Molndata slukar el – nytt forskningssamarbete mellan Umeå universitet och Ericsson

Molndata slukar el – forskningssamarbete mellan Umeå universitet och Ericsson

Publicerat av: Redaktionen

År 2030 kommer molntjänster världen över att kräva nio procent av all elförsörjning.

Att effektivisera dessa anläggningar är brådskande men hittills har forskarna inte haft tillgång till systemen.

Nu öppnar Ericsson Research Data Center upp för forskare vid Umeå universitet i syfte att göra något åt energiförbrukningen.

Samarbetsprojektet WCIB – WARA Common Information startar i en tid då behovet av el ökar samtidigt som priserna stiger.

– Vi får unik tillgång till den största mängden molnbeteendedata i realtid i världen. Det gör att vi kan börja arbeta med att utveckla och energieffektivisera framtidens moln-anläggningar, säger Paul Townend, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet och projektansvarig för WARA Common information Bridge, som finansieras av WASP AI – Wallenberg AI, Autonomous System and Software Program.

Slukar el som en hel stad

Molndata slukar el – nytt forskningssamarbete mellan Umeå universitet och Ericsson

Paul Townend, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet och projektansvarig för WARA Common information Bridge

Nästan allt vi gör i dag skapar stora mängder data. Vi pratar om 2,5 kvintiljoner, (18 nollor) dagligen, eller 44 zettabytes på ett år. All denna data lagras och hanteras i ”molnet” – en av de cirka åtta miljoner datacentran i världen. Dessa anläggningar innehåller upp till en miljon noder av servrar och kräver lika mycket el som en stad med 60 000 invånare.
Ett annat, lika stort problem, är energieffektiviteten. Ett datacenter – som både förbrukar mycket ström och producerar stora mängder värme – utnyttjas bara till 20 procent åt gången.

– Det här beror på att man inte vet när en ökning i efterfrågan kan inträffa. I stället överdimensionerar man konstant för att inte tappa kapacitet och därmed riskera att skada ryktet, säger Paul Townend.

Tack vare Ericsson har Paul Townend och hans forskarkollega Jon Leijon nu tillgång till Ericsson Research Data Center – ett datacenter med 1 500 användare.

– Det handlar om realdata, vilket är anmärkningsvärt. De mycket få, tillgängliga datauppsättningarna som finns i dag är sällan uppdaterade och innehåller begränsad information, säger Paul Townend.

Blir pionjärer

Forskarna inom WARA Common Information Bridge ska försöka besvara frågor om anläggningens system och processer.

– Vi vill titta på hur mycket nätverkstrafik som går genom växlarna, hur många processorer som används, hur mycket disk och vilken temperatur och strömförbrukning som anläggningen kräver, säger Jon Leijon, forskningsingenjör på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

Umeåforskarna och Ericsson Research Data Center utvecklar en portal som gör data synlig och lättillgänglig för forskare. De blir därmed pionjärer inom området.

– I ett första skede är portalen till för forskarna inom WASP som vill utveckla effektiva och pålitliga lösningar genom att till exempel ”tweaka” systemen och balansera strömförbrukning med prestanda, för att utnyttja energin på bästa sätt. Men i förlängningen kan portalen öppnas upp för forskare världen över, säger Paul Townend.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00