Stora brister i börsbolag och myndigheters IT-säkerhetsarbete
Hem SÄKERHET Stora brister i börsbolag och myndigheters IT-säkerhetsarbete

Stora brister i börsbolag och myndigheters IT-säkerhetsarbete

Publicerat av: Redaktionen

Svenska börsbolag och offentlig sektor visar stora brister i arbetet med IT-säkerhet. Det visar en ny undersökning från IT-säkerhetsföretaget NTT Com Security. 37 procent av de tillfrågade IT-cheferna i börsbolag, kommuner och på myndigheter uppger att tester av IT-skyddet endast har gjorts någon enstaka gång, 10 procent uppger att det aldrig gjorts. Börsbolagen är dessutom sämre än kommuner och myndigheter på att genomföra regelbundna säkerhetstester.

NTT Com Security har i en undersökning intervjuat IT-säkerhetschefer eller andra befattningshavare med ansvar för IT-säkerhet i 50 kommuner och myndigheter samt 50 börsnoterade bolag. Trots att bara 42 procent av IT-cheferna regelbundet genomför tester anser 88 procent att deras verksamhet har mycket god eller god beredskap för IT-relaterade hot.

säkerhet– Att så många som nio av tio anser att deras beredskap är god trots avsaknaden av regelbundna säkerhetstester av nätverk och IT-infrastruktur är överraskande och samtidigt oroväckande. Undersökningen visar att många IT-chefer inte har en klar bild av hur deras skydd mot intrång ser ut, säger Anna Barkvall, IT-säkerhetsexpert på NTT Com Security.

Undersökningen visar även att börsbolagen är sämre på att genomföra säkerhetstester. Endast 38 procent av IT-cheferna i börsbolagen uppger att det regelbundet genomförs tester av IT-skyddet. Detta kan jämföras med 46 procent bland myndigheter och kommuner. I undersökningen uppger 56 procent av IT-cheferna i börsbolag, kommuner och på myndigheter att de upplever en ökad hotbild rörande IT-relaterade hot i dag jämfört med för tre år sedan.

– Att börsbolag och offentlig verksamhet inte har bättre rutiner tyder på bristfällig säkerhet. Möjligheten att upptäcka sårbarheter och stänga säkerhetshål innan ett intrång äger rum är liten om man inte regelbundet genomför säkerhetstester, säger Anna Barkvall, IT-säkerhetsexpert på NTT Com Security.

Fakta:

För att åstadkomma en hög IT-säkerhet bör alla organisationer kontinuerligt genomföra säkerhetstester i sina nätverk och infrastruktur för att kartlägga sårbarheter. Genom testerna får man kunskap om riskerna och vilka åtgärder som krävs för att höja säkerheten. Detta till en låg kostnad i förhållande till vad ett intrång kan kosta i förluster av affärshemligheter och kundinformation. Intrång riskerar också att resultera i långsiktiga skador för varumärket.

Fyra steg för ökad IT-säkerhet:

  • Säkerhetstester bör genomföras efter varje större uppdatering i ett nätverk.
  • Alla nya webbaserade applikationer bör säkerhetstestas redan under utvecklingsfasen samt vid produktionsstart.
  • Genomför tester och sammanställ resultatet i form av risker och tänkbara konsekvenser. Vidta sedan åtgärder för att höja säkerheten. Börja med att åtgärda de mest kritiska och omfattande säkerhetsriskerna.

Låt en utomstående expert utföra testerna. Resultatet ska kunna jämföras med liknande organisationer. Detta för att skapa en tydlig bild av den egna säkerhetsnivån.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00