God stämning när Women in Tech nätverket möttes hos Atea
Hem Kvinnor på Kanalen God stämning när Women in Tech nätverket möttes hos Atea

God stämning när Women in Tech nätverket möttes hos Atea

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNOR PÅ KANALEN] Deltagare från Atea berättade om 100%-klubben och delade med sig utav egna tankar och erfarenheter om hur branschen behöver förändras.

God stämning när Women in Tech nätverket möttes hos Atea

Susanne Asp, Business Manager på Ingram Micro

I måndags var IT-kanalen inbjuden till det växande nätverket Women in Technology som ligger under IAMCP som är Microsofts partnernätverk. Susanne Asp, Business Manager på Ingram Micro som driver nätverket tillsammans med Ira Kolehmainen, Country Business Leader på SoftwareOne var naturligtvis på plats och hälsade alla välkomna. Hon berättade även om några utvalda aktiviteter IAMCP gör för sina medlemmar (fler än 30 per år) och erbjöd dessutom provmedlemskap under Q1 utan kostnad om man är nyfiken på att se vad nätverket kan ge just ditt företag.

WIT nätverket har funnits i drygt fyra år och slog rekord denna dag med 95 kvinnor på plats som lyssnade på talarna och nätverkade. Susanne vill också rikta ett superstort tack till ATEA för hosting, talare och gofrukost med fralla och lussebulle!
Självfallet ville IT-Kanalen skriva om träffen, då IT-Kanalen har en kategori ”Kvinnor på Kanalen”, här vill vi lyfta fram kvinnor som har it som en del av sin vardag som kan ge erfarenheter och inspirera andra kvinnor i branschen och dessutom att få unga förmågor att ändra grundläggande inställningar och ”mindset” att välja, att våga gå in i en mansdominerad bransch. ”Vi ska ta världen med storm lite senare. Men vi börjar med Sverige”, citat från Erica Blomstrand.

Jämställdheten i fokus

God stämning när Women in Tech nätverket möttes hos Atea

Sara Ångström, Erica Blomstrand, Stina Häggblad

Talade gjorde Sara Ångström, Erica Blomstrand och Stina Häggblad. Sara arbetar som marknadsprojektledare där 100%-klubben är ett av hennes ansvarsområden och Erica arbetar som projektledare för 100%-klubben och de höll sin presentation tillsammans. De drivs båda av jämställdhetsfrågan och beskrev sina egna erfarenheter av den rådande ojämställdheten och gav konkreta spaningar och handfasta tips.

Sara och Ericas vägar möttes i och med deras samarbete inom ramen för 100%-klubben. Det stod genast klart att de inte bara arbetar med teknologi utan de delar också ett starkt jämlikhetsperspektiv. Under morgonen berättade de om hur deras jämställdhetsglasögon skapades och vilka initiativ de tagit inom ämnet. Men budskapet var att alla – både kvinnor och män – måste inkluderas för att en förbättring ska kunna ske.

Nu jobbar Sara och Erica med Ateas senaste hållbarhetsinitiativ som heter 100%-klubben, Det är Ateas sätt att utmana företag och organisationer att både komma igång med och målsätta sitt arbete när det kommer till en hållbar livscykelhantering av it-produkter. Målet som medlem i 100%-klubben är att nå en 100%-ig cirkulär hantering av it-produkter och att skapa en optimal fördelning mellan återanvändning och återvinning. Klubben startade under våren i år och har redan 325 medlemmar i hela landet. Tanken är att ta ett bättre övergripande ansvar för att samla in de produkter som används i digitaliseringen när de inte längre är i bruk och hamnat på hyllan eller i återvinningen. Tillverkare ska ta ansvar och även distributionen.

Konfliktmineraler

En fråga av stor betydelse som behöver få större uppmärksamhet är att man använder mycket mineraler och vatten i tillverkningen av produkterna som används i digitaliseringen. Vatten är en bristande resurs och mineralerna hämtas ofta från konfliktområden där striderna skadar mänskliga rättigheter. Det måste man finna åtgärder mot. 100%-klubben kommer att ta upp även denna fråga.

”Framtidens vinnare rustar sig med rätt människor”

God stämning när Women in Tech nätverket möttes hos Atea

Stina Häggblad, Chef Retail, Atea Innovation

Sist men inte minst fick vi lyssna på Stina Häggblad, Chef Retail, Atea Innovation. Retail är ett utav Ateas fokusområden. Stina berättar så här för IT-Kanalen om vad hon tog upp i sin presentation:

Jag har jobbat halva mitt liv inom IT (!) och berättade på ett personligt plan om mina erfarenheter och de roller jag haft. Jag snackade lite om hur vi ”typiska” IT-människor kan upplevas och vad jag tror kommer krävas av oss som individer framåt.

Jag tog upp för mig viktiga frågor ex vad jag tror krävs av framtidens ledarskap samt pratade en del om att vi behöver få in fler kompetenser och människotyper, att olika är bra och nödvändigt om man ska lyckas framåt.

Nämnde också att IT nu är mer verkligt, viktigt och roligare än någonsin. Vi ser effekterna och nyttan som tekniken ger ute i vårt samhälle och i våra liv och det är häftigt att man tar in och kan förstå helheten på ett annat sätt än tidigare och att tjejer och kvinnor faktiskt är bättre många gånger just på att se på saker i större sammanhang och att det är därför som det är viktigt att vi fortsätter jobba inom tech.

Berättade lite om att jag till viss del blivit van vid att jobba i en mansdominerad bransch och den jargongen som råder på sina håll. Jag har dock vaknat upp senaste åren och förstått att vissa saker jag varit med om verkligen inte har varit okej. Ville skicka med till tjejerna som lyssnade att man inte ska vänta och hålla saker för sig själv utan om något inte känns rätt i magen så ska man prata med någon ex en kollega, HR el sin chef om sin upplevelse och inte skämmas för det. Vi behöver hålla ihop men också stå upp för oss själva.”

Stina avslutade med ett citat av Jessica Hallbäck, känd gatukonstnär, skribent och copywriter. ”Sluta undra varför någon inte förändrar världen. Du är också någon.”

Fler artiklar om nätverket WIT och deras event:
IAMCP Women in Technology växer hela tiden

Så når du hela vägen till toppen! Du bestämmer själv din egen topp!

[soliloquy id=”31936″]

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>