Hon flyttar gränser
Hem PÅ STAN MED Hon flyttar gränser

Hon flyttar gränser

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Vi åt frukost tillsammans med Susanne Asp från Ingram Micro och talade bland annat om hästar, nätverk, mentorskap och löpning. Allt i en skön blandning.

Hon flyttar gränser

Susanne Asp, Business manager för Microsoft på Ingram Micro

Utanför är det snöigt, kallt och blåsigt. En typisk januarimorgon och vi är frusna när vi kommer in i hotellets frukostmatsal. Efter ett par minuters samtal med Susanne sprider sig värmen inombords och det beror inte på den varma gröten och kaffet därtill. Hon är uppriktig, personlig och prestigelös. Det är lätt att bli både varm och glad vid möten med människor som henne.

Ville göra nytta från hästryggen

Hon är Business manager för Microsoft på Ingram Micro. En roll som hon har haft i drygt sex år. Det är också en roll som hon har utvecklat under den tiden.

”Jag har väldigt svårt att se att jag skulle sitta kvar på ett jobb som inte ger mig energi. Det får jag bland annat genom att ha friheten och tiden att kunna utveckla mitt ansvarsområde genom att skapa det jag kallar för sidospår. Jag tror på att tänka lite utanför den berömda boxen. Till exempel genom att ta fram kompletterande tjänster till de produkter jag själv ansvarar för. Jag tänker ofta på vad vi kan erbjuda som ingen annan har. När jag tar mig an utmaningar av olika slag, såväl i jobbet som privat, presterar jag som bäst”, berättar Susanne.

Hon duckar med andra ord inte för utmaningar och vi frågar henne vad hon ville bli när hon var liten? Hennes svar relaterar till ett av hennes största intressen; hästar och hundar.

”När jag var liten var min dröm att bli ridande polis eller hundförare. Om jag ska vara helt ärlig är det faktiskt fortfarande det. Den drömmen blev inte verklighet eftersom jag har en synnedsättning. Men jag kan inte riktigt släppa tanken på att jag tror att det hade passat mig som handen i handsken”, säger hon med glöd i blicken.

Hon berättar att hon faktiskt arbetade några år i inre tjänst på Polisen. Hon var en av de absolut yngsta administratörerna vid den tiden. Vi frågar varför hon känner så starkt för att arbeta som ridande polis?

”Därför att mötet med människor är viktigt för mig. Som polis möter du människor i en mängd olika situationer. Det är ett yrke som innebär att du verkligen kan göra skillnad och hjälpa till. Jag tror verkligen att jag hade kunnat göra nytta från hästryggen. Dessutom har jag haft hästar omkring mig hela livet och tror att kombinationen hade varit underbar”, svarar Susanne glatt.

Hon har träffat Bill Gates

Hennes första kontakt med IT-branschen var Microsoft dit hon kom som 21-åring. I samband med lanseringen av Windows 95 fick hon möjligheten att träffa Bill Gates. Microsoft bokade självaste Globen i Stockholm vilket vid den tiden få, om ens något, företag tidigare hade gjort.

”Jag ramlade in i IT-branschen då jag fick jobb på Microsoft som Teamleader för en nordisk grupp som sålde avtal till kunder som behövde teknisk support. Jag var även med om att starta en kvalitetsgrupp dit kunder kopplades som inte var nöjda med supporten de fått eller hade andra mindre positiva synpunkter. Det var en mycket lärorik period som gav mig många erfarenheter. Jag fick också uppleva lanseringen av Windows 95 med storslaget firande i Globen vilket var oerhört stort. Då fick jag dessutom den stora äran att träffa Bill Gates som turnerade runt om i världen och närvarade vid respektive lands lansering. Jag minns att han beskrev sin vision – A computer on every desk and in every home. Då tyckte man att det lät galet, men framtiden visade att han hade rätt”, berättar hon.

Efter tiden på Microsoft arbetade hon som VD/säljassistent på TenFour som var ett mindre mjukvaruföretag. Det var under den här tiden som hon fick upp ögonen för försäljning vilket hon har haft nytta av i den fortsatta karriären. Intresset för försäljning tog henne till såväl Dell som 3M.

”När jag sedan fick erbjudandet om att börja som Business Manager för Microsoft här på Ingram Micro kändes det lite grann som att cirkeln var sluten. För mig är det viktigt att jobba med produkter som jag tror på och på ett företag där man får möjlighet att utvecklas både på ett personligt plan och rent professionellt. Det är också viktigt att man delar företagets strategier för att kunna känna sig motiverad att lyckas i sin roll. Sen är det såklart viktigt med klara mål, trevliga kollegor som man utvecklas tillsammans med och att man har kul på jobbet”, säger Susanne.

Mentorskapet känns lockande

När vi frågar henne hur hon ser på ledarskap och vad som är viktigt att tänka på som chef berättar hon att hon ser ledarskap som en tvåvägskommunikation där man blir sedd och uppmuntrad till att prestera som bäst genom att få göra det man själv brinner för och är bra på.

”En bra chef, i mina ögon, ska kunna coacha mig till att briljera utifrån mina styrkor men även hjälpa mig finna tron på mig själv och våga kasta mig ut på okänd mark och utmana min trygghetszon. Det är i alla fall då jag själv utvecklas som mest”, svarar hon med bestämd röst.

