EU-parlamentet klubbade första lagen om AI
Hem NYHETERAI EU-parlamentet klubbade första lagen om AI

EU-parlamentet klubbade första lagen om AI

Publicerat av: Redaktionen

Idag godkände EU-parlamentet slutuppgörelsen om förordningen om artificiell intelligens, världens första lag i sitt slag.

Vänsterpartiets Malin Björk ser att lagen behöver komma på plats så att EU-länderna reglerar användandet av AI.

EU-parlamentet klubbade första lagen om AI

Foto: Possessed Photography/Unsplash

–AI har en stor potential att förbättra och förenkla våra liv, just därför är det så viktigt att den regleras så att den inte används på ett integritetskränkande eller repressivt sätt. Det är hög tid att vi får på plats en lag för detta, säger Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk.

Hon är inte helt nöjd med uppgörelsen, även om lagstiftningen innebär ett visst skydd mot ett obegränsat användande av AI av företag och statliga myndigheter.

– Vi i vänstern hade velat se en försiktighetsprincip, på samma sätt som inom regleringen av kemikalier, men det fanns det tyvärr inte tillräckligt stöd för. Vi hade också velat se förbud mot AI-användande gentemot asylsökande och mot ansiktsigenkänning på distans. Nu blir det inte ett lika starkt skydd för medborgarna, säger hon.

Hon framhåller också en viktig del som vänstergrupperna lyckades få igenom.

– Tillsammans med de europeiska fackförbunden drev vi på för att medlemsländerna kommer att kunna lagstifta själva om att begränsa AI-användandet i arbetslivet. Det är jätteviktigt att AI inte blir ett verktyg för att övervaka och straffa arbetstagare, säger Malin Björk.

Uppgörelsen godkändes med 523 röster för, 46 emot och 49 nedlagda röster.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00