Den livsviktiga molnplanen som de flesta glömmer

Publicerat av: Redaktionen

Det kan tyckas svårt nog att flytta IT-lösningar till molnet.

Peter Källviks, Nordenchef på plattformsföretaget Nutanix.

Men det blir ofta ännu värre om det saknas planer för att ta tillbaka dem till egen drift. Peter Källviks på Nutanix har sett kunder som råkat ut för sådana problem.

Cloud first, eller kanske till och med Cloud only, verkar vara strategin som gäller på många svenska företag just nu. Anledningarna till det torde vara välkända för de flesta, det är bara att plocka en ur mängden: bättre skalbarhet och mer flexibilitet, mindre behov av IT-personal och därigenom också av att genomföra svåra rekryteringar, mindre besvär med att anamma nya tekniklösningar, samt förhoppningar om lägre IT-kostnader.

Strategierna för att genomföra flytten, eller migreringen, av IT-drift till molnet varierar. Vi hittar allt från att flytta applikationer och annat rakt av (lift and shift), till att bara köra i gång nya IT-lösningar i molnet, medan de äldre får vara kvar i traditionella miljöer.

Däremellan märks strategier som att bara flytta vissa lösningar, ibland vissa delar av lösningar, och att tålmodigt skriva om existerande lösningar för molnmiljöer.

Men påfallande ofta glöms en del av migreringsplanerna bort, berättar Peter Källviks, Nordenchef på plattformsföretaget Nutanix.

– Många företag som genomför molnmigreringar saknar exitplaner för att ta tillbaka IT-lösningar till egna servrar. Det kan blir väldigt dyrt och väldigt komplicerat, säger Peter Källviks.

Varför ska man flytta tillbaka IT-lösningar till lokala miljöer om man gjort sig besväret att flytta dem till molnet? Peter Källviks nämner flera tänkbara anledningar:

  • Det visar sig bli dyrare i molnet, vilket enligt Peter Källviks ofta blir fallet för tillämpningar med stabil och förutsägbar belastning. Molndrift passar bäst för tillämpningar med varierande och svårförutsägbara belastning.
  • Ibland fungerar det inte i molnet, man blir helt enkelt tvungen att ”ta hem” drift, antingen i egen regi, eller med outsourcing eller hosting.
  • Även om det fungerar att flytta en applikation till molnet, så kan det visa sig att det inte är en ändamålsenlig miljö att köra applikationen i.
  • Regulatoriska hinder kan uppenbara sig efter en migrering. Det kan till exempel handla om EU-lagstiftning om var data får lagras.

– Många som satsar på cloud first har målet att flytta 90 procent av IT-verksamheten till molnet. Företag klarar normalt av 60 procent, säger Peter Källviks.

Vad är det som kan bli oväntat dyrt med att ta hem IT-drift efter en misslyckad molnmigrering?

  • -Molnmigreringar sker ofta i samband med att äldre, egen utrustning skulle behöva bytas ut. Dessutom passar företag som migrerar ofta på att göra sig av med ”gammalt skrot” som trots allt har en bit av livslängden kvar. När IT-lösningar ska tas hem måste man alltså slå på stort och investera i ny IT-utrustning.
  • Företag som genomfört migreringar har sannolikt skurit ner på IT-personalen. Svåra, och dyra, rekryteringar kan behövs när IT-drift tas hem.
  • Det är lätt hänt att bli låst av de leverantörer man blir tvungen att vända sig till när IT-drift tas hem.

Det finns i princip två saker att tänka på för att undvika de här bekymren. Den första är så klart att tänka igenom om det är smart att migrera olika IT-lösningar till molnet, och inte bara försöka ta rubbet på en gång. Den andra är att göra en plan för hur IT-lösningar ska tas tillbaka hem om det behövs, en så kallad exitplan.

Det är ingen slump att Peter Källviks intresserar sig för det här. Nutanix produkter kretsar i många fall runt IT-drift i blandade miljöer (egen drift, privata moln och publika moln). Tanken är att automatisera och förenkla IT både i största allmänhet och mer specifikt i blandade miljöer. Om de löftena uppfylls blir det enklare att genomföra både migreringar och exitplaner.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00