Glödande kol är en del av hans framgång
Hem PÅ STAN MED Glödande kol är en del av hans framgång

Glödande kol är en del av hans framgång

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Anders Stinger är Nordenchef på Commvault.

Efter några spännande år i USA är han åter hemma i Sverige.

Vi träffar Anders över en lunch i Stockholms city.

Trots att vårt möte sker med Coronasäkert avstånd så känner vi direkt den positiva värme som han utstrålar. Att vårt första intryck stämmer visar sig sedan under hela vårt samtal. Anders är prestigelös, avslappnad och han bjuder på sig själv. Kanske är de egenskaperna några av förklaringarna till hans framgångsrika karriär.

Slarvar inte över någonting

Han är född och uppvuxen i Göteborg. När det blev dags för gymnasiet föll hans val på 4-årig teknisk linje. Militärtjänsten gjorde han på I 17 i Uddevalla men drömmen var egentligen att bli stridspilot. Därefter började han på Nokia Data 1989. Där arbetade han som innesäljare och med orderadministration. Därmed hade han tagit de första stegen på sin yrkesbana inom försäljning. En inriktning som skulle visa sig passa honom alldeles utmärkt, bland annat på grund av hans sociala förmåga.

År 1993 går flyttlasset till Stockholm och han börjar på ICL. Där inleder han med att gå deras 1-åriga interna säljskola parallellt med arbetet som Larged Accounts Manager och Area Sales Manager. Första kunden blir Kronofogden. Här visar Anders på en annan egenskap som han besitter, nämligen noggrannhet. Han ber om att få arbeta ett tag hos kunden på plats i Linköping, för att med egna ögon se hur deras verksamhet bedrivs. Detta för att i sin säljroll kunna serva Kronofogden på allra bästa sätt. Ett bra exempel på att han inte slarvar över något.

Glödande kol är en del av hans framgång

Anders Stinger, Nordenchef på Commvault.

Efter ett par år gick ICL upp i Fujitsu och Anders följde med och blev Produktmarknadschef. Under den här tiden ”exploderade” marknaden för Hem-PC i Sverige, bland annat på grund av att myndigheterna erbjöd subventionering vid köp av Hem-PC.

”Försäljningen rusade. Jag minns att jag var på ett internt möte nere i Tyskland. När jag presenterade säljsiffrorna för vårt team i Sverige tittade mina kollegor med förundran och avund i blicken och undrade hur vi hade lyckats med det på en relativt liten marknad”, minns Anders med ett skratt.

Dags för nya möjligheter och utmaningar

Efter tre år på Fujitsu började han på Hitachi men redan efter ett år blev han headhuntad till EMC som gav honom ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till.

Anders berättar med värme i rösten om sina sex år på EMC där han var ansvarig för försäljningen i Enterprise-segmentet.

”Jag har haft förmånen att ha många roliga och givande anställningar. Tiden på EMC är inget undantag. Jag trivdes fantastiskt bra där och lärde mig väldigt mycket. Erfarenheter som jag har nytta av även idag. Om jag ska lyfta fram något speciellt minne så får det bli när jag gick deras säljskola i Boston i USA. Det är nog den bästa som jag har varit på. En krävande övning var när vi skulle gå på glödande kol för att utmana oss själva och övervinna vår rädsla. Det handlade inte om någon macho-övning utan det var ett väldigt konkret sätt att få oss att hantera vårt inre motstånd mot att hamna i situationer där vi upplever att vi inte har full kontroll. Det var så nyttigt och givande”, berättar han.

Nu har vi kommit fram till den tid då kalendern visar på september 2014. Anders börjar som Nordenchef på IT-säkerhetsföretaget Commvault. Efter ytterligare två år öppnar sig chansen till ett riktigt äventyr, inte bara för Anders utan även för hela hans familj.

”Jag fick frågan om jag var intresserad av att flytta till New Jersey i USA och börja på Commvaults huvudkontor där. Min officiella titel blev Director DP Market Capture, World Wide”, säger Anders.

Vad innebar det uppdraget?, frågar vi nyfiket.

”Jag ledde ett projekt vars mål var att skapa bästa möjliga förutsättningar för att Commvault skulle vinna nya kunder runt om i hela världen. Uppdraget var oerhört spännande och det kändes som en chans som bara dyker upp en gång i livet, om ens det. Däremot var det givetvis ett beslut som hela familjen behövde enas om. Vår dotter var 16 år och vår son 13 år och det var självklart inte enkelt att bestämma oss för hur vi skulle göra. Med facit i hand kan jag konstatera att ingen i familjen ångrar att vi beslutade oss för att ta chansen. Hela familjen trivdes jättebra och barnen fick nya vänner som de troligen kommer att behålla resten av livet. Idag är det ju lätt att hålla kontakten via sociala medier och annat. Från början var mitt uppdrag satt till två år men familjen trivdes så bra att vi stannade ytterligare ett år”, svarar han.

