Med full fart in i framtiden

[PÅ STAN MED] Maria Tiderman ny Nordenchef på Aerohive. Vi träffade henne för att höra hur hon ser på sin nya roll och företagets fortsatta expansion. Tidigt i mötet står det klart att det här är en kvinna som inte sitter still och tittar på när omvärlden förändras. Hon vill vara med och påverka utvecklingen.

Med full fart in i framtiden 1
Maria Tiderman, Nordenchef Aerohive

Vi träffar Maria på en uteservering mitt i Stockholm när vädergudarna visar sig från sin bästa sida. Det är slut på semesterperioden och hon är nöjd med sommarledigheten men samtidigt ivrig att få starta upp höstens arbete. Om sanningen ska fram är Maria inte riktigt ”bortkopplad” från Aerohives verksamhet under ledigheten heller. En varningssignal kan man tycka men hon utstrålar en kraft och ett lugn som vi tolkar som att hon har balans i livet.

Ständigt på resande fot

Maria berättar att hon sedan februari, när hon började på Aerohive, har genomfört närmare 50 resor runt om i världen. Vad är då hennes drivkraft för att orka hålla det tempot, undrar vi.

För många år sedan arbetade jag på ett företag som inte riktigt fokuserade på medarbetarnas situation. Då lärde jag mig hur viktigt det är att låta personalen få ta egna initiativ, berättar Maria. Jag vill leva som jag lär. Jag har haft olika roller i branschen sedan andra hälften av 90-talet och många goda erfarenheter från organisationer som ser sina medarbetare. Jag har tyvärr även varit med om motsatsen och då har det blivit väldigt tydligt hur viktigt det är med ett närvarande och lyhört ledarskap. Jag hämtar min drivkraft hos de människor som jag arbetar tillsammans med.

Norden i fokus

Vi tillhandahåller strukturerade molnlösningar och verkar inom alla vertikaler. I norden är kommunerna en av de starkaste vertikalerna, säger Maria. Våra lösningar är skalbara och vi erbjuder trådlösa accesspunkter för såväl publika som privata nätverk. Idag är vi ca: 680 anställda och all försäljning sker genom distributörer och partners.

Nu fokuserar vi mycket på Norden och speciellt på MSP-kunderna. Vi vill växa ytterligare här och har ett par nyanställningar på gång i närtid. Även i Storbritannien expanderar vi. Rent organisatoriskt har vi delat upp de nordiska marknaderna på så sätt att en del ansvarar för Sverige och Finland medan en annan del ansvarar för Danmark och Norge.

Vi vill som sagt växa i Norden och vi är medvetna om att vi inte är så kända här som vi skulle vilja vara. Det är en av de utmaningar som vi har att ta tag i, fortsätter Maria.

Ett större partnerlandskap

Vi vill utöka antalet distributörer och även skapa ett större partnerlandskap. Vi har funnits i drygt 10 år globalt och det är nu hög tid att vi växlar upp på de nordiska marknaderna.

Hur ska ni göra det, frågar vi.

Vi har för våra partners nyligen lanserat Aerohive Connect över hela produktlinjen. En fördel med Connect är att våra partners kan erbjuda en lösning som slutkunden kan växa i. För företag som växer har den trådlösa kapaciteten annars ofta varit eftersatt, och inte vuxit i den takt som behövs. Lösningen administreras centralt och kan användas även av de som inte har IT-personal på plats. MSP:er (Managed Service Provider) kan också sälja lösningen till slutkund och hantera support, konfiguration och uppdateringar av accesspunkterna.

Connect kan dessutom enkelt uppgraderas till den bredare Select, som har mer funktionalitet och en mer omfattande support. Connect och Select bygger på samma hårdvara, svarar Maria.

Den egna resan

Du reser mycket och trivs med det. Men hur har din egen resa inom branschen sett ut, frågar vi.

I grunden är jag ekonom. I början av mitt yrkesliv arbetade jag med bokföring och ekonomi på Kinnarps. Därefter arbetade jag en tid på Tibnor i Sundsvall. Det var under dessa tidiga år som jag kände att jag vill arbeta med människor. Sundsvall har för övrigt en speciell plats i mitt hjärta. Det var där jag bodde under alla mina skolår.

Övergången från ekonom till IT-branschen gick via Stokab. Det var egentligen lite av ett ”bananskal” att jag började där. Samtidigt hade vi precis fått våra två barn och det var en intensiv tid när jag skulle försöka kombinera livet som småbarnsförälder med att arbeta heltid. Ett pussel som jag tror många med mig vet inte är det lättaste att få ihop. Under den här perioden insåg jag vikten av att personalen måste få frihet under ansvar.

1998 började jag på Dot Com och efter en tid gick jag vidare till TDC. Där sålde jag bl.a. Cisco-lösningar under många år. Efter 14 år på TDC kände jag att tiden var mogen för att röra på mig och valet föll på Aruba. Det blev 4,5 år hos dem. Det var en rolig och stimulerande tid.

Jag trivs bäst med att arbeta i mindre företag där jag känner att jag kan göra en insats som gör skillnad, berättar Maria. När Aerohive dök upp på min horisont kändes det helt rätt att ta nästa kliv på min egen resa inom yrkeslivet.

Vad händer nu?

Jag har nu varit på Aerohive i 6 månader och känner att jag har kommit in i min roll som ansvarig för Norden.

Jag vill skapa ett arbetsklimat som ger våra medarbetare en trygghet i vardagen. Dessutom vill jag att våra partners ska stärkas av vårt samarbete och för mig är det viktigt att våra partners inte blir varandras konkurrenter. Våra distributörer är också viktiga bitar i det här pusslet.

Ett sätt för oss att bli mer kända är att ha en större närvaro på mässor & event. Därför blir det nog mycket resande även framöver för mig, avslutar Maria med glimten i ögat.

Privat:

Namn:                                          Maria Tiderman

Ålder:                                            50 år

Bor:                                               Bromma Nockeby

Familj:                                          Man och 2 barn samt ”Rescuehunden” Zep *

Intressen:                                    Resor (Gärna till familjens hus i Spanien), Golf, Middag med goda vänner

Favorit film/TV-serie:                  Tittar gärna på thrillers. Rekommenderar ”Paula” på SVT-Play (3-delar)

Favoriträtt:                                  Sushi

Antal devices:                             Ett 20-tal inklusive barnens devices

* Familjen träffade Zep på ett hem för övergivna hundar i Spanien