Plattformsteknik – nyckeln till svensk konkurrenskraft
Hem TEKNIK Plattformsteknik – nyckeln till svensk konkurrenskraft

Plattformsteknik – nyckeln till svensk konkurrenskraft

Publicerat av: Redaktionen

Sverige, känt för sitt innovationsdrivna näringsliv och starka industriella närvaro, står inför en omvälvande förändring som kommer att vara avgörande för svensk konkurrenskraft inom både det traditionella och det digitala näringslivet.

I takt med den digitala transformationen och ökat fokus på effektivitet och innovation har begreppen ”Plattformstänk” och ”Plattformsteknik” blivit centrala för företags framgång.

En ledtråd till detta fenomen är det globala intresset för Backstage. Backstage.io, skapat av Spotify, sitter på toppen, som en del av en plattform, där det slutgiltiga resultatet möjliggör snabb och skalbar utveckling, sänkta kostnader och fler säkerhetsfunktioner.

Backstage utvecklas i ett community-projekt med öppen källkod och agerar som en portal till underliggande infrastruktur, tjänster och dokumentation, så att utvecklare kan ”ducka” för en hel del komplexitet som finns i dagens infrastruktur. Intresset från marknaden har även gjort att Red Hat nyligen släppte en enterprise version av Backstage, i form av Red Hat Developer Hub.

Plattformsteknikens popularitet är en framväxande trend inom företagsprogramvara då den moderniserar leveransprocessen betydligt, vilket är viktigt för en effektiv digital transformation. Det blir alltmer verksamhetskritiskt att kunna hantera sin infrastruktur som en helhet, så att organisationer kan skapa ett sömlöst och säkert sätt för utvecklare att leverera programvaror och digitala tjänster. Man kan säga att huvudmålet med plattformstekniken är att standardisera och förenkla för utvecklingsteam ”att göra rätt”, t.ex. genom att icke funktionella krav blir som en del av plattformsnyttjandet.

Enligt Gartner förväntas 80 procent av de stora mjukvaruutvecklingsbolagen upprätta särskilda plattformstekniksteam senast år 2026. De ska agera som interna leverantörer av återanvändbara tjänster och verktyg, och löser därmed problemet med att skapa ett effektivt sätt för mjukvaruutvecklare och operatörer att samarbeta.

Plattformsteknik är inte enbart en teknologisk lösning utan även ett filosofiskt tillvägagångssätt, ett ”plattformstänk”. Att förstå plattformsteknikens funktion är avgörande för dess framgång. Det handlar om att skapa ingenjörsplattformar som stöder användarnas behov genom återanvändbara verktyg och gränssnitt till komplex infrastruktur. Målet är att öka produktiviteten och påskynda leveransen av affärsvärde.

Fundamentalt har de senaste årens förbättringar i process och leverans skiftat mycket av komplexiteten till de digitala produktteamen. I samband med detta skifte skapas enorma mängder kognitiv belastning. Det blir helt enkelt för mycket att hålla reda på. Enkelt handlar med andra ord plattformstänk om att abstrahera bort en del av denna komplexitet så att produktteam återigen kan fokusera på det värdeskapande dom är ämnade att skapa.

Den ideala utvecklingsplattformen varierar mellan företag och utvecklingsteam, men det övergripande målet är konstant att förbättra användarupplevelsen och produktiviteten. Genom att minimera friktion i utvecklingsprocessen möjliggör plattformsteknik utvecklare att fokusera på att skapa värdefull programvara med minimala kostnader. Red Hats produktportfölj kan på många sätt bidra till att etablera en skalbar plattform. Ett exempel är Red Hat OpenShift som kan vara startpunkten för att realisera affärsnytta på ett effektivt sätt. Grunden i Red Hat OpenShift är containerteknik, vilket medför att organisationer får tillgång till den enorma innovation som skett i detta ekosystem över åren. Red Hat OpenShift möjliggör att alla typer av applikationer, från traditionella eller legacy system till nyutvecklade moderna tjänster med AI-förmågor, kan levereras på samma sätt oavsett underliggande infrastruktur – över privata och offentliga moln och till edge-enheten.

Låt oss göra en analogi till fordonsindustrin. Tänk vad kostsamt det hade varit för en biltillverkare att “börja från noll” varje gång de ska skapa en ny bilmodell. Det hade varit nästintill omöjligt.

Plattformsteknik – nyckeln till svensk konkurrenskraft

Av Johnny Westerlund, Principal Solutions Architect på Red Hat

Biltillverkare använder istället sig av en grundplattform som de kan skapa många bilmodeller utifrån. Genom att återanvända en bas kan massor av skalfördelar realiseras.

Sammanfattningsvis är plattformsteknik en katalysator för innovation och en viktig drivkraft för svensk konkurrenskraft. Genom att kunna hantera all infrastruktur och alla applikationer som en helhet kan svenska företag löpande utveckla verksamheten och tekniken på ett sätt som ger dem möjlighet att ligga i framkant av den digitala utvecklingen och säkerställa en hållbar framtid i det globala näringslivet.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00