Karlstadsbaserade molntjänsteleverantören beebyte har tillsammans med Cendio från Linköping utvecklat och tagit fram en unik tjänst som man kallar för Linux Desktop as a Service (LDaaS).
Med den kan företag helt utan att behöver investera i egen hårdvara få tillgång till så kallade Linux Desktops på en skalbar och högtillgänglig plattform.
Sedan tidigare så används Cendios programvara ThinLinc för att leverera liknande funktioner till företag inom bland annat sjukvårds- och försvarssektorn. Med beebytes tjänst öppnas nu en helt ny möjlighet för många fler att ta del av den:
-Vi har med våra tjänster i botten och i kombination med Cendios mjukvara ThinLinc tagit fram en lösning som är oerhört enkel att hantera, med all data lagrad i Sverige och som utan investering i egen infrastruktur kan startas inom loppet av några minuter via vår webbplats. Just att all data hanteras inom EU är något som efterfrågas mer och mer, säger beebytes VD Niclas Alvebratt.
Cendio är världsledande inom området av remote desktops (fjärrskrivbord) för Linux och har bland annat bidragit stort till öppenkällkodsprojekten TigerVNC och noVNC:
-Det är extra kul att kunna vara med och ta fram en sådan här tjänst tillsammans med ett svenskt företag. Vi ser stora möjligheter med det här partnerskapet då vi så tydligt kompletterar varandra i våra erbjudanden, men också har gemensam expertis i drift och hantering av linuxsystem, säger Johan Igheimer, VD på Cendio.
Tjänsten LDaaS finns tillgänglig redan nu via beebyte och kan givetvis kombineras med andra beebyte -tjänster såsom SLA och säkerhetskopiering.
Om beebyte
beebyte är en ledande svensk XaaS (Everything as a Service) -leverantör som levererar affärskritisk IT-drift till stora och små företag från sina egna datacenter i Karlstad.
I kundstocken finns kunder inom e-handel, IoT och tillverkande industri. Sedan starten 2015 har man växt till att idag ha ca. 10 000 kunder och kontor i Karlstad samt Cluj-Napoca i Rumänien.
Om Cendio
Lindköpingsbaserade Cendio är en pionjär inom Linux-baserade lösningar för remote desktop(fjärrskrivbord). Deras ledande tjänst, ThinLinc, möjliggör att verksamheter av olika storlek och sektorer kan använda sig av virtuella Linux-desktop lösningar. Med deras stora engagemang för öppen källkod har Cendio bidragit till projekt såsom TigerVNC och noVNC. ThinLinc kan sömlöst integreras av leverantörer i deras egna system och plattformar genom dess OEM och white-label basis, samtidigt som den levererar toppklassig Remote Desktop teknologi till dess användare.