Anna Granö – ”Stå för det du tror på”
Hem LEVERANTÖRHEWLETT PACKARD ENTERPRISE Anna Granö – ”Stå för det du tror på”

Anna Granö – ”Stå för det du tror på”

Publicerat av: Redaktionen

KVINNOR PÅ KANALEN – En tidig förmiddag så träffar vi Anna Granö, Hewlett Packard Enterprise (HPEs) relativt nya VD, för att diskutera kvinnornas roll inom lednings- och chefspositioner inom IT-branschen.

Ett område där HPE, som ett bolag innan delningen, under flera decennier redan varit ett föredöme med sitt arbete för en mångfald i alla led.

Anna har, som vi tidigare skrivit om på http://it-kanalen.se/hp-enterprise-far-ny-sverige-vd/ , en gedigen utbildning och en lång, global, karriär inom IT-sektorn och det är denna erfarenhet och kompetens som format henne till den person och ledare som hon är idag.

Kompetensen måste komma först

Anna Granö IT-Kanalen.se

Anna Granö, Hewlett Packard Enterprise (HPEs) VD

Vi har under senaste decenniet börjat se allt flera kvinnor på chefsbefattningar eller i mer ledande roller men fortfarande är det procentuellt sätt relativt få på de riktiga toppbefattningarna vilket delvis gör Anna unik i sin roll som VD för ett av de större IT-bolagen i Sverige. Anna berättar dock att det inte är någon slump att hon kommit hit utan att det är en samling av faktorer som spelat in. Dels så har Hewlett Packard Enterprise på global nivå under årtionden arbetat aktivt för att skapa en mer mångfacetterad arbetsplats men viktigast av allt är kompetensen som Anna har i kombination med en nyfikenhet på att hela tiden lära nytt som lett henne mot nuvarande tjänst.

 • Jag är som person alltid nyfiken på det mesta och vill hela tiden lära mig nya saker. Jag drivs av nya saker, vill påverka och gärna lära mig saker av olika sidospår. Ser jag till exempel att mina kollegor sitter med någon nytt som verkar intressant så frågar jag gärna vad det är och försöker lära mig så mycket som möjligt kring detta. Denna drivkraft av att alltid hålla mig uppdaterad och aldrig ”nöja mig” med det jag redan kan är en mycket viktig drivkraft för mig, berättar Anna Granö.
 • Inom HPE har det mer eller mindre alltid funnits en öppen syn på det mesta och så även på personalen där det mångfacetterade ses som en styrka. Jag skulle kunna sammanfatta HPEs syn som 75 år av tillit och respekt för varandra oavsett kön.  Däremot så jobbar vi inte med att kvotera in olika grupper som kvinnor eller olika etniska bakgrunder utan vi ser till vad individens kompetens kan tillföra gruppen och just de specifika arbetsuppgifterna.
 • Däremot försöker jag pusha kvinnor på andra sätt. Framför allt så är detta möjligt när vi internt rekryterar till nya positioner. Tack vare att vi alla jobbar så nära varandra så har både jag men även mina närmaste medarbetare bra kontroll på vilken kompetens som finns och skulle vi under en urvalsprocess se att en kvinna som har rätt kompetens inte har sökt, så händer det att vi tar en vända till och frågar mer konkret om hon inte skulle kunna tänka sig att söka. Till viss del kan det vara så att kvinnor fortfarande rent generellt är lite mer försiktiga när det gäller sin egen kompetens och tar kanske inte för sig på samma sätt som män, berättar Anna vidare.

Kvinnor en fördel

Vi pratar till och från om att vissa yrken är mer eller mindre anpassade för ett visst kön och trots att det inte finns några direkta sådana aspekter av IT så har det traditionellt varit fler män som jobbat inom IT-branschen. Nu finns det dock flera saker som talar för att detta är på väg att jämnas ut och vi ser en helt ny miljö som växer fram där kvinnor i mångt och mycket har en klar fördel, framför allt inom mer ledande befattningar.

Trots att utvecklingen på IT-sidan alltid gått fort fram så har de senaste åren med molnets och olika IoT lösningars frammarsch verkligen ökat förändringens tempo ännu mer. Vi lever i en extremt agil värld där tiden från idé till färdig lösning blir allt kortare och denna nya värld kräver även en ny typ av ledare med egenskaper som vi många gånger ser hos kvinnor.

 • Många kvinnor har lite av en inbyggd vana att hantera flera saker samtidigt och en förmåga att snabbt kunna ställa om och helt ändra riktning när så behövs. Vi utvärderar var vi befinner oss och om situationen kräver så har vi ofta lätt att hitta nya vägar.
 • Ser vi till IT-branschen som helhet är det en bransch som snabbast förändras och det enda som är konstant är just förändringen, vilket borde passa kvinnor säger Anna.

HPE jobbar aktivt för kvinnorna

Anna berättar vidare att Hewlett Packard Enterprise har flera aktiva arbetssätt och program för att stärka kvinnornas arbetsroller. Dels så använder företaget olika mentorprogram där nyare personer snabbare kan komma in i sina roller genom att få del av de mer erfarnas erfarenheter.

