Hon vet hur viktigt det är med goda förebilder
Hem PÅ STAN MED Hon vet hur viktigt det är med goda förebilder

Hon vet hur viktigt det är med goda förebilder

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Vi stämde träff med Eiko Valkama på Hitachi Vantara för att få ta del av hennes fantastiska resa som började i Japan.

Det är en berättelse som tar oss till inte mindre än tre kontinenter.

Det blev ett både roligt och givande möte som lämnade oss fulla av beundran.

Sedan januari 2018 är hon Regional Partner Manager för Sverige, Finland, Norge, Baltikum. Hur har då vägen hit sett ut?

Hon vet hur viktigt det är med goda förebilder 1

Eiko Valkama på Hitachi Vantara

Vi tar det från början och hamnar då i Tokyo på 1980-talet.

Tekniken fanns med i hemmet

Vi frågar henne om när hennes intresse för teknik väcktes?

”Det har nog funnits där så länge jag kan minnas. Min mamma var väldigt intresserad av teknik och tekniska prylar och under hela min uppväxt hade vi alltid det senaste hemma när det gällde teknisk utrustning för hushåll. Jag vet inte var mammas intresse kom ifrån men jag tyckte aldrig att det var något konstigt med det”, svarar Eiko.

”När jag gick i skolan så var det alltid jag som var först med att ha en dator respektive mobil”, säger hon utan den minsta ton av kaxighet.

Mamma visade vägen

Hennes mamma arbetade i finansvärlden. Det kanske inte är något speciellt med det. Det som har haft en avgörande betydelse för Eikos val i livet är det faktum att hennes mamma överhuvudtaget förvärvsarbetade. Det var inte vanligt på den tiden att kvinnorna fick chansen i yrkeslivet. De flesta stannade kvar i hemmet i rollen som hemmafru.

”För mig var det inte något konstigt att mamma arbetade. Jag insåg tidigt att jag ville stå på egna ben och en förutsättning för det är att ha en egen inkomst. Idag förstår jag att hon har varit en bra förebild och jag har mycket att tacka henne för”, berättar hon.

Hon kände tidigt att hon ville arbeta internationellt. När Eiko var 16 år flyttade hon till Vermont i USA för att studera på High School. Efter två år fortsatte resan till Pennsylvania där hon bodde i fyra år. Då förde hennes nyfikenhet och drivkraft henne till Spanien för ytterligare studier. Efter 1 ½ år av studier där kände sig Eiko redo att på allvar ta sig an IT-branschen. Återigen var det hennes vilja att utvecklas och lära sig mer som styrde hennes val av var hennes bopålar skulle placeras denna gång. Valet föll på Slovakien och Bratislava.

Vi frågar henne varför hon flyttade dit?

”Jag visste att flera IT-bolag fanns representerade där och jag tyckte att det verkade vara ett trevligt land med vacker natur. Dessutom ligger Bratislava centralt i Europa och storstäder som Wien, Prag, och Budapest är bara någon timme bort med bil eller tåg. Andra länder i Europa nåddes enkelt med en flygning. Många arbetsveckor avslutades med att jag upptäckte en ny plats eller ett nytt land på helgen”, svarar Eiko med ett leende.

God mat är viktigt

I Bratislava började hon på IBM. Det var en arbetsplats som hon trivdes på och där hon lärde sig väldigt mycket. Det blev tre och ett halvt år i Bratislava och i slutet av den tiden kände Eiko att det var dags för nästa steg i karriären och i livet. Hennes drivkraft gjorde sig påmind på nytt och hon ville utbilda sig mer för att kunna ta sig an nya utmaningar. Möjligheten till utbildning samt det faktum att hennes blivande man bodde i Stockholm förde henne till Sverige. Det var med andra ord dags att flytta bopålarna igen. Väl i Sverige kombinerade hon studier med fortsatt arbete på IBM.

Vi kan inte låta bli att fråga henne om vilket av alla länder som hon har bott i som hon har trivts bäst i?

