Ny rapport: Ukrainska techindustrin blomstrar –  25 procent kvinnor i branschen
Hem KVINNOR INOM TECH Ny rapport: Ukrainska techindustrin blomstrar – 25 procent kvinnor i branschen

Ny rapport: Ukrainska techindustrin blomstrar – 25 procent kvinnor i branschen

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNOR PÅ KANALEN] Techindustrin i Ukraina växer i rasande takt och redan idag står IT- och techtjänster för en tredjedel av landets totala export av tjänster.

Ny rapport: Ukrainska techindustrin blomstrar –  25 procent kvinnor i branschen

Andreas Flodström, grundare och VD på Beetroot

Till år 2025 beräknas den totala exporten av IT- och techtjänster i Ukraina uppgå till 8,4 miljarder dollar – samma år beräknas EU nå ett underskott på 500 000 personer med IT-kompetens.

Sverige har idag, likt många andra länder, ett underskott av programmerare och IT-specialister. Bara i Sverige beräknas underskottet uppgå till 70 000 personer år 2022, och 2025 beräknas hela EU ha en kompetensbrist på 500 000 personer inom IT. Anledningen till att Sverige ligger efter har till stor del att göra med att det utbildas för få personer. Ukraina är ett exempel på ett land som ligger i framkant när det kommer till just utbildning – exempelvis har man flest nyexaminerade studenter inom STEM-ämnena i hela Europa och varje år examineras 16 000 nya IT-specialister.

Allt fler kvinnor i branschen

Den ukrainska IT- och techindustrin lockar allt fler kvinnliga medarbetare. År 2020 uppgick andelen kvinnor i branschen till  25 procent – en siffra som många andra länder, däribland Sverige, ligger långt efter. Beetroot har genom sin icke-vinstdrivande IT-skola Beetroot Academy utbildat över 3900 personer sedan starten 2014 och 40 procent av de examinerade studenterna är kvinnor.

– Vi ser redan en rekordmängd lediga jobb inom ukrainsk IT, och efterfrågan kommer att fortsätta att eskalera 2021 och framåt. Den huvudsakliga flaskhalsen för tillväxt kommer att vara techbranschens förmåga att ta fram nya specialister. Till exempel är Beetroot Academys utveckling bland våra högsta prioriteringar, och jag tror att allt fler företag kommer att investera i utbildningar för att möta den ökade efterfrågan på marknaden, säger Andreas Flodström, grundare och VD på Beetroot.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00