Undersökning från IFS avslöjar – företag i Sverige måste implementera AI men saknar strategier
Hem NYHETERAI Undersökning från IFS avslöjar – företag i Sverige måste implementera AI men saknar strategier

Undersökning från IFS avslöjar – företag i Sverige måste implementera AI men saknar strategier

Publicerat av: Redaktionen

En ny rapport från IFS visar att det finns ett högt tryck på företag att implementera AI i sina organisationer, men enbart 30 procent av företagen har en tydlig strategi.

I studien Industrial AI: the new frontier for productivity, innovation and competition har IFS frågat 1700 seniora beslutsfattare i 12 länder, inklusive Norden, om hur de arbetar med AI i sina organisationer.

De svenska siffrorna visar, att trots det höga trycket på att företag måste arbeta aktivt med AI, är majoriteten av företagen i Sverige fast i planeringsfasen, eftersom de vill planera och förbereda sig väl innan en implementering av AI, för att inte drabbas av komplikationer i efterhand.

 Företag i Sverige är sena med att implementera AI – rädda för en bubbla

Den globala undersökningen visar att majoriteten (84 procent) förväntar sig att implementationen av AI ska innebära många organisatoriska fördelar. Det anses ge störst värde när det kommer till produkt- och tjänsteinnovation, förbättrad extern och intern tillgång till data, samt kostnadsminskningar och marginalvinster. De svenska respondenterna i studien svarar att det finns en hög efterfrågan på att införa AI inom organisationen, och 96 procent av dessa respondenter anser sig vara väl förberedda att ta sig an den utmaning och omställning som medföljer.

Dock är det många svenskar som svarar att deras AI-implementering kommer träda kraft om först ett par år. Undersökningen visar att svenskar är senare än andra länder med sin implementation, då 24 procent av företagen globalt planerar att implementera AI inom ett år. I Sverige är det dock endast 12 procent av företagen som planerar implementering inom ett år. 66 procent av de svenska respondenterna har planer på att implementera AI inom upp till två år och 20 procent har till och med planer på att börja implementera tekniken först om tre år.

Anledningen till denna försiktighet är att de svenska företagen i undersökningen verkar vilja hålla sig ödmjuka inför att AI kan vara en bubbla som kan komma att spricka om man inte planerar, implementerar och kommunicerar AI-omställningen på rätt sätt. Svenskarna anser att om implementeringen inte görs på rätt sätt, kan det enkelt sätta käppar i hjulen och skapa långsiktig problematik.

Svenskarna sitter fast i planeringsfasen och på gamla system
Undersökning från IFS avslöjar – företag i Sverige måste implementera AI men saknar strategier

54 procent av de svenska respondenterna menar att de fortfarande är i en tidig fas för implementeringen av AI. Dessa arbetar nu med att samla in förslag för att sedan förbereda för pilotprojekt. Den tidiga fasen kombinerat med det höga trycket kan också skapa svårigheter, eftersom implementering av AI är komplext och man vill göra saker på rätt sätt och i rätt ordning. Enligt IFS krävs en robust strategi för industriell AI och en kraftfull kombination av moln, data, processer och kompetens.

– För att kunna få ut maximalt värde av AI måste tekniken finnas genomgående i företagets samtliga processer och på alla avdelningar, säger Dan Matthews, CTO på IFS. Och för att kunna implementera detta i stor skala krävs ett tydligt strategiskt fokus. Man behöver ha en tydlig strategi för varje branschspecifikt användningsområde och se till att man har affärssystem och annan mjukvara på plats, där AI redan är inbyggt. Dessutom måste man tidigt investera i kompetensutveckling bland personalen. Precis som med IT-säkerhet behövs det för AI några som förstår tekniken på djupet, men för den breda massan handlar det om en förmåga att tolka och värdera det innehåll, rekommendationer och prognoser som skapas av AI.

Undersökningen visar dock att det finns två stora utmaningar att lösa innan en implementering av AI-teknik kan ske. Den största utmaningen för de svenska respondenterna i undersökningen, som de anser saktar ner AI-utvecklingen, är datakomplexitet (58 procent). Och vartannat företag (50 procent) svarar att de sitter fast i gamla icke molnbaserade system som gör att data blir svårtillgängligt. Med andra ord har molnmigrationen inte gått lika snabbt i Sverige som i andra länder, för globalt sett svarar endast 34 procent att de sitter fast i gamla icke molnbaserade system.

– Att ha rätt datavolym och rätt datakvalitet är avgörande för att AI-applikationerna som implementeras ska bli framgångsrika, förklarar Dan Matthews. Men att enbart få ordning på sin data räcker inte. För om denna data inte kan delas på grund av att man arbetar i gamla system som inte är skapade för smidig delning av data, då kan vi inte få ut det fulla värdet av AI-tekniken. Och detta är det största hindret som vi i Sverige måste lösa för att inte hamna efter i den tekniska utvecklingen.

Oklart när svenska organisationer kommer ha AI på plats på riktigt

Bilden kring hur och när AI verkligen kommer implementeras bland företag är splittrad. De som har rätt grund att stå på kan röra sig snabbt framåt, medan andra fortfarande har en lång väg att gå. Av svenska företag är det bara 30 procent som har en tydlig strategi och plan. Detta medan 54 procent fortfarande samlar in förslag för hur det kan implementeras och 16 procent är i utredningsfasen och genomför tester. Något positivt är att svenskarna verkar ha bäst ordning på sin data. I Sverige anser 62 procent av företagen att de redan har majoritet av sin data tillräckligt strukturerad för implementeringen, och där ligger Sverige i framkant i jämförelse med den globala siffran där endast 43 procent känner att de har majoriteten av sin data redo. Svenska organisationer har alltså en bra AI-grund att bygga på, och har en stabil och strukturerad databeredskap som gör att framtida AI-applikationer kan bli framgångsrika.

– Detta visar att många företag påstår sig vara redo, men för att faktiskt sätta fart på processen krävs mer än så, säger Dan Matthews. Det gäller att våga lämna startgroparna och förlita sig på den goda databeredskapen och den goda expertisen som går att finna hos de teknikpartner som kan underlätta implementeringen. Det är viktigt att komma i gång snabbt med att praktiskt testa och utvärdera hur AI fungerar i olika processer och funktioner. Ofta är det först då det blir tydligt om AI kan ge resultat som är tillräckligt bra och pålitliga för att verkligen resultera i de fördelar man tänkt sig. Och ju tidigare man kan få ut de fördelar som kommer med en användning av AI-teknik, desto bättre.

De företag som sitter på föråldrade system har dock en längre resa framför sig. De måste först hitta en lösning för att nyttja AI-teknik trots föråldrade system – eller så måste de byta ut sina gamla system. På detta område skiljer sig Sverige från resten av världen som har kommit längre i sin molnmigration, och här måste de företag som ännu inte uppdaterat eller bytt ut sina system sätta fart för att inte halka efter i den tekniska utvecklingen.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00