Framtidens robotik: Global tillväxt, AI och kollaborativa robotar i fokus
Hem NYHETERAI Framtidens robotik: Global tillväxt, AI och kollaborativa robotar i fokus

Framtidens robotik: Global tillväxt, AI och kollaborativa robotar i fokus

Publicerat av: Redaktionen

Den globala robotikmarknaden upplever en dynamisk utveckling med en kraftig tillväxt inom både industriella robotar och servicerobotar.

“Med den snabba utvecklingen inom robotik ökar behovet av utbildning och kompetensutveckling”, säger Torbjörn Lundberg, företagsledare på SMC Automation.

Andelen industriella robotar i drift ökade med tolv procent under 2022, till totalt 3,9 miljoner enheter i drift.

Kina står för över hälften av alla nya installationer. Främst används robotarna inom elektroniksektorn, följt av mer generell industri.

Servicerobotar, som används inom bland annat medicinsk vård, jordbruk, städning och transport och logistik, ökade med hela 48 procent under 2022, med 158 000 nya enheter.

– Att investera i robotar ger ökad flexibilitet, produktivitet och säkerhet. Samtidigt kan du sänka driftskostnaderna och få en förbättrad produktkvalitet. Detta gäller båda stora företag och SME:s, säger Torbjörn Lundberg, företagsledare på SMC Automation.

Teknologiska framsteg

Utvecklingen av AI och 5G driver den teknologiska utvecklingen inom robotik. Dessa framsteg möjliggör mer avancerade och intelligenta robotar som kan utföra komplexa uppgifter med hög precision.

Framtida robotar förväntas ha avancerade sensorsystem och förbättrade AI-algoritmer, vilket gör dem mer anpassningsbara och effektiva i varierande miljöer. Exempel på detta inkluderar maskinseende som förenklar programmering och förbättrar förmågan att navigera och interagera med omgivningen.

Marknadstrender och efterfrågan

Samtidigt har brist på arbetskraft ökat efterfrågan på automation. Företag världen över överväger re-shoring och närproduktion för att minska beroendet av globala leveranskedjor och förbättra leveranssäkerheten.

Framtidens robotik: Global tillväxt, AI och kollaborativa robotar i fokusSverige ligger på en 16:e plats i världen sett till antalet installationer av industriella robotar, med en större andel än övriga nordiska länder tillsammans. Efter Kina är det Japan, USA, Sydkorea och Tyskland som har klart flest robotinstallationer.

– Med den snabba utvecklingen inom robotik ökar behovet av utbildning och kompetensutveckling för att säkerställa att arbetskraften kan använda och underhålla de nya teknologierna. Investeringar i utbildning och träning är avgörande för att maximera nyttan av robotarna, säger Torbjörn Lundberg.

Kollaborativa robotar

En viktig trend gällande robotik är ökningen av kollaborativa robotar (cobots) som är designade för att arbeta tillsammans med människor i delade arbetsmiljöer. Dessa robotar har avancerade säkerhetsfunktioner som gör det möjligt för dem att arbeta nära människor utan att orsaka skador. Cobots bidrar till att minska stilleståndstid och öka produktionssäkerheten, vilket är särskilt värdefullt i tillverkningsindustrin.

Forskning och innovation

Framtida forskning inom robotik fokuserar på utveckling av humanoida robotar, autonoma mobila robotar (AMR) med armar och AI-förbättrade system. Dessa innovationer förväntas driva nästa våg av teknologiska framsteg och öppna upp för nya applikationer.

Många framsteg inom robotik sker genom samarbeten mellan industrin och akademiska institutioner. Genom att stödja forskning och utveckling kan företag vara i framkant av teknologiska innovationer.

Fyra trenderna som formar framtiden för robotindustrin
  • Teknologiska framsteg med AI och 5G.
  • Ökning av kollaborativa robotar.
  • Hållbarhet och resurseffektivitet.
  • Samarbeten mellan industrin och utbildningar.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00