Christer ”Jag vill vara med och skriva historia”
Hem PÅ STAN MED Christer ”Jag vill vara med och skriva historia”

Christer ”Jag vill vara med och skriva historia”

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Christer blev precis innan pandemin VD på Ingram Micro. Den moderna IT-distributören som utvecklar IT-kanalen.

Hans ambition är att hjälpa de återförsäljare som behöver hjälp och att leda istället för att ”micromanage” hans kollegor.

Christer ”Jag vill vara med och skriva historia”

Christer Eklund, VD på Ingram MIcro

Christer växte upp i Hässelby gård som ligger västerut i Stockholm. Det stora intresset då var fotbollen och det var där han blev uppfostrad i tonåren, i omklädningsrummet. Han växte upp i en familj som ägde företag och fick tidigt se och förstå hur man tar hand om sina kunder. Även om de satt vid middagsbordet och en kund ringde så åkte hans pappa dit för att lösa det och ge bra service. Ett kvitto på att han gav bra service var hans pappas kunders feedback om hur mycket de gillar att jobba med hans pappa. ”Din pappa ser och förstår oss”. Det i kombination med omklädningsrummet formade och uppfostrade Christer mycket.

När Christer blev 19 bestämde sig många i hans omkrets för att satsa på fotbollen men han gjorde tvärtom. Han valde att gå med i lumpen även fast han spelade i allsvenska ungdomslaget i Brommapojkarna. Han valde istället att spendera 300 dagar i lumpen och bli jägarsoldat. Han fick efter tre månader i lumpen bli gruppbefäl och leda dom nya som kommit in i lumpen.

Gillar ordet leda

”Jag gillar ordet leda och att bygga team. För jag tror att det är så man tar fram det bästa hos varandra, men även hur man fungerar i grupp och tar fram det bästa i gruppen. Jag har aldrig varit jättebra på någonting men jag är ganska bra på att se vad andra är bra på. Man ska försöka lyfta fram varandras kompetenser för då blir jag bra och de runtomkring mig blir bra också.”

Ordet ledare innebär att sprida värme och energi

Efter lumpen gick Christer inte tillbaka till fotbollen utan började i stället plugga. Då började han läsa in det han inte läste i grundskolan som marknadsekonom. Sen fick han en förfrågan om att börja som innesäljare och sälja Toshibas bärbara datorer som var helt nytt just då. Så år 1987 började Christer sälja bärbara datorer hos Toshiba som då hade två diskettstationer och kostade 52 995 kronor. Där lärde han sig att ta mot kunder men framför allt om IT och insåg att det var något han verkligen ville hålla på med.

”Jag hade flyt, jag var inte världsmästare på att sälja men jag lärde mig tidigt att ta hand om kunderna och att faktiskt vara på plats. Jag hade 6000 kronor i grundlön och 3000 kr i garantiprovision. Men jag fick stora kunder som till exempel Skatteverket.”

Christer berättade att han faktiskt aldrig riktigt varit intresserad av just tekniken. Han var mer intresserad av affären och att bygga företag. Efter ett tag fick han förfrågan om att ta hand om teamet och ta hand om dom nya som kom in i företaget.

”Jag fick lära mig där att om jag vill bli ledare så måste jag älska andras framgångar lika mycket som min egen”.

Efter Christers karriär på Toshiba blev han 1995 ägare för Office Data Stockholm. Tio år senare tog han beslutet att sälja företaget och började på ATEA som regionchef för Stockholm. Efter 16 år på ATEA var nästa steg Ingram Micro. Där jobbar han idag som VD och är med och leder den moderna distributörens resa. De fokuserar mycket på frågan hur man skapar framtidens arbetsplats. Allt fler har börjat med hybrida kontor men man behöver även den sociala kontakten säger Christer. Det man behöver då förklarade han var arbetsplatser som lyfter fram personalens kreativa sidor och då måste man hitta arbetsplatser som skapar den miljön. Det de vill göra nu är att skapa en arbetsplats där man kan vara kreativ, där man kan få sitta i miljöer där man får inspiration.

”Och det här är en del i den moderna distributörens tanke och att vi ska ligga i framkant i det här.”

Vi satt på Gate:01 (SAS Frösundavik) när vi pratade med Christer, dit Ingram Micro flyttade i september..

Hållbarhet är en viktig fråga för Ingram Micro

Norden ligger långt fram när det gäller hållbarhet. Här har framför allt de största återförsäljarna ett stort ansvar av att driva dessa frågor,  men även tillverkarna. Distributörerna har även här ett stort ansvar att hjälpa de som inte har möjlighet att bygga upp det själva. Och det är här Ingram Micro hjälper till.

”Pratar man med en amerikan angående att panta så har vi i Sverige kommit väldigt långt i den frågan. Då måste man också fråga, vad gör vi med vår IT elektronik? Den måste vi också panta.”

Ingram Micro är en av världens ledande IT-distributörer och har tagit ledningen med att utveckla distributörens roll. De hjälper de mindre återförsäljarna som kanske inte har tid eller budget med att bygga upp deras tjänsteportfölj och erbjuder tjänster som kan både identifiera och vinna nya affärer.

De erbjuder en stor bredd av olika plattformar och lösningar inom Cloud och ser till att hitta rätt modeller och produktmix för varje partner dom har. De hjälper även till med  hållbarhetslösningar. De ser till att den gamla utrustningen som företag har hanteras utifrån ett miljömässigt sätt och i bästa fall säljs en gång till. Annars tar de hand och återvinningen och hjälper till med produktlivscykeltjänster och hållbarhet.

Faktaruta:
Namn: Christer Eklund
Ålder: 57 år
Familj: Fyra barn, fru Kattis och dvärgpudeln Pluto
Bor: Ekerö
Intressen: Naturen, skidor, vandrar mycket i Åre, resa, laga mat
Senaste boken: Runtomkring AI
Favoritkök/mat: Kött och fisk
Favoritfilm/tv-serie: Forest Gump, La Casa de Papel, Slow horses
Antal devices: 10+

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00