Hem PÅ STAN MED DNS är vårt DNA!

DNS är vårt DNA!

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Vi bestämde träff med Johan Mårtensson och Michael Nyström på Infoblox för att få ta del av deras syn på ett av de viktigaste ämnena just nu; IT-säkerhet.

DNS är vårt DNA! 4Båda två började på Infoblox i juli i år. En annan gemensam faktor, av många, är deras driv att vilja göra skillnad inom IT-säkerhet. Johans formella titel är Territory Account Manager och Michaels är Senior Sales Engineer. De har båda Norden som sitt ansvarsområde. De berättar att ytterligare två personer kommer att förstärka det svenska teamet inom kort.

Det är en signal om att Infoblox fortsätter sin satsning på den svenska marknaden som för övrigt var en av de första marknaderna som de etablerade sig på i Europa efter att företaget startats i Chicago för 20 år sedan.

Chauffören och Sekreteraren

Tidigt i vårt möte märks det att Johan och Michael trivs tillsammans. Båda två sökte sig till Infoblox för att de hade hört positiva signaler om företaget i sina respektive nätverk.

”Jag var nyfiken på den väg inom IT-säkerhet som Infoblox har tagit. Jag har varit i branschen sedan 90-talet och började som copysäljare på Carl Lamm. Efter att senare arbetat som nätverkstekniker under lång tid började jag för några år sedan att medvetet göra en förflyttning mot IT-säkerhet. Det är och kommer fortsatt att vara ett av de absolut viktigaste områdena inom branschen”, förklarar Michael.

”Även jag ville arbeta mer med säkerhetsbiten och jag känner sedan tidigare många i partnernätverket som Infoblox byggt upp. Alla jag pratade med var positiva till företaget och när jag tog kontakt var mitt första intryck att den bilden stämde mycket väl. Det är framförallt en väldigt välkomnande atmosfär på Infoblox”, säger Johan.

”Det sistnämnda kan jag verkligen stryka under på. Jag har aldrig blivit så väl omhändertagen i en anställningsprocess”, utbrister Michael spontant.

De har inte arbetat tillsammans tidigare och faktiskt inte ens sett varandra på IT-event och liknande. Trots att det var så sent som i somras som de träffades för första gången säger de båda två att de redan har blivit parhästar.

”Johans värderingar och syn på affärsetik delar jag fullt ut. Vi brukar lite skämtsamt kalla oss för Chauffören & Sekreteraren!”, säger Michael och skrattar.

”Han kör bilen och jag sköter det administrativa när vi åker runt och träffar kunder”, förklarar Johan med ett leende.

Går DNS ner stannar allt

DNS är vårt DNA! 5En av hörnstenarna i Infoblox säkerhetsarbete är skyddet av DNS (Domain Name System). Det innehåller alla domännamn och det kopplar dessutom ihop dem med rätt IP-adress. Det är lätt att förstå att den funktionen är livsviktig för att alla uppkopplade system och enheter ska fungera. DNS körs via port 53 och för att den funktionen ska fungera måste den porten alltid vara öppen.

”Port 53 är som en svängdörr. Därför är den en populär attackväg och nästan all Malware och Ransomware kommer den vägen. Vi kan upptäcka när till exempel ett Ransomware kommunicerar med dess avsändare. Våra säkerhetslösningar består bland annat av maskininlärning”, säger Michael.

”Infoblox har arbetat med skydd av DNS ända sedan starten år 1999. Det gör att vi har en gedigen kunskap och inte minst en komplett databas över samtliga domäner, såväl seriösa som illasinnade, som finns och har funnits de senaste 20 åren. Det är en av flera förklaringar till att vi idag har ungefär hälften av marknaden inom DNS-skydd. Den här kunskapen om domäner delar vi med oss av till våra partners för att underlätta deras säkerhetsarbete”, berättar Johan.

