8 VPN Myter: Sant eller Falskt?

8 VPN Myter: Sant eller Falskt?

Publicerat av: Redaktionen

VPN (Virtual Private Networks) blir vanligare – till exempel har NordVPN sett en 300% användarökning i år, främst på grund av nya Internetregleringar och restriktioner i olika länder runt om i världen.

Nya regleringar omfattar nuvarande övervakningstekniker eller ytterligare geo-begränsat innehåll. Dessutom, på grund av en ökning av hackningsincidenter blir VPNs mycket populära verktyg för att skydda Internetanvändares säkerhet.

Genom att använda en VPN krypteras Internettrafiken till en säker tunnel mellan två punkter: datorn och en VPN-server. Därför kan ingen få tillgång till den data som passerar genom tunneln – det blir osynligt för Internetleverantörer, regeringens spioner, identitetstjuvar och hackers.

Det finns dock fortfarande många myter kring VPNs och hur de kan vara användbara för en genomsnittlig Internetanvändare. NordVPN listar några av de stora missuppfattningarna och klargör kring några viktiga problem som användarna har med VPN.

  1. Oavsett vad de hävdar, loggar alla VPNs användartrafik. Vissa VPN-leverantörer har faktiskt inget val – de måste logga användarnas internetaktivitet enligt lag, beroende på vilket land där de är verksamma. VPN tjänsteleverantörer som är baserade i ett av de s.k 14 eyes eller 5 eyes länderna måste vanligtvis logga användartrafik. När användarinformation är registrerad kan den lätt delas med regeringen eller någon tredje part. Om en VPN arbetar från ett land där trafikloggar inte krävs av regeringen, kommer den att ta bort användaraktivitet efter varje session – och då finns inga hinder som hindrar organisationen från att köra en tjänst utan loggregistrering.
  2. Gratis VPN erbjuder samma nivå av skydd. En VPN-leverantör som erbjuder en gratis tjänst måste tjäna pengar på något sätt. Serverunderhåll är dyrt, för att inte tala om lönerna för personal och andra utgifter. Vanligtvis kommer en VPN-leverantör som erbjuder en gratis tjänst att använda andra sätt att tjäna pengar – och det är vanligtvis genom att sälja användardata. En säker VPN kommer att ha ett pris. Betalda VPNs kommer också oftast att erbjuda snabbare hastigheter och andra fördelar.
  3. VPN saktar ner Internettrafik. Eftersom VPN fungerar som en krypteringstunnel kan det ibland sakta ner ens Internet. Nedgången bör emellertid inte vara betydande i de flesta fall. Om den är det, betyder det att VPN-tjänsten kan ha tillfälliga tekniska problem, eller så är det dags att byta till en annan leverantör. Om en VPN-leverantör är en betald tjänst erbjuder de vanligtvis ett större urval servrar att ansluta till – så när man är tungt lastad och långsam är det enkelt att ansluta till en annan. Att ansluta till en server som är närmare geografiskt kan lösa problemet med hastigheten.
  4. VPN är ett verktyg som fungerar lika för alla. Faktum är att anslutningskvaliteten till en VPN beror på många olika faktorer. Olika nätverksmiljöer, Internetleverantörer och hur de hanterar trafik, VPN serverbelastning och avstånd mellan användaren och ett datacenter, spelar en viktig roll i tjänstens beteende. För att inte tala om ytterligare installerad programvara, konfigurationsmetod och så vidare.
  5. Alla VPNs erbjuder samma krypteringsnivå. I själva verket kan VPN krypteringsprotokoll skilja sig, vissa av dessa protokoll är säkrare än andra. Användare bör undvika PPTP-protokollet, vilket var ett av de första säkerhetsprotokoll som infördes – men det anses nu vara svagt och osäkert. De säkraste protokollen för VPN är OpenVPN och även IKEv2/IPsec, som använder mycket starka kryptografiska algoritmer och nycklar.
  6. Proxy är samma sak som VPN. Vissa användare gör misstaget av att blanda ihop proxies med VPN – på bekostnad av deras säkerhet på nätet. Proxies skyddar inte från regeringsövervakning, dataspårning eller hackare. De som inte är oroade över att hålla sin Internettrafik säker och bara vill streama en film, kan använda sig av en proxy. Annars, för att skydda sin säkerhet och integritet rekommenderas en VPN över en proxy.7. Det kommer att fungera på alla plattformar. Inte alla VPNs fungerar på alla plattformar – vissa kan exempelvis fungera endast på Apple-enheter. En väletablerad VPN fungerar över olika plattformar, inklusive iOS, macOS, Android och Windows.
  1. VPN är bara för tekniskt kunniga människor. Det finns fortfarande några VPNs med klumpiga hemsidor och knappar som är svåra att hitta. Det beror på att när VPNs gick in på marknaden användes de för det mesta av tekniknördar. För närvarande har många VPNs uppdaterat sina användargränssnitt och är enkla att använda av alla som går online. Till exempel kräver NordVPN bara att man trycker på ON-knappen. Den erbjuder appar för macOS, iOS, Windows och Android och kan snabbt ansluta en användare till önskad destination genom att helt enkelt klicka på landsnamnet. NordVPN appar innehåller många användarvänliga funktioner, inklusive killswitch, detaljerad serverlista, tillgång till SmartPlay-teknik med mera.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00