2020-talet är inte ens halvvägs men har inneburit enorma förändringar i hur vi arbetar och vilka verktyg vi använder.
Det skapar en mängd utmaningar för arbetsgivare, och många viktiga vägval väntar under 2024.
NAVEX, som är en av dem ledande inom digitala plattformar för riskhantering, regelefterlevnad och visselblåsning ger en bild av de viktigaste trenderna och vägvalen under det kommande året i sin årliga rapport Risk and Compliance Trends.
Ett fokusområde i årets rapport är naturligtvis den enormt snabba tillväxten av tjänster och applikationer baserade på AI och maskininlärning.
Det är ett område där tillväxten och innovationen varit så snabb att det nu är en prioriterad uppgift att uppdatera regelverken för att hänga med i utvecklingen. Det kommer att innebära många saker att hålla reda på för företagsledare 2024.
Så väl i EU, genom lagförslaget EU Artificial Intelligence Act som presenterades i slutet av 2023, som i USA arbetar man med att ta fram regelverken, men de är fortfarande i ett tidigt skede och kräver både förhandling och konkretisering.
”Även innan lagstiftare utvecklar AI-specifika regelverk, finns det tydliga utmaningar kring etik, riskhantering och styrning i AI används i arbetslivet idag”, konstaterar rapportförfattarna.
Samtidigt som generativ AI har en enormt kraftfull potential, är några av de mest uppenbara riskerna att AI:n ger inkorrekta svar baserat på otillräckliga eller felaktiga data, eller att modellen använder den information som matats in – som kan vara konfidentiell – i andra sammanhang. Verksamheter kommer att behöva kanalisera kraften i tjänsterna på rätt sätt, om man inte gör det utsätter man sig för stora risker.
Mer lagstiftning som kommer att innebära stora krav på företag och organisationer är på gång över hela världen – i EU har det nya, omfattande cybersäkerhetsdirektivet NIS-2 trätt i kraft och senast i oktober 2024 måste alla medlemsstater ha vidtagit de åtgärder som krävs för att uppfylla kraven i direktivet.
Till det kommer den nya hållbarhetsrapporteringsstandarden ESRS, nya regler för konsument- och arbetarskydd, och en ny patent- och immaterialrättslagstiftning.
Ett tredje område som lyfts fram särskilt i rapporten är hur den stora mängden distansarbete påverkar regelefterlevnadsfrågor. Här finns en mängd komplikationer att ta hänsyn till, både när det gäller cybersäkerhet och ökade möjligheter till bedrägligt beteende. Det blir också svårare att utreda incidenter.
Rapportförfattarna lyfter även fram de många fördelarna med hybridarbete och att arbetssättet på många sätt är positivt både för arbetsgivare och arbetstagare, men det är viktigt att vara medveten och acceptera båda sidor av frågan:
”Framsynta verksamheter kommer att hålla noga koll på sina egna data och uppmärksammade trender för att proaktivt hantera ökad sårbarhet för bedrägeri, och varningssignaler som tyder på att den etiska kulturen försvagas eller att anställdas mentala hälsa påverkas negativt. Företagsledningen behöver också vara mer proaktiv i att försöka knyta an till distansarbetare. Att säkerställa att alla i verksamheten känner sig lyssnade på, stödda och betrodda att agera etiskt kan minska risken för bedrägeri och andra regelbrott”.