Uddevalla kommun sätter företagarna i fokus genom implementera tekniken för ett bättre företagsklimat
Hem NYHETER Uddevalla kommun sätter företagarna i fokus genom att implementera AI-lösningar

Uddevalla kommun sätter företagarna i fokus genom att implementera AI-lösningar

Publicerat av: Redaktionen

Uddevalla kommun har i samarbete med techbolaget Nexer Insight tagit ett stort digitalt kliv genom att implementera AI-teknik på sin digitala plattform.

Denna nyskapande lösning erbjuder företag och invånare tillgång till tjänster dygnet runt och möjliggör service på tidpunkter som tidigare var omöjliga att tillgodose.  Genom denna modernisering frigörs resurser för ökad utveckling och mänsklig kontakt, med fokus på att förbättra användarupplevelsen.

Initiativet startade med att Uddevalla kommun lyssnade in lokala företagares behov och förutsättningar under ett företagsmarathon, vilket inkluderade dialog med 100 företag under en vecka.

Uddevalla kommun sätter företagarna i fokus genom implementera tekniken för ett bättre företagsklimat

Foto: Britt-Inger Berntsson, avgående IT-chef Uddevalla kommun & Mats Eliasson, kommunikationschef Uddevalla kommun

Det framgick tydligt att förbättrade kommunikationskanaler, särskilt gällande bemötande och öppettider, var en tydlig  förbättringsåtgärd, vilket ledde till en målsättning om 24/7-service för att bättre möta företagens behov.  Med hjälp av Nexer Insight, ett globalt techbolag som är specialiserade inom AI och avancerad dataanalys, har kommunen utvecklat en digital plattform som adresserar företagarnas utmaning att nå kommunen utanför traditionella kontorstider.

Det är Mats Eliasson, kommunikationschef Uddevalla kommun, och Britt-Inger Berntsson, avgående IT-chef på Uddevalla kommun, som leder projektet och varit avgörande för att få människor att förstå teknikens möjligheter och implementera lösningarna i det dagliga arbetet.

Mats Eliasson understryker att implementeringen av teknologin var enkel, medan utmaningen ligger i själva förändringsprocessen inom kommunen. “Det svåraste som finns är att bryta vanans makt och för att lyckas med en digital
förändringsprocess krävs det att förändring sker i alla delar av ett företags verksamhet. Att få alla att förstå de positiva möjligheterna som en förändringsresa innebär förutsätter en bra och modig chef”, säger Mats Eliasson, kommunikationschef Uddevalla kommun.

Trots det digitala fokuset betonar projektet vikten av personlig interaktion. Därför inkluderas även två icke-digitala lotsar inom bygglov och samhällsbyggnad för att erbjuda en mer skräddarsydd serviceupplevelse.

”Vi är stolta över att visa vår förmåga att anpassa oss och möta våra invånares och företagares behov. Genom att erbjuda tjänster dygnet runt stärker vi som kommun vårt stöd till den lokala företagarvärlden och underlättar för dem att driva sina verksamheter effektivare”, säger Britt-Inger Berntsson, avgående IT-chef Uddevalla kommun.

Samarbetet mellan Uddevalla kommun och Nexer Insight, som inleddes under 2023, är ett spännande exempel på framåtblickande teknologianvändning. Medan projektet fortfarande är under utveckling, är det tydligt att dess mål är att integrera den allra senaste tekniken från framstående aktörer som OpenAI, Microsoft och Databricks. Denna lösning siktar på att kombinera avancerad AI och datahantering för att förbättra kommunens digitala infrastruktur och service till medborgarna. Detta samarbete illustrerar hur offentlig sektor kan arbeta hand i hand med privata teknikföretag för att skapa innovativa och framtidsorienterade lösningar.

”Genom dagens banbrytande innovationer öppnar vi dörren till en värld där data och teknik inte bara är verktyg, utan kraftfulla drivkrafter som kan revolutionera hur vi lever och arbetar i den digitala tidsåldern. Mitt engagemang i att förvandla Uddevalla kommuns digitala landskap har varit en extraordinär resa. Detta är inte bara ett framsteg, det är ett konkret bevis på hur offentlig sektor kan bli en katalysator för banbrytande innovation och skapa grunden för en framtid där teknologi möjliggör och förstärker vår vardag”, uttrycker Carl Tönseth, Business Manager på Nexer Insight.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00