Säkerhetsföretaget Check Points rapport över utvecklingen inom cyberhot och skadlig kod avslöjar en nästan fyrfaldig ökning av kryptokapningsattacker riktade mot iPhone-användare.
Attackerna använder sig utav kryptokaparen Coinhive, som har legat högst upp på listan av de skadligaste koderna sedan december 2017.
Coinhive påverkar nu 19 procent av de undersökta organisationerna världen över. Check Points forskare såg också en betydande ökning av Coinhive-attacker mot PC:s och enheter som använder webbläsaren Safari, vilket är den primära webbläsaren som används på Apple-enheter. Cryptoloot klättrade till en andra plats på den svenska listan, som därmed blev den näst vanligaste kryptokaparen på listan.
– Kryptoattacker fortsätter att vara det dominerande hotet mot organisationer globalt, säger Åsa Edner, Sverigechef på Check Point. Det mest intressanta är den fyrfaldiga ökningen av attacker mot iPhones och mot enheter som använder Safari-webbläsaren, under de senaste två veckorna i september. Attackerna mot Apple-enheter använder inte nya metoder och därför fortsätter vi att undersöka de möjliga orsakerna till denna utveckling.
Åsa fortsätter:
– Samtidigt påminner attacker som dessa om att mobila enheter ofta är en förbisedd del av en organisations angreppsytor. Det är därför viktigt att dessa enheter skyddas mot hot genom en förebyggande lösning, som hindrar dem från att vara den svaga punkten i ett företags säkerhetsskydd.
Både globalt och i Sverige låg kryptokaparen Coinhive på första plats på Check Points lista över de vanligaste skadliga koderna i september. På andra plats i Sverige återfinns trojanen Cryptoloot, medan Roughted hamnar på tredje plats.
Topplistan baseras på ThreatCloud World Cyber Threat Map, som drivs av Check Point, och är världens största samarbetsnätverk för att bekämpa it-brottslighet. Databasen innehåller över 250 miljoner adresser och spårar i realtid var och hur cyberattacker sker världen över.