IoT möter AI och transformerar industrin
Hem NYHETERINTERNET OF THINGS IoT möter AI och transformerar industrin

IoT möter AI och transformerar industrin

Publicerat av: Redaktionen

Under hela 2023 känns det som att AI tagit en central roll i många diskussioner, ämnet har berört, flyttat vår acceptans och inställning, och även om AI inte ännu påverkat industriell automation i så stort riktning så finns det en massmarknad runt hörnet.

IoT möter AI

IoT är en samling tekniska lösningar inom digitalisering.

Inom IoT finns exempelvis sensorer, sensorer som kan mäta och samla data. Data vi kan använda för att skapa insikter, insikter som kan förändra beteende. Dessa förändrade beteenden kan förflytta företag till en ny position. En stark drivkraft är att det skall leda till sparade resurser och ett smartare användande av de resurser som finns.

Analys möter data: AI möter IoT

Det finns mycket att digitalisera och effektivisera i världen. Både AI och IoT är superkrafter inom digitalisering, så vad händer om man låter dessa mötas? AI och IoT är naturliga allierade, och i kombination finns potentialen att lösa komplexa problem med enkelhet och snabbhet.

Ett språng mot prediktiv analys

I ett test med en samarbetspartner ville vi på Induo se vad som hände om man sammanförde AI och IoT. Vi lät IoT-sensorer samla in data och skapa en digital bild av den fysiska världen. Sen lät vi AI tolka data, analysera situationen och presentera data på begripligt sätt. Resultatet? Ett gränssnitt som sammanfattar data och ger rekommendationer om förbättringar och justeringar till den som är ansvarig. Här är inte längre fokus på att presentera värden som diagram eller staplar, som långt från alla kan tolka, utan att presentera lättfattlig data som alla kan förstå.

IoT möter AI och transformerar industrinMed hjälp av AI kan även framtida förändringar förutses och AI kan ge förslag på förebyggande åtgärder. Föreställ dig ett system som inte bara talar om för dig att en temperatur i ett hydraulsystem är för hög, utan också föreslår åtgärder för att lösa problemet. Dessutom kan AI förutse när samma avvikelse kommer att upprepas nästa gång, genom att analysera exempelvis sensordata från andra komponenter i systemet. Med dessa data kan AI och komma med begripliga rekommendationer, sammanfattade som text, vilket är tydligt och lätt för alla att förstå.

Smarta sensorer -framtidens lösning

Det här är ett första steget mot att använda AI för prediktivt underhåll, för att öka effektiviteten. AI är ju i behov av data att agera på och marknaden för smarta sensorer eller ”edge devices” gör att allt mer data blir tillgängligt. IoT-enheter blir dessutom smartare med en allt högre processorkraft i enheterna. Detta möjliggör att bearbeta och analysera data lokalt.

Min vision för smarta sensorer är enheter som kan anpassa sig till världen omkring dem genom att förutse vilken situation de befinner sig i. AI analyserar och programmerar sensorn med rätt inställningar beroende på situation. Vid avvikelser skickas data från enheten oftare och tätare vidare.

I kontexten med hydraulsystemet ovan kan AI förutse riskparametrar och be enheter i systemet samverka för tätare uppdateringar vid avvikelser (medan ”normal data” inte skickas vidare) när det förutspås förhöjd risk.

Snart kommer vi att se AIoT-lösningar blomstra där data från anslutna objekt samlas in, bearbetas och förbättras av artificiell intelligens för att förbättra processer och effektivisera verksamheter. Superkrafterna IoT och AI är som ett lyckligt äktenskap som aldrig tar slut.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00