”Jag har fantastiska minnen och känslor från alla ställen där jag har bott. Självklart har Japan en speciell plats i mitt hjärta. Det är där jag är född och uppväxt. Dessutom har jag många släktingar och vänner där. Jag försöker åka dit åtminstone en gång per år”, säger Eiko.

”Jag tycker om god mat men det är viktigt att det är GOD mat. Därför har jag alltid sett till att, så fort som möjligt, kunna läsa och förstå menyerna på restaurangerna. Däremot kan jag inte säga att något kök är bättre än det andra. Jag har favoriträtter från alla länder som jag har bott i”, skrattar hon.

Känner en stolthet

Efter två år i Sverige började Eiko på Hitachi Vantara och vi frågar henne om varför hon valde just det företaget?

”Det fanns flera anledningar till det men en viktig del var Hitachis värdegrund; Harmony, Sincerely and Pioneering spirit. Det står jag bakom till 100 % och det visar på ett företag som verkligen bryr sig. Dessutom har företaget starka band till Japan. För mig kändes det som en möjlighet att representera och presentera landet där jag föddes”, svarar hon.

Det visar sig under vårt samtal att Hitachi är verksamma inom en mängd olika marknader. Eiko berättar för oss att företaget tillverkar betydligt fler produkter än vad de flesta av oss känner till. Många kanske i första hand tänker på apparater inom ljud och film. Efter mötet med Eiko har vi lärt oss att Hitachi tillverkar både bildelar, sjukvårdsutrustning och tåg samt det mesta där emellan.

Hitachi grundades år 1910 och har med andra ord över hundra år av erfarenhet av operativ teknik i olika former. De senaste sextio åren har de även utvecklat IT-lösningar.

”För ett tag sedan gick jag in i en hiss och när jag såg att den var tillverkad av Hitachi kände jag en stolthet och en värme för att vi är med och sätter Japan på kartan”, säger hon stolt.

Hitachi Vantara är ett dotterbolag till Hitachi och det startades år 2017. De vidareutvecklar det bästa från Hitachis lösningar för bland annat lagring, big data integration, analytics och Internet of Things (IoT). Allt i syfte att skapa nyttiga och fördelaktiga lösningar för såväl marknaden som samhället i stort. Deras verksamhetsområde är inte bara brett utan även mycket spännande. De erbjuder bland annat lösningar för ökad säkerhet avseende snabba analyser av data från övervakningskameror och motsvarande utrustning.

Vad tror hon då om teknikutvecklingen de kommande åren?

”Jag tror att IoT blir den nya standarden och att alla aktörer i branschen kommer att arbeta mer tillsammans för att utveckla nya lösningar. När det gäller säkerheten så är den självklart mycket viktig men jag är inte orolig. Hitachi Vantara har utvecklat – Hitachi Video Analytics – som är en avancerad lösning för att hantera och analysera de enorma mängder data som skapas av alla övervakningskameror. Några av egenskaperna som jag speciellt vill lyfta fram är att analysverktyget kan filtrera bort regn, snö och liknande väderfenomen för att skapa tydligare bilder. När det kommer till integriteten, som självklart är viktig för oss på Hitachi, blir de delar av bilder som föreställer personer i känsliga miljöer, till exempel på sjukhus, suddiga. Det gäller inte bara ansiktet utan hela kroppen. Övervakningspersonal med rätt behörighet kan däremot se bilderna tydligt. Detta filter gör att jag känner mig trygg i att vi lever upp till kraven på integritet”, avslutar Eiko.

Vi önskar henne all lycka i framtiden.

Film om Hitachi Video Analytics: https://www.hitachivantara.com/en-us/news-resources/resources.html#vid=5314666512001

Mer om Hitachi Vantara: https://www.hitachivantara.com/en-us/news-resources/news.html

Privat
Namn:                                          Eiko Valkama (Takeshita)
Ålder:                                            33 år
Bor:                                               Södermalm i Stockholm
Familj:                                          Man
Intressen:                                    God mat från världens alla hörn, Resor
Favoriträtt:                                  Det finns så mycket att välja på
Antal devices:                             10+

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00