Hem SÄKERHET IT-säkerheten hamnar på efterkälken nu när allt fler anställda vill använda Mac

IT-säkerheten hamnar på efterkälken nu när allt fler anställda vill använda Mac

Publicerat av: Redaktionen

Dagens IT-säkerhet för företag är utformad efter ett ekosystem som domineras av Android och Windows.

Detta trots att Windows under lång tid har tappat mark, och att efterfrågan på lättanvända Apple-datorer blir allt större.

Med Apples ökande popularitet ser Sara Fernholm, säkerhetsexpert på Jamf, ett växande IT-säkerhetsproblem ute på företagen.

De senaste tre åren har Macs totala marknadsandel ökat med 60 % