företag som deltog rankas som ledande inom AI och nästan två tredjedelar uppgav att de hade en väldefinierad AI-strategi på plats. 34 procent svarade att AI är den viktigaste prioriteringen för investeringar i ny teknik.

Men i cybersäkerhetsundersökningen från april 2024 stack det svenska näringslivet snarare ut negativt i en europeisk jämförelse. Bara 14 procent av de svenska företag som deltog placerade sig i någon av de två högsta betygskategorierna, och åtta av tio förväntade sig att drabbas av en cyberattack med betydande skadeverkningar under de kommande två åren. Samtidigt uppger nästan samtliga företag, 98 procent, att deras utrymme för investeringar i cybersäkerhet förväntas öka de kommande åren.

”Det är en gammal sanning att investeringsviljan är större när det gäller att dra fördelar av möjligheter än den är för att förebygga hot. Därför är det bra att båda frågorna ses som prioriterade för framtiden – eftersom båda är oerhört viktiga. Ett företag som vill vara väl rustat för framtiden måste hitta rätt balans för att lyckas uppnå säker digitalisering till maximal nytta”, säger Thomas Brännström.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00