Skapa en solid grund för enhetssäkerhet och bygg vidare därifrån
Hem NINJAONE Skapa en solid grund för enhetssäkerhet och bygg vidare därifrån

Skapa en solid grund för enhetssäkerhet och bygg vidare därifrån

Publicerat av: Redaktionen

[KANALPARTNER] Globala cyberattacker ökade med 38% under 2022 (Källa) och eftersom attackerna inte bara blir vanligare utan även svårare att upptäcka planerar 65% av företag att öka sina utgifter för cybersäkerhet under 2023 (Källa).

Trots detta kommer hackare att fortsätta att finslipa sina färdigheter och utnyttja sårbarheter.

Framgångsrika ransomware-attacker kommer att inträffa. Stöld och försäljning av personligt identifierbar information (PII) och andra värdefulla typer av data kommer att ske. Investeringar i ytterligare säkerhetslager och teknik som MFA, antivirus, EDR (endpoint detection and response), MDM (mobile device management), MTD (mobile threat defense) och andra kan minska risken för framgångsrika cyberattacker.

Vikten av grundläggande endpoint-säkerhet bör dock inte underskattas. Tänk på det som att renovera ett charmigt renoveringsobjekt utan att först ta itu med de tydliga tecknen på en sjunkande grund. Inte ett klokt drag. Därav kravet på bygglov och en lång rad inspektioner och godkännanden under hela byggprocessen. Och precis som ett hus kräver en solid grund, börjar en stark säkerhetsstrategi dessutom med en solid grund. Det är här de grundläggande principerna för endpoint-säkerhet kommer in i bilden. Den här artikeln belyser viktiga steg som du kan ta för att förbättra endpoint-säkerheten för din organisation – utan betydande investeringar i ytterligare lösningar.

Grundläggande endpoint-säkerhet

Skapa en solid grund för enhetssäkerhet och bygg vidare därifrånGrundläggande endpoint-säkerhet är en central faktor för säkerhetslösningars effektivitet. Även de mest avancerade säkerhetslösningarna kan hämmas av avsaknaden av grundläggande principer som kan försvinna i mängden när IT-avdelningen kämpar med ett komplext sortiment av silade IT-verktyg tillsammans med det dagliga IT-arbetet – för mycket att göra, personalbrist och/eller brist på erfarenhet. Genom att följa bästa praxis vid integrering och hantering av enheter kan organisationens förmåga att försvara sig mot attacker förbättras avsevärt. Starta här:

 • Etablera och upprätthåll djup synlighet och tydlig kontroll över alla endpoints
 • Minska komplexiteten för patchning för att säkerställa kontinuitet och minimera sårbarheter
 • Härdning av IT-system och enheter
 • Fastställ en pålitlig rutin för säkerhetskopiering

Djup insyn i enheter

Man kan inte säkra det man inte kan se. Med djup insyn i realtid i alla hanterade enheter som har åtkomst till nätverket kan en IT-avdelning som tidigare varit reaktiv bli mer proaktiv och därmed ge bättre service till slutanvändare. Att ta tag i potentiella problem innan de blommar ut till produktivitetsblockerare (eller ännu värre, innan de oavsiktligt rullar ut röda mattan för en cyberattack) – är en vinst för hela teamet. Kontinuerlig medvetenhet om endpoints som inte längre uppfyller efterlevnadskraven och därmed utgör potentiella säkerhetsproblem är avgörande, tillsammans med förmågan att snabbt vidta åtgärder för att få dem att uppfylla kraven igen. Exempel på djup insyn i enheter är förmågan att:

 • Se och hantera alla enheter i realtid
 • Skapa och tillämpa enhetspolicyer
 • Identifiera och hantera felaktiga enheter
 • Identifiera kända sårbarheter
 • Larma vid säkerhetsrelaterade aktiviteter

”Det sker ett försök till cyberattack var 39:e sekund” (Källa)

Förenklad patching minskar risken för mänskliga misstag och säkerhetsbrister

Om du ber IT-administratörer att nämna sina mest utmanande arbetsuppgifter kommer patchning sannolikt att hamna högt upp på listan. Om man tänker på det stora antalet applikationer som distribueras och hanteras, antalet patchar som ska appliceras (vissa flera gånger på grund av oförutsedda problem), svårigheter i samband med patchning av endpoints för distansarbetare och resande personal samt strävan att minimera påverkan på användare i olika regioner och tidszoner – att säga att patchning är en komplex aktivitet är en underdrift. Ändå är patchning en kritisk komponent i kampen för att bekämpa cyberattacker. Din patching-lösning  bör göra det möjligt för dig att:

 • Identifiera kända sårbarheter dagligen
 • Patcha operativsystem, applikationer, enheter och fast programvara (firmware)
 • Åtgärda kritiska sårbarheter omedelbart
 • Distribuera andra patchar så snabbt som möjligt
 • Verifiera och redovisa resultaten av all patchning

”76% av företag saknar effektiv patch- och sårbarhetshantering” (Källa)

Härdning av IT-system

”Endpoint-hardening” är en annan viktig taktik som används för att minimera risken för en framgångsrik cyberattack, samt för att säkerställa enhetsefterlevnad och upprätthålla kontinuitet i verksamheten. Så, hur fungerar härdning av enheter och IT-system? Det handlar om att minska risknivån genom att minska angreppsytan – en kombination av alla potentiella brister och bakdörrar i tekniken som kan utnyttjas. Även om det finns många steg som administratörer kan använda för att uppnå detta, är det underliggande temat alltid detsamma: ta mer kontroll över hanterade endpoints. En pålitlig lösning för endpoint-hantering bör göra det möjligt att stärka enheter i stor omfattning. Några exempel på viktiga funktioner som du bör överväga är förmågan att:

 • Justera standardinställningarna för att göra dem mer säkra
 • Säkerställa kryptering av drivenheter
 • Kräva starka lösenord och användning av MFA
 • Identifiera oskyddade endpoints och distribuera säkerhetsapplikationer (dvs. antivirus)
 • Stärka operativsystemet och dess konfiguration (dvs. begränsa verktyg och metoder för sidorörelser, säker systemstart, loggning osv.)

”82% av företag saknar kontroller för hantering av lösenord för lokala administratörer” (Källa)

Pålitlig backup

Alla IT-proffs som har arbetat med säkerhetskopiering och återställning (BAR) förstår vikten av tillförlitliga säkerhetskopior. Säkerhetskopiering, precis som patching, är en nagel i ögat på många IT-organisationer. Även om BAR-tekniken har sett en stor utveckling finns det fortfarande utmaningar. Misslyckade säkerhetskopior. Långsamma säkerhetskopieringar. Försämrad nätverksprestanda vid säkerhetskopiering. Komplexitet (schemaläggning och hantering av fullständiga, inkrementella och differentiella säkerhetskopior). Följa 3-2-1-regeln (tre kopior av dina data på två olika typer av media och ytterligare en kopia som lagras utanför anläggningen för katastrofåterställning). Kort sagt är säkerhetskopiering ett kraftfullt vapen mot en eventuell ransomware-attack. Och även om BAR-lösningar har många gemensamma egenskaper så finns det några viktiga saker att leta efter:

 • Pålitlig molnbaserad säkerhetskopiering av filer, mappar och avbildningar
 • Flexibla alternativ för enbart molnlagring, lokal lagring och hybridlagring
 • Möjlighet att säkerhetskopiera alla Windows- och MacOS-endpoints – samt servrar
 • Användning av FIPs kryptografi och MFA för att säkra filåterställningar
 • Enkel självbetjäning av filåterställningar för dina användare

”44% av företag har inga användbara säkerhetskopior” (Källa)

NinjaOne Endpoint Management ger IT-teams möjligheten att förenkla hanteringen av distribuerade, olikartade endpoint-enheter och samtidigt vidta grundläggande, men kritiska åtgärder för att förbättra säkerhetsställningen – allt från en enda konsol. Testa NinjaOne Endpoint Management – starta en gratis provperiod idag.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00