I takt med att allt fler ser fördelarna med molnet så ökar övergången från traditionella IT-system till molntjänster bland företagen. Att lägga ner verksamheten under en period för att övergå till molnet är inte aktuellt utan en väl anpassad strategi bör antas, säger Mats Jeborn Sverigechef Riverbed
Företag som migrerar filer och applikationer till olika molntjänster drar nytta av fördelar så som flexibilitet, användarvänlighet och kostnadsbesparingar. Men att i ett slag stressa fram en migrering av hela IT-infrastrukturen till molnet kräver stora investeringar och hela verksamheten måste sättas på paus under en längre period och är således ingen bra idé.
Att under en övergång lägga ner verksamheten är för alla företag en orimlighet. Det viktiga är inte att migrera allt på en gång utan anta en genomtänkt strategi. Här kommer fyra steg som kan hjälpa företag att smidig och effektiv övergå till molnet.
Steg 1: Bestäm var din data skall finnas
Bestäm vilka applikationer, system och vilken information du vill migrera till molnet och om det finns viss information som ni inte vill migrera. Till exempel kan ett e-handelsföretag endast behöva skala upp i molnet under vissa perioder under året då e-handeln ökar så som exempelvis kring julhandeln. Samtidigt som ni vill behålla konfidentiell och känslig information, såsom kreditkortsnummer i det egna datacentret för full kontroll.
För företag som expanderar och öppnar nya kontor i andra länder var tidigare expansionen av IT en dyr process som kunde ta upp till ett år att få på plats. Det gällde att hyra servrar i ett lokalt datacenter och anställa ny personal för att administrera servrarna. Idag kan företag använda en molnleverantör och samlokalisera applikationer till leverantörens lokala datacenter – en process som går smidigt och kräver mycket mindre tid och ansträngning.
Steg 2: Migrera appar in molnet
Den överlägset vanligaste orsaken till att anta en molnstrategi är för att lagra data. Filer som lagras i molnet är säkrare än lokal lagring, med fördelen att de kan nås från var som helst.
Trenden är att fler och fler företag kommer att föra över mer komplexa system till molnet, såsom applikationsleverans och utveckling. I Europa använder redan nästan hälften av företagen avancerade molntjänster för att köra affärsapplikationer.
Steg 3: Full transparens
Att flytta till en hybrid IT-miljö och bygga en kombinerad moln- och inhouselösning har ett antal fördelar, såsom minskade kostnader och möjlighet till större flexibilitet. Men att sätta upp ett bredare utbud av program som körs på olika infrastrukturer spridda över många platser påverkar säkerhet och produktivitet. Riverbed Global Application Performance Survey 2015 visar att när svarstiden inte uppfyller användarens förväntningar påverkar detta produktiviteten och företagets direkta resultat.
Organisationer som använder applikationer kör program i molnet ska inte behöva offra kontroll över bekvämlighet och kostnad. Och i dagens komplexa hybrida miljöer, behöver CIOer en överblick över alla applikationer oavsett hur eller var de är utplacerade eller används – SaaS, IaaS, i datacenter eller på andra platser.
Lösningen är att skapa en end-to-end lösning i applikationens prestanda över hela nätverket. För att undvika höga svarstider och dålig prestanda måste företag sätta upp en tydlig struktur över hur apparna presterar, och hur de påverkar slutanvändarens upplevelse. Genom att identifiera orsaken till prestandaproblem kan problem undvikas innan användarna ens har upptäckt dem.
Steg 4: Fortsätt att optimera
När applikationer och data flyttats över till molnet, har organisationer en möjlighet att ompröva sina processer och kan då ytterligare öka flexibiliteten och automatisera processer.
Den senaste tekniken gör det möjligt att i realtid fånga och analysera data så att företagen kan se nätverksfördröjningar för att anpassa och kontrollera flödet av datan oavsett var datan lagras. Dessa nya verktyg gör det möjligt för företag att ta kontroll över säkerhet och tillgänglighet av molntjänster.
Företag som just har börjat migrera sin IT-arkitektur är inte ensamna, och de bör inte förhasta processen eller försöker flytta alltför mycket på en gång. Men om de fortfarande är osäkra om en övergång till molnet är något för dem så bör de tänka om. Organisationer av alla storlekar kommer nästan omedelbart att inse betydande kostnadsbesparingar, och prestandaförbättringar för alla sina användare, oavsett var de befinner sig i världen.