Hur företag använder mjukvara som tjänst för att driva tillväxt
Hem ANNONS Hur företag använder mjukvara som tjänst för att driva tillväxt

Hur företag använder mjukvara som tjänst för att driva tillväxt

Publicerat av: Redaktionen

SaaS (Software-as-a-service) har funnits sedan omkring 2000 och är ett kostnadseffektivt alternativ till den traditionella IT-användningen, där man köper eller bygger sin egen IT-infrastruktur, installerar programvaran själv, konfigurerar programmen och har en IT-avdelning som underhåller allt.

Även om SaaS-tillämpningar har funnits ett tag undrar många företag fortfarande om det är ett lönsamt alternativ för dem. Undrar du om SaaS-applikationer är rätt för din organisation? Läs artikeln så kanske vi kan svara på dina frågor om denna tjänst. 

Vad är mjukvara som en tjänst?

SaaS (Software as a Service), eller Software as a Service, mer känt som ASP-tjänster (Application Service Provider), erbjuder en prenumeration på IT-tjänster via molnet och tillgängliga via internet. Med andra ord tillhandahålls och hanteras programvaran som du vill använda av en leverantör och du kan få tillgång till den via en webbläsare eller en mobil enhet. 

Ett exempel på en SaaS-tjänst är bygglet.com. Det är en tjänst som gör det enklare att bedriva ett byggföretag utan att lägga ner alltför mycket tid på det administrativa. Mer specifikt är det en app som digitaliserar skapandet, distributionen och hanteringen av arbetsordern och gör dem effektivare. Med appen kan du spåra och hantera information om en specifik arbetsorder med spårning och statusuppdateringar i realtid. Systemet dokumenterar också alla tidigare arbetsordrar och kan inkludera de resurser som använts och feedback om det utförda arbetet.

Hur viktigt är molnet för företag?

Så här ligger det till: Ditt företag kan växa med 19,63 % om du byter till molnet. Detta är vad som framkom i en rapport från Vanson Bourne efter att de intervjuat 460 beslutsfattare. I den här studien gjordes en inventering av effekterna av att flytta till molnet. 

  • För tio år sedan var det många företag som inte alls övergick till molnet.
  • År 2008 använde endast 12 % av företagen molnbaserade appar.
  • I dag är det en helt annan historia och det är inte längre en fråga om ”om”, utan om ”när”.

Till exempel visade en ny CIO-teknisk undersökning från IDG att den största ökningen av IT-utgifterna under 2019 kommer att gå till strategier för molntjänster. Därför ser vi att antalet företag som flyttar sin verksamhet till molnet ökar snabbt. 73 % av organisationerna vill flytta nästan alla sina appar till SaaS år 2020.

SaaS håller bokstavligen på att ta över marknaden för molntjänster

Det är därför inte överraskande att den globala marknaden för offentliga molntjänster förväntas växa till mer än 200 miljarder dollar. År 2018 var det bara 175,8 miljarder dollar, enligt Gartner.

Vem använder SaaS-tillämpningar?

Företag använder i genomsnitt 16 SaaS-appar per dag för att driva sin verksamhet, och om du har använt SaaS – privat eller yrkesmässigt – har du säkert märkt att SaaS passar alla.

Har du registrerat dig för Dropbox för att lagra dina foton online? Det är ett utmärkt exempel på SaaS. Ett annat exempel kan vara arbetsrelaterat. Om du är marknadsförare och använder en plattform för e-postmarknadsföring för att skicka e-post till dina kunder använder du troligen en prenumerationsbaserad tjänst (SaaS). 

SaaS är en problemfri och kostnadseffektiv lösning, som erbjuder nya funktioner till flexibla kostnader och som är lätt att underhålla och installera, särskilt för medelstora företag. Du behöver inte ha en kraftfull dator, en egen server eller anställa en IT-specialist för att lagra dina företagsdata i molnet. Med SaaS kan flera användare få tillgång till den omfattande databasen när som helst och var som helst där det finns internet. 

SaaS-revolutionen inom CRM-programvara

När det gäller CRM-programvara är införandet av SaaS-modellen en verklig revolution. CRM används inte längre på köp- och ägarbasis, utan som en prenumerationsmodell där tjänsterna läggs ut på entreprenad.  Anledningen till tillväxten är de många fördelar som SaaS CRM-applikationer erbjuder företagen. Och antagandet att endast små företag använder molnet är en myt. Detta har naturligtvis inte alltid varit fallet.

I början skrattade världen av företags programvara åt dig om du pratade om att flytta dina företagsapplikationer till molnet. Allt detta håller nu på att förändras, eftersom företag har visat att de kan öka sina intäkter genom att flytta över till molnet. Större företag förväntas gå om små och medelstora företag när det gäller användning av SaaS fram till 2022.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00