 • En del som vi jobbar hårt med är att få kvinnor att förstå att de inte behöver ge 120 % hela tiden utan att även 80 % kan vara mer än tillräckligt under vissa perioder, säger Anna.
 • Att skapa en miljö där våra medarbetare kan bygga en harmoni i deras liv som täcker alla delar. För att orka hemma så kan du inte ta slut på dig på jobbet och för att prestera optimalt på jobbet så krävs att allt fungerar hemma så allt hör ihop med varandra.

Utöver detta program så finns även en jämställdhetskommitté som träffas en gång i månaden. I denna kommitté är det alltid med en person från ledningsgruppen för att på detta sätt förankra vikten av kommitteen och se till att beslut även får den genomslagskraft som behövs. Delar som behandlas i denna kommitté är förutom kvinnornas roll även kulturell mångfald och åldersrelaterade frågeställningar.

Att HPE lyckats mycket bra med sitt arbetssätt märks när vi tittar till könsfördelningen där 30 procent av de anställda är kvinnor. Ser vi till cheferna så är motsvarande siffra 34 %  och går vi över till ledningsgruppen så är här hela 71% kvinnor och detta är faktiskt något som väckt viss uppmärksamhet.

 • Det är rätt intressant att vi med en nästan 3/4 -dels majoritet kvinnor får lite av  en diskussion om vi kanske borde göra något åt detta. Nu är detta inte på fullt allvar men hade förhållandet varit omvänt hade ingen ens reflekterat över det.

HPEs väg till rätt förmågor

Att hitta rätt personer, oavsett roll och könstankar, är generellt en ganska tuff utmaning, framför allt inom IT-branschen där många företag slåss om de bästa. Inom HPE så har man däremot kommit fram till ett intressant koncept som börjar bära frukt. Dels så jobbar HPE med de större universiteten som KTH, Linköping och Uppsala där företaget syns vid arbetsmarknadsdagar. Men det mest intressanta är dock ett graduateprogram i Barcelona. Hit kan nyexaminerade universitetsstudenter från stora delar av Europa söka till en tvåårig säljutbildning där de erbjuds högklassiga utbildningar och träningar för att lära sig om företagets produkter, tjänster och säljteknik. Samtidigt jobbar de som innesäljare och efter avslutat program erbjuds de en anställning i respektive hemland. Programmet är mycket uppskattat och när man återvänder har man en tydlig anknytning till och känsla för företaget och är redo för en fortsatt karriär inom HPE.

Som alla förstår så är det en kombination av jobben som sådana med möjligheten att åka till Barcelona som lockar de sökande. Jag tror inte att det hade varit samma intresse om vi lockat med exempelvis Solna, säger Anna med glimten i ögat.

Sett utifrån så är det just denna del av Annas personlighet som känns som den största tillgången, framför allt för HPE, för trots att vi under åren träffat otroligt många chefer och ledare för alla typer av företag så är det sällan vi möter en så pass ödmjuk person som Anna som har förmågan att med enkla men tydlig ord förmedla företagets målbilder och visioner samtidigt som hon besitter en knivskarp iakttagelseförmåga, otrolig företagskännedom och flexibilitet i sitt sätt att växla mellan fakta, visioner och diskussioner om mer allmänna ting. Delar av detta är även något som Anna själv lyfter upp när vi pratat om det unika hos kvinnor i Norden och framför allt Sverige.

 • Svenska kvinnor är på många sätt, ut ett globalt perspektiv unika då merparten av oss kombinerar en yrkeskarriär med barn och familjeliv. I många andra länder så är det inte så, utan kvinnor väljer många gånger en av dessa båda vägar och här skulle jag säga att Sverige är ett föregångsland.
 • Självklart är detta inte helt lätt och i vårt hem så har vi alltid en noggrann veckoplanering på en whiteboard tavla där vi ser vem som gör vad och när. Nu har vi tur som har två självgående  och på alla sätt fantastiska tjejer som är en stor bidragande del av att detta fungerar, berättar Anna.

Annas råd…

Vad krävs då för att du som kvinna, eller man för den delen, ska lyckas med din karriär? Självklart finns inget exakt facit på detta men vi passade på att fråga Anna vilka delar som hon anser vara viktigast och precis som för övriga frågor blev svaren väldigt enkla och rättfram och faktiskt något som många av oss bör reflektera över.

 • En av de absolut viktigaste bitarna är att förstå sig på sig själv. Vilka styrkor och vilka svagheter har jag. Alla människor har båda sidor och om du lyfter upp dessa till en nivå där du kan förstå dem så har du kommit långt.
 • Titta på vad som får dig att må bra. Vi kan alla för en kortare tid göra saker som vi inte vill men i förlängningen måste vi prioritera att göra det vi själva tycker om – det som får oss att må bra. I detta ligger även att vi måste våga stå för oss själva och det vi tror på.
 • Ha med familjen. I alla lägen då det kommer till mer krävande tjänster så är det ett familjebeslut. Har du inte med dig familjen kommer det inte heller att fungera på jobbet.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00