ASF Advisory Board – agerar för en hållbar it-bransch

ASF Advisory Board – agerar för en hållbar it-bransch

Publicerat av: Redaktionen

Under två dagar i november samlades några av Nordens främsta hållbarhets- och it-chefer i rådet ASF Advisory Board för att diskutera tankar och idéer från it-inköpare i nordiska företag.

Det hela handlar om hur it-branschen ska agera för att bli bättre på miljömässig och social hållbarhet.

Utmaningarna kring hållbarhet inom it-branschen är många. Sverige och Norden har dock kommit väldigt långt inom detta område. I syfte att sprida det nordiska sättet att jobba bjöd Atea under våren och sommaren in 2 500 it-inköpare på nordiska företag att svara på vilka områden som var viktigast för dem när det gäller hållbarhet i it-branschen.

Många tankar och idéer kom in och under hösten har fem prioriterade områden inom hållbarhet identifierats. På ett möte som pågick under två dagar har nu medlemmarna i ASF Advisory Board diskuterat dessa prioriterade områden och enats om en väg framåt.

– Syftet med det arbete som ASF Advisory Board gör är att ta fram konkreta rekommendationer och lyfta fram vad stora inköpare vill se när det gäller hållbarhet hos it-leverantörer, säger Magnus Sallbring som är Kultur- och Marknadsdirektör på Atea, samt en av initiativtagarna till ASF Advisory Board.

I ASF Advisory Board finns både det privata näringslivet och offentlig förvaltning representerade genom IKEA, H&M, LKAB, Alfa Laval, Malmö Stad, Upphandlingsmyndigheten, Örstedt Energy, DNB och UPM. Dessa företag ligger alla i framkant är det gäller globalt hållbarhetsarbete, är vana kravställare och inköpare och hanterar hållbarhetsfrågor som en naturlig del av sin vardag.

Nu i januari 2018 kommer ASF Advisory Board att överlämna den färdiga rapporten med rekommendationer till Responsible Business Alliance (RBA). De kommer att använda rapporten i sitt arbete med att driva förändringar mot en mer hållbar leverantörskedja inom it-branschen.

– Det är min övertygelse att detta initiativ kommer göra ett stort avtryck när det gäller hållbarhet i it-branschen. Det unika är ju att vi tar ett inköpsperspektiv på detta och inte ett bransch- eller leverantörsperspektiv. Det kommer att göra dialogen än mer betydelsefull och viktig, säger Magnus Sallbring.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00