Hjärta, Hjärna, Fötter

Förutom allt spännande som åren i USA förde med sig för Anders, och hans familj, innebar det även en ny utmaning för honom i hans eget ledarskap.

”Projektet som jag ledde bestod av ett virtuellt team med medlemmar runt om i hela världen som började i respektive lämnade projektet beroende på vilken roll de hade. Utmaningen, rent ledarskapsmässigt, bestod i att skapa en trygg, kreativ och öppen atmosfär där alla kände sig bekräftade och delaktiga”, förklarar Anders.

Vi frågar honom om vad som är viktigt i hans ledarskapsfilosofi.

”För mig är det viktigt med öppenhet och att det finns ett äkta engagemang hos samtliga. Att man har kul är en annan motivationsfaktor. Om man inte har roligt så trivs man inte. Om man inte trivs så gör man inte sitt bästa. Det låter enkelt och det borde vara det. Jag brukar lyfta fram tre ledord – Hjärta, Hjärna, Fötter”, svarar han och fortsätter.

”Det öppna klimatet och att diskussioner är en naturlig del av arbetet är en självklarhet för mig. När jag arbetade i USA fick jag en insikt om att det finns kulturella skillnader mellan yrkeslivet där och här. Det handlar inte om att det ena är rätt och det andra fel utan mer om att det helt enkelt finns historiska förklaringar till varför det är som det är. I USA lärde jag mig att mina medarbetare var försiktigare med att ifrågasätta de beslut som togs. Dessutom var det sällan som medarbetare tog långa semestrar. Förklaringen är att det skiljer sig mellan våra länder när det gäller bland annat anställningstrygghet. Jag minns att jag fick lägga lite extra krut på att förklara att jag verkligen ville ha ett öppet diskussionsklimat där det är ok att tycka till om olika saker. Det tog ett tag men sedan började mina medarbetare att förstå och lita på att jag inte hade några dolda avsikter. Det var en härlig känsla när vi nådde fram till en ömsesidig respekt för varandra, oavsett var vi var och vilken roll vi hade”, säger Anders med stolthet i rösten.

Öppenhet, Bakgrund, Indexering

I juli 2019 kom Anders och hans familj hem till Sverige igen. Nu är han återigen Nordenchef. En pandemi härjar för fullt och säkerhetsfrågorna är aktuellare än någonsin, oavsett om det gäller smittskydd eller IT.

Hur ser han på nuläget och framtiden undrar vi.

”Vi lever i en tid som inte liknar något annat. Vårt sätt att arbeta, umgås och röra oss i samhället har på kort tid helt förändrats. Det har skapat nya förutsättningar och krav på IT-säkerhet. Där spelar Commvault en viktig roll och våra lösningar är mer relevanta än någonsin. Vi har levererat trygga, breda och innovativa lösningar i mer än 25 år. Faktum är att vi kan skydda allt med ett verktyg, oavsett om kunden har sitt data i serverhallar, i en molnlösning eller i en laptop någonstans i Stockholms skärgård. Lägg sedan till vårt ”Ransomware”-skydd och förmågan att indexera all data så att det blir lätt att hitta, så har du en bra lösning. Om du inte vet vilken data du har är det svårt att skydda”, svarar han.

Vi ber honom till sist att lyfta fram några av Commvaults styrkor.

”Då säger jag – Öppenheten, att kunna bryta alla ”data silos” som företag och organisationer byggt upp under åren. Onödiga silos är en stor anledning till att den digitala transformeringen tar tid. Vi vill göra våra kunder ”Disaster & Data ready”, avslutar Anders Stinger.

Ett synnerligen trevligt och givande lunchsamtal är därmed till ända.

Privat

Namn:                                        Anders Stinger
Ålder:                                         53 år
Bor:                                             Sollentuna
Familj:                                        Fru Anna och barnen Isa och Joel samt hunden Happy, av rasen Hovawart
Intressen:                                  Vattensporter (Allt med vatten), Resor, Skidor, Längd & Alpint, Golf
Senaste bok:                             Leaders Eat Last av Simon Sinek
Favoritmat:                                Indiskt, Biff Rydberg (När jag lagar mat hemma)
Favorit film/TV-serie:                Love Actually, Tarantino-filmer
Kommande resor:                     Inte läge för det nu….
Antal devices:                           17-18

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00