Hon har nu samlat på sig så pass mycket erfarenhet att hon har börjat fundera på om hon själv kan göra en insats som mentor i något sammanhang, kanske i skolvärlden. Vi slås av att hon återkommer till sin önskan om att göra nytta och hjälpa till även om det tyvärr inte kommer att ske från ryggen på en polishäst. Susanne har en god erfarenhet av nätverk för kompetens och lärande. Hon är djupt engagerad i nätverket IAMCP WIT. IAMCP står för International Association for Microsoft Channel Partners där hon även sitter med i den svenska styrelsen.

”Jag driver sedan fyra år tillbaka nätverket Women in Technology inom Microsoft ekosystem vilket är väldigt givande eftersom jag värnar om att fler kvinnor ska våga sig in i den mansdominerade branschen. Då menar jag inte bara i sälj- och marknadsroller utan även i mer tekniska roller. Ett av målen är att fler unga tjejer ska våga satsa på till exempel programmering och teknik redan på gymnasiet. Att de vågar att välja något annat än vad många av kompisarna gör. Att de inte ger upp sin dröm och potentiella talanger för att de inte vågar sticka ut och gå sin egen väg. Det är också ett väldigt givande nätverk för oss som har varit i branschen ett tag. Vi hittar styrka och energi i varandra och det skapas även nya affärsmöjligheter genom WiT. Jag vill fortsätta att utveckla mitt nätverkande och mitt engagemang i Women in Technology. Dessutom vill jag även skapa säljfrämjande event och aktiviteter vilket min roll idag erbjuder en hel del insikt i”, förklarar Susanne engagerat.

Utifrån sin nuvarande roll frågar vi henne vad som händer på Ingram Micro under 2019?

”Vi kommer att fortsätta vår investering i vår kärnverksamhet, det vill säga kundnöjdhet och leveranssäkerhet inom IT & mobilitet. Samtidigt fortsätter vi att utveckla lösningar för att möta önskemål från våra återförsäljare om att kunna leverera IT som en tjänst (XaaS) samt 3:e parts logistik (3PL). Ett bra exempel på det är det stora lager i Brunna i vilket vi sköter all logistik åt Zalando. När det gäller Software & Cloud, avdelningen jag tillhör, kommer vi att utveckla vår Cloud-plattform med ännu fler funktioner, såsom bättre användargränssnitt och integration med ERP system. Dessutom kommer vi att koppla fler leverantörer till vårt ekosystem. När det gäller mitt huvudområde som är Microsoft Surface väntar vi nu på en spännande lansering under veckan av snygga produktnyheter som vi naturligtvis kommer involvera i våra tjänster som 24h utbytestjänsten Surface SWAP och även Surface as a Service”, säger Susanne.

Det är viktigt att röra på sig

Trots att det är tidigt på dagen och dagsljuset inte riktigt vill infinna sig utstrålar hon energi och blicken är närvarande. Vad är det då som ger henne krafter att fortsätta att utveckla både sig själv och andra?

”Min energi utanför jobbet hittar jag på hästryggen och i trailspåret, eftersom jag de senaste åren har hittat tjusningen med löpning och då helst i terräng. Även här behöver jag sätta upp mål för att träningen ska bli av. Min man känner mig nog alltför väl då jag förra året nämnde att jag behövde hitta en riktigt bra motivation för att lyckas hålla löpningen igång under hela den kalla och mörka perioden. Det resulterade i en anmälan till Stockholm Marathon 2018 i födelsedagspresent. Helt plötsligt fanns det inga ursäkter och jag tränade på och genomförde mitt första Marathon i 30 gradig värme i vår underbara huvudstad. Där pratar vi energikick!”, svarar hon.

Innan vi skiljs åt får vi ytterligare ett bevis på Susannes förmåga att skapa nätverk när hon berättar att hon även under år 2018, tillsammans med några kollegor, har startat idrottssektionen IM Active på Ingram Micro för att hjälpa fler kollegor att komma igång och röra på sig.

”Jag kan bara se på mig själv och min erfarenhet att träning och rörelse är en stor del för att man ska kunna uppnå mentalt och fysiskt välmående. Det gäller både privat och i arbetet. Årets stora utmaning för mig och några löpsugna kollegor blir Ragnar Lake där vi tillsammans antar utmaningen i form av Sveriges största 1-dygnsstafett på totalt 27,5 mil runt vackra Mälaren. Vi kommer att starta vid Gripsholms slott i Mariefred och ett dygn senare är vi framme vid en spektakulär målgång utanför Drottningholms slott. Det är med andra ord hög tid att komma i gång med träningen på allvar igen”, avslutar Susanne med ett skratt och vi skiljs åt.

När vi sedan försiktigt trippar ut på den isiga och osandade trottoaren känner vi ändå en längtan efter att röra på oss och gamla nyårslöften gör sig påminda. Tack för inspirationen säger vi och önskar Susanne lycka till med kommande utmaningar.

Privat

Namn:                                          Susanne Asp
Ålder:                                            45 år
Bor:                                               Upplands Väsby
Familj:                                          Man och två söner på 16 resp. 19 år
Intressen:                                    Hästar & Hundar, Löpning, Dykning
Senaste bok:                               Så som jag minns det! Med Mikael Persbrandt
Senaste film:                              A star is born
Favoriträtt:                                  Helt insnöad på Asiatiskt just nu. Kryddade köttfärsbiffarna med Teriyakisås
Antal devices:                             17+

Lär mer om Susanne: God stämning när Women in Tech nätverket möttes hos Atea

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>