En av fyra drabbas varje år: Ökat antal ID-kapningar i Sverige
Hem SÄKERHET En av 4 drabbas varje år: Ökat antal ID-kapningar i Sverige

En av 4 drabbas varje år: Ökat antal ID-kapningar i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Antalet fall av ID-kapningar ökar, vilket gör det allt viktigare att öka medvetenheten kring vad identitetskapning innebär och hur man kan skydda sig.

En färsk undersökning visar att 39 procent av svenskarna har drabbats av ID-kapning eller bedrägeri under det senaste året.

Det innebär att fyra av tio, eller över tre miljoner individer, har blivit utsatta.

En av fyra drabbas varje år: Ökat antal ID-kapningar i SverigeHur kan du skydda dig mot ID-kapning?

Det finns flera sätt att skydda dig mot ID-kapning. Genom att vidta försiktighetsåtgärder kan du göra det svårare för bedragare att komma åt din information.

Var rädd om dina personliga dokument

Förvara dina personliga dokument som ID-kort, pass och körkort på ett säkert ställe, exempelvis ett låst skåp eller kassaskåp. Om du måste bära med dig dessa dokument, se till att de förvaras säkert och inte lätt kan tas ifrån dig. När du inte behöver dina dokument, överväg att lämna dem hemma på ett säkert ställe istället för att bära dem med dig.

Säkerhet när du är online

När det kommer till digital säkerhet, var medveten om vilka webbplatser du besöker och vilken information du delar. Använd endast säkra och pålitliga webbplatser, speciellt när det gäller finansiella transaktioner eller personlig information. Kolla efter “https” i adressfältet och en låssymbol som bekräftar att webbplatsen är säker.

Kryptering är din vän

Använd kryptering för att skydda känslig information som skickas över internet. Detta inkluderar användandet av VPN-tjänster när du är ansluten till osäkra offentliga Wi-Fi-nätverk. VPN, eller virtuellt privat nätverk, skapar en krypterad förbindelse mellan din enhet och internet, vilket försvårar för obehöriga att få tillgång till dina data.

Lösenordshantering

Skapa starka och unika lösenord för alla dina konton och ändra dem regelbundet. Använd en lösenordshanterare för att spara dina lösenord, så att du inte behöver komma ihåg en lång lista med komplexa lösenord. Många lösenordshanterare kan också generera starka lösenord åt dig.

ID-skydd

Förebygg bevakar din identitet online, dygnet runt, i hela världen med ID-skydd Bli meddelad i realtid om en ändring av dina personuppgifter sker och få hjälp direkt att hantera en potentiell id-kapning.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00