”Idag är det ett otroligt tryck på att alla sajter ska vara uppe och tillgängliga hela tiden. Därför är det lite frustrerande att så många fortfarande inte skyddar sitt DNS, för om det går ner så slutar hela nätverket att fungera. Vi försöker höja medvetenheten via vårt partnernätverk. Vi sätter även upp egna nya sajter där våra verktyg kan visa kunderna att dokument förs ut från sajten. Dessutom genomför vi tillsammans med vår distributör Exclusive Networks både utbildningar och certifieringar”, säger Michael.

Molnet gör oss mer relevanta

Vi börjar att prata om företag och myndigheter som flyttar till molnet och vad det kommer innebära ur ett säkerhetsperspektiv.

”För oss är molnet en del av din interna IT-miljö precis om man kan säga att det egna datacentret är en del av molnet. Vi blir mer relevanta när fler använder molnet eftersom våra lösningar skyddar vägar som ofta är oskyddade, port 53 är ett exempel på det”, säger Michael.

”Ibland frågar vi kunder som vi träffar om hur många av företagen i Fortune 500 som attackeras vid just det tillfället. Det något nedslående svaret är att samtliga attackeras i princip hela tiden. Att arbeta med IT-säkerhet är ett arbete utan slut. Hackarna är alltid ett litet steg före och du kan aldrig luta dig tillbaka och koppla av. Det kanske låter konstigt men det är faktiskt en utmaning som triggar både mig och Michael”, förklarar Johan med energi i rösten.

”Jag vill vara tydlig med att våra lösningar inte bara handlar om att skydda DNS. Vi pratar ibland om Single Point of Truth och vikten av att samla allt data på ett säkert ställe. Då handlar det om kompletta DDI-lösningar som förutom DNS även består av DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) och IPAM (IP Adress Management). Då gör vi det möjligt för våra kunder att verkligen se vad som händer i deras nätverk och hitta sina resurser på ett säkert sätt”, berättar Michael.

Vår sista fråga handlar om hur de ser på Infoblox fortsatta utveckling de närmaste åren.

”Jag tror att IT-avdelningarna kommer att bli mer pressade och att det i sin tur gör att marknaden kommer till oss eftersom behovet av våra lösningar kommer att vara stort. Jag tror också att vi i hög grad kommer att ses som ett säkerhetsföretag om några år”, svarar Johan.

”Idag är vår målgrupp kunder med 2000 anställda eller fler. Det tror jag inte kommer att ändra sig men jag konstaterar samtidigt att ju större företaget är desto svårare är det att skapa en Single Point of Truth. Därför kommer vi kanske att ha fler riktigt stora företag som kunder om några år”, avslutar Michael.

Det återstår att se om deras spaningar in i framtiden kommer att slå in men vi önskar Chauffören & Sekreteraren lycka till i deras fortsatta arbete i Norden.

Privat
Namn:                                        Michael Nyström

Ålder:                                         52 år
Bor:                                            Trosa
Familj:                                        Sambo och 3 hundar (1 Rottweiler och 2 Malteser)
Intressen:                                   Hundar, ”Bilnörd”, Fanatisk AIK:are (I första hand fotboll)
Favorit TV-serie:                        The Grand Tour (Uppföljare till Top Gear)
Favoriträtt:                                 Bruna bönor med stekt fläsk
Antal devices:                            31

Privat
Namn:                                        Johan Martinsson
Ålder:                                         40 år
Bor:                                            Resarö (Vaxholm)
Familj:                                        Fru och 2 barn (Dotter 11 år och son 1 år)
Intressen:                                   Bilar, Racing (egen bil på Nürburgring i Tyskland), Familjen, Resa
Senaste bok:                             The Set-Up av Paul Erdman
Favoriträtt:                                 Det Italienska köket
Antal devices:                            7

Epostadresser: Johan Mårtensson, jmartensson@infoblox.com, Michael Nyström mnystrom@infoblox.com

Länk till: https://www.infoblox.com/products/bloxone-threat-defense/ och https://www.infoblox.com/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00