Datasäkerhet och regelefterlevnad stora utmaningar för AI-tillväxt, visar ny undersökning
Hem SÄKERHET Undersökning: Datasäkerhet och regelefterlevnad stora utmaningar för AI-tillväxt

Undersökning: Datasäkerhet och regelefterlevnad stora utmaningar för AI-tillväxt

Publicerat av: Redaktionen

Insight har genomfört en undersökning bland 150 svenska företag för att mäta deras framsteg inom AI och deras cybersäkerhetsnivå.

Resultaten visar att medan 77 % av organisationerna redan använder AI-verktyg, har endast 10 % integrerat dem i sina affärsprocesser.

ChatGPT är det mest använda Gen AI-verktyget (57 %), följt av Microsoft Copilot (39,1 %).

Detta ökar risken för Shadow-IT eftersom anställda, när de använder öppna AI-applikationer som ChatGPT, oavsiktligt kan dela känslig data med en offentlig databas.

Datasäkerhet och regelefterlevnad stora utmaningar för AI-tillväxt, visar ny undersökning

Därför måste företag integrera AI i sina processer och ge tillgång till väl säkrade lösningar. 20,9 procent av de svenska företagen använder en egen, sluten variant av ChatGPT för ökad säkerhet.

AI förändrar både på kort och lång sikt vårt sätt att arbeta och kommer att ta över vissa uppgifter eller aspekter av våra jobb, men människor är fortfarande de som äger data och i slutändan fattar besluten. Endast10 procent av de svenska respondenterna tar upp risken att AI ersätter mänskliga jobb som en av de fem största riskerna med tekniken.

Den mest akuta utmaningen är att skydda känsliga data och immateriella rättigheter när man använder AI-verktyg (20 %), följt av oro för korrektheten och tillförlitligheten i AI-genererat material (12 %). Detta understryker behovet av tydliga processer för datahantering för att säkerställa integritet, säkerhet, tillförlitlighet och efterlevnad. Idag är endast 12 % av de svenska tillfrågade säkra på att deras organisation helt och hållet följer säkerhetslagstiftningen.

De fem främsta fördelarna med AI bland de svenska respondenterna är ökad produktivitet (24,7 %), prediktiv analys (16,7 %), förbättrad medarbetarupplevelse (12 %) och bättre beslutsfattande samt kostnadsbesparingar (vardera 10,7 %.

Allt detta pekar på behovet av att proaktivt ta itu med dessa problem genom att snabbt integrera AI i processer och ge tillgång till trygga och säkrade lösningar.

Dessutom är det väsentligt att kontinuerligt utbilda anställda och hålla dem medvetna om säkerhetsriskerna som felaktig användning innebär. Detta är det bästa sättet för företag att effektivt beväpna sig mot ständigt föränderliga cyberhot.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00