Rugby, studier och kryptovaluta i en framgångsrik blandning
Hem PÅ STAN MED Rugby, studier och kryptovaluta i en framgångsrik blandning

Rugby, studier och kryptovaluta i en framgångsrik blandning

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Vi träffade Erik Olofsson som är Nordenchef på Stripe. Ett företag som hjälper sina kunder med betallösningar för Internet.

Rugby, studier och kryptovaluta i en framgångsrik blandning 1

Erik Olofsson, Nordenchef på Stripe

Det visade sig att denna artikels huvudperson inte bara har flera strängar på sin lyra, han har verkligen spelat på den också.

Mötet ägde rum på Cloudberrys kontor på Södermalm i Stockholm och det blev ett intressant samtal som tog oss till olika delar av världen. Erik är ett levande bevis på att en karriär kan byggas på flera platser. Han gillar att resa och säger att ungefär en tredjedel av arbetstiden är han på resande fot.

Ville bygga broar

Vi frågar honom om vad han ville bli när han var liten?

”Jag ville bli ingenjör. Jag ville bygga broar. Det verkade häftigt och det är det säkert också. Men intresset för datorer väcktes tidigt och tog över. Jag fick min första dator när jag var 11-12 år och jag har varit intresserad av teknik så länge jag kan minnas”, svarar Erik.

Han växte upp i Bredäng, en förort i Södra Stockholm. Efter grundskolan fortsatte han med Naturvetenskaplig linje på Thorildsplans Gymnasium. Det var de första stegen på hans imponerande resa bland utbildningsinstitut runt om i världen. Som 15-årig gymnasist började han att programmera. Det skulle visa sig bli en av hörnstenarna i hans karriär.

Axeln satte stopp

Parallellt med studierna satsade Erik på en karriär inom rugby. Det gick mycket bra och han blev bland annat juniormästare. 19 år ung flyttade han till England och började på sportcollege. Där spelade han i Sussex Countylag.

”Jag älskar verkligen sporten och hade gärna fortsatt med rugbyn men ena axeln sa ifrån och det var bara att lyssna på kroppen”, berättar han.

Efter sejouren i England, som blev ettårig, vände han hemåt igen och började studera Industriell ekonomi i Linköping. Redan efter en kort tid började han, parallellt med studierna, arbeta 25 % i Universitetets datahall. Därefter tog hans kunskapstörstande drivkraft honom till Spanien och Madrid.

”Jag fick en utbytestjänst och läste Datateknik. Jag trivdes väldigt bra. Madrid är en spännande stad och under det år som jag var där lärde jag mig Spanska. Jag har tyvärr tappat lite av språket men det går säkert att skaka liv i igen om behovet uppstår”, säger han och skrattar.

Nya utmaningar väntande

Nu var det dags att omsätta kunskaperna i praktiken. När han kom tillbaka till Sverige efter vistelsen i Spanien började han som managementkonsult på Bain & Company. Det blev en intensiv period där Erik arbetade i både Stockholm, London och New Delhi. Arbetsområdena var i huvudsak företagsstrategi och marknadsanalys.

Efter tre år på Bain gjorde Eriks kunskapstörst sig påmind igen. Han skickade iväg en ansökan till Harvard University. Han blev antagen och flyttade till USA för att studera Ekonomi. Det skulle visa sig att tiden på Harvard inte bara blev en rejäl och spännande erfarenhet i sig. Det skulle även ge honom nya möjligheter senare i karriären.

Nästa anhalt på hans resa i yrkeslivet var att återvända till Bain & Company för ytterligare några år i rollen som managementkonsult.

”Det kändes bra att komma tillbaka till Bain. Jag lärde mig otroligt mycket under de åren. Antagningen till Harvard var en vinstlott men inte något som jag tog för givet”, säger Erik med ett leende.

Dags att prova några egna idéer

Efter några år på Bain & Company kände han att tiden var mogen att förverkliga några av hans egna idéer. Tillsammans med Fredrik Jung Abbou, som bland annat har varit med och grundat Kry och Lendo, startade han factoringmarknadsplatsen Fakturino. Det blev en lyckad satsning som fyllde på hans konto av erfarenheter ytterligare. Det hela slutade med att de sålde företaget till Dagens Industri.

Nu stod det januari 2014 i kalendern och nästa steg i karriären bestod av ett par år på riskkapitalbolaget Creandum. Här arbetade Erik med att investera i startups och teknikbolag.

En klassträff fick familjen att flytta

Hans studier vid Harvard gav honom inte bara gedigen kunskap utan även ett nätverk av klasskompisar som han har hållit kontakten med. I samband med en återträff fem år efter avslutade studier träffade han Adam Ludwin som var VD på Chain. Adam frågade Erik om han i ville börja hos dem.

”Jag nappade på hans erbjudande och hela familjen flyttade till San Francisco där vi fick ett par fantastiska år. På Chain arbetade jag med blockchain och kryptovalutor. Det är en intressant blandning med inslag av både ekonomi, politik och teknik. Jag jobbade med kunder i USA, England, Japan och Sydafrika. Ofta var mina arbetsuppgifter i gränslandet mellan affären och tekniken”, berättar han.

”Blockchain och kryptovalutor väcker många filosofiska frågor. Vad är pengar? Hur designar man finansiella system och strukturer? Det handlar inte bara om ekonomi utan det finns en tydlig politisk aspekt också som varierar beroende på vilket land det handlar om. Det finns mycket att borra i.”, säger Erik engagerat.

Dags för ännu en ”Harvard-effekt”

I slutet av 2017 hade Erik kontakt med några av sina studiekamrater från Harvard. De arbetade på Stripe. Kontakterna ledde till att familjen flyttade hem till Sverige igen och sedan januari 2018 är han Nordenchef på Stripe.

”Jag tyckte att det lät så intressant att jag helt enkelt inte kunde tacka nej. Vi är nu 1200 anställda, globalt sett, och personalstyrkan har fördubblats varje år de senaste fyra åren. Vi är inte så kända här ännu men det är ett av mina fokus de kommande åren att vi ska bygga varumärket större och starkare. Faktum är att vi redan har 1000-tals kunder i Norden. Vi hjälper våra kunder att ta betalt på Internet. Vi tar bort komplexiteten och vi hanterar mer är 130 olika valutor”, berättar han.

Stripe är en plattform som gör det möjligt att ta emot och hantera betalningar. En fördel är att det inte spelar någon roll var i världen som deras kunder är verksamma, Stripe hanterar betalningar globalt. En målgrupp är följaktligen företag som vill expandera sin verksamhet internationellt. I Sverige driver de i dag betalningsplattformen för svenska företag som till exempel Kry, Tiptapp, Bzzt och Sellpy.

Vi bygger efterfrågan underifrån genom att vi sätter utvecklarna i första rummet. På så sätt har vi tagit fram ett flertal olika tjänster och produkter, till exempel Stripe Billing för företag som erbjuder prenumerationer och Stripe Connect som vänder sig till plattformar och marknadsplatser”, förklarar Erik.

Vi avslutar med att fråga honom om vad han tror kommer att hända på Stripe det kommande året?

”Vi kommer att få se en fortsatt tillväxt och jag tror att den till stora delar kommer att ske utanför USA. Våra affärer i Norden kommer att expandera och självklart kommer våra produkter att förfinas och utvecklas. Vi har mycket spännande på gång”, avslutar Erik nöjt.

Kort efter vårt möte med Erik Olofsson släpptes nyheten att Stripe har tagit in mer kapital i en finansieringsrunda. Bolaget värderas nu till 20 miljarder dollar. Läs mer på följande länk:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-09-26/payment-startup-stripe-is-now-a-20-billion-company

Privat

Namn:                                          Erik Olofsson
Ålder:                                            39 år
Bor:                                               Lidingö
Familj:                                          Fru och tre barn på 10, 8 och 5 år.
Intressen:                                    Löpning, Läsa böcker, gärna om filosofi och politik
Senaste bok:                               Bad Blood av John Carreyrou
Senaste film:                              Hotell Transsylvanien 3
Favoriträtt:                                  Kinamat, i alla dess former.
Antal devices:                             16

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00