När Fujitsu under veckan samlade 10 000 kunder och partners till en stor konferens i tyska München är ett viktigt fokusområde de nya möjligheter som redan idag finns inom kvanttekniken.
Nej, japanska Fujitsu har inte lanserat någon revolutionerande kvantdator. Däremot har man kommit till skott med viktiga samarbeten och tekniker där man låter ett antal pilotkunder testa hur deras arbete kan snabbas upp genom det som företaget kallar Quantum-inspired computing.
– Inspiration är ledordet eftersom vi inte byggt någon kvantdator men däremot kan vi utnyttja en del tekniker som utvecklats för kvantdatorer och kvantminnen, säger David Snelling som är Fujitsus programchef för artificiell intelligens.
Det som Fujitsu nu erbjuder är en molntjänst som utvecklats kring företagets hårdvara Digital Annealing Unit. I programutvecklingen har man tagit hjälp av kanadensiska specialister på företaget 1Qbit som påpekar att man är det första företaget i världen som på allvar tar ett helhetsgrepp kring kvantdatorers mjukvara.
Som exempel på hur tekniken kan förbättra prestanda nämns ett projekt på den brittiska banken National Westminster Bank där man kunnat notera en 300-faldig prestandaförbättring i sina beräkningar.
Under sitt inledningsanförande på Fujitsu Forum nämner företagets vd Tatsuya Tanaka flera andra exempel på hur kvanttekniken används.
– Volkswagen använder tekniken för att optimera sin logistik, sina robotar och i fordonsdesign samt batteritekniker. Nu samarbetar vi nära med universitetet i Toronto för att utveckla teknikerna ytterligare och göra dessa tillgängliga även för mindre kunder.
Runt om i världen pågår en rad projekt kring utveckling av kvantdatorer, exempelvis har EU helt nyligen dragit igång det tioåriga flaggskeppsprojektet Quantum Flagship för en miljard euro inom kvantteknologi. På Chalmers tekniska högskola etablerades för ett år sedan Wallenberg Centre for Quantum Technology, WACQT, som har en total budget på närmare en miljard kronor.
Till IT-kanalen säger Fujitsus europeiska teknikchef Joseph Reger att detta inte är en dag för tidigt.
– Det är positivt att Europa nu börjar trappa upp sina satsningar inom kvantområdet för annars är risken att vi blir totalt bortsprungna av kineserna som just nu ligger i framkant.
När kvantdatorerna väl finns på plats kommer mycket att förändras och ett område som kommer att påverkas starkt är säkerhetssystemen.
– De nya, supersnabba datorerna kommer att kunna knäcka de flesta vanliga skydd som finns kring system för både inloggning och ekonomiska transaktioner, säger Joseph Reger.
Här gäller det att branschen tar till sig nya skyddsmekanismer, exempelvis sådana som bygger på blockkedjetekniker som gör det svårare att manipulera och ändra en transaktion i efterhand.
Fler intressanta artiklar om Fujitsu: Fujitsu Forum 2018 lyfter fram kraften i co-creation
Fujitsu tecknar avtal med Stockholms stad gällande IT-tjänster och digital inlärning