I hjärtat av Stockholms city öppnade House of Advania dörrarna till en halvdag fylld av föredrag, insikter, nätverkande och samtal om vår uppkopplade framtid.
På Sergel Hub samlades branschens aktörer kring det högaktuella temat cybersäkerhet, präglat av världsläget – och av den snabba utvecklingen inom AI.
Föreläsningarna under dagen kretsade kring proaktiva skyddsåtgärder, säkerhetsmedvetande och hur ny teknik kan stärka organisationers motståndskraft. Men också kring något som ibland glöms bort i teknikdiskussionen: tillit, samarbete och mänskliga möten.
”Det är i samtalet vi hittar lösningarna”
I en kaffepaus lyckades vi fånga Tomas Wanselius, vd på Advania sedan 2017 och en av branschens mest tongivande röster, för ett samtal om säkerhet, strategi och framtidens IT.
– Det är i samtalet vi hittar lösningarna. Oavsett om vi pratar cybersäkerhet, infrastruktur eller partnerskap, så är det gemensamma lärandet det viktigaste, säger han.
För Advania handlar ett event som detta om att skapa en arena där den typen av samtal blir möjliga – och om att bygga tillit, både internt och externt.

Tomas Wanselius, vd på Advania sedan 2017
Cybersäkerhet som kulturfråga
I en av dagens inledande föreläsningar gav Advanias Chief Security Officer Klas Bergwall rådet att vi alla bör vara ”lagom paranoida” – och att säkerhet inte kan outsourcas till tekniken. Alla medarbetare måste ta ett personligt ansvar.
Tomas Wanselius instämmer.
– Människan är både den svagaste och den starkaste länken. Därför måste vi sätta people at heart. Det är inte bara ett kulturuttryck – det är en säkerhetsstrategi.
AI, hållbarhet – och att orka hålla kursen
När vi frågar vilka utmaningar Advanias kunder brottas med just nu, tvekar han inte:
– Det vi pratar om här idag: säkerhet, hot, AI. Vi måste möta kunderna där de är, lyssna och ligga steget före i våra lösningar. Tekniken måste vara säker – det är en hygienfaktor. Men vi måste också höja medvetandet hos människor.
Samma gäller ett annat område som ligger honom varmt om hjärtat: hållbarhet.
– Det måste också vara en hygienfaktor, men det kan dessutom bli en affär – som alla vinner på.
Advania har nyligen invigt Drömhuset i Enköping – en rekonditioneringsfabrik där datorer får nytt liv. Det är starten på ett nytt affärsområde med positiv påverkan på både klimatet och kostnadsbilden.
– Vi vill bidra till att minska det växande berget av e-skrot och samtidigt erbjuda maskiner i toppskick till lägre pris. Nu gäller det att få med både kunder och leverantörer på samma resa.
Människor, inte bara processer
Sedan Tomas Wanselius tillträdde som vd har Advania vuxit från 400 till 1800 medarbetare och ökat omsättningen till 8,5 miljarder kronor. Men kärnan är fortfarande densamma.
– Det handlar i grunden om människor som tillsammans skapar lösningar. Det är lätt att prata om teknik och processer, men utan samspelet mellan människor blir det aldrig riktigt bra.
Han berättar att Advanias strategi alltid har byggt mer på att behålla kunder än att jaga nya – och att samma filosofi gäller internt.
– Det är viktigt att skapa en kultur där både medarbetare och kunder vill stanna.
En sista reflektion?
– Att hålla i och hålla ut. Fortsätta jobba utifrån kärnan i sin strategi, anpassa sig men behålla fokus. Och att förstå att allt det där som stormar omkring oss – det går över. Men relationerna, de består.