Hem NYHETEREFTER JOBBET Så bör du dricksa på sommarens populäraste resedestinationer

Så bör du dricksa på sommarens populäraste resedestinationer

Publicerat av: Redaktionen

Att ge dricks kan uppfattas som ett tecken på vett och etikett men hur mycket förväntar sig egentligen lokalbefolkningen att man ska ge?

Så bör du dricksa på sommarens populäraste resedestinationer 3Hotell- och resesöksajten momondos årliga reseundersökning visar att majoriteten av svenskarna känner sig osäkra gällande hur mycket de ska ge i dricks på semestern. Med sommarsemestern alldeles runt hörnet ger därför momondo.se en guide i hur lokalbefolkningen dricksar på sommarens populäraste resedestinationer.

Att lämna rätt dricks utomlands kan vara svårt att bemästra eftersom länder ofta har sina egna oskrivna regler. Momondos årliga reseundersökning av 23 000 resenärer världen över visar att många känner sig förvirrade gällande förväntningar som finns lokalt på vad man ska ge i dricks. Så mycket som 55 procent av svenskarna känner sig osäkra på hur mycket de ska ge i dricks på semestern. Dryga hälften, 62 procent, hade föredragit att dricksen redan var inkluderat i priset på restauranger för att slippa förvirringen kring hur mycket man ska betala.

– Svenskarna är bland de som till störst grad känner sig osäkra vad som gäller för dricks på semestern. Förväntningarna som finns bland lokalbefolkningen på resedestinationen kan vara svårt att veta eftersom det kan variera såpass mycket mellan olika länder. Utifrån vår årliga reseundersökning vill vi därför ta fram en behjälplig guide i hur lokalbefolkningen faktiskt dricksar, säger Lasse Skole Hansen, talesperson för momondo.

Vad som gäller i respektive land kan variera stort; för en del destinationer är dricksen nästintill ett krav då det utgör en stor del av inkomsten medan i andra länder finns det inga förväntningar alls. För den som vill ge dricks med vett och etikett under sommarresan ger momondo.se därför en handfast guide för hur man dricksar som lokalbefolkningen på sommarens populäraste resedestinationer.

Spanien – 5-6% dricks

Spaniens semesterpärlor platsar in flertal gånger bland de populäraste resedestinationerna i sommar, däribland finns Malaga, Alicante och Barcelona. I Spanien är dricks högst frivilligt och ofta finns det inga förväntningar på att du bör ge dricks. Spanjorerna själva anser att omkring 5-6% är en lämplig dricks då man fått bra service på en restaurang.

Storbritannien – 9-10% dricks

Med sin genuina stadsmiljö är London en av topp destinationerna inför sommaren. Lokalbefolkningen i Storbritannien är generellt mån om att ge dricks – de anser att dricks på 9-10% vid ett restaurangbesök är lämpligt då man fått bra service. Som resenär kan du notera om en serviceskatt redan blivit inkluderat i notan för då förväntas du inte ge dricks utöver det.

Frankrike – 3-4% dricks

Att uppleva sommaren i Paris är väldigt populärt bland resenärer. I Frankrike behöver du inte oroa dig för att ge för lite i dricks. Det är inte ovanligt att alla serviceavgifter redan är inkluderade i priset vilket gör att man inte förväntas lägga mycket på dricks. Lokalbefolkningen anger att de normalt sett anser att 3-4% är en passande nivå på dricksen på en restaurang.

USA – 19-20% dricks

För den populära sommardestinationen New York är dricks en väldigt väsentlig del av lönen för en del som jobbar på restaurang. I USA i sin helhet är man generellt väldigt generösa med dricks dock varierar detta något mellan vart man befinner sig i landet. Amerikaner utmärker sig jämfört med andra länder då de anser att 19-20% är rimligt att ge i dricks då man fått bra service på en restaurang. Detta är förhållandevis högt men är en grundregel då dricksen utgör en väldigt stor del av inkomsten för servitörer. Behöver du hjälp att få tag på en taxi på New Yorks fartfyllda gator kan det vara en god idé att ge dricks i förväg mot att någon smidigt viftar fram en taxi.

Portugal – 1-2% dricks

Med otrolig natur och pittoresk stadsmiljö är det inte till förvåning att Lissabon är en av sommarens mest eftertraktade destinationer. För lokalbefolkningen i Portugal ges dricks sällan, man anser generellt att 1-2% är en rimlig dricks för en restaurang med bra service. Som resenär ska man däremot vara beredd på att det finns andra förväntningar om man befinner sig på en av turistorterna. Här förväntas man ofta betala mer i dricks på restauranger men även för bra service på hotellet.

Italien – 5-6% dricks

I den eftertraktade semesterdestinationen Rom behöver man inte känna sig oförskämd om man inte betalar dricks. Här anger en femtedel av Italienska lokalbefolkningen att de aldrig ger dricks. Om man fått bra service på en restaurang är det däremot vanligast att ge 5-6% i dricks. Att Italien inte har en tradition i att ge dricka beror på att det i största grad redan är pålagt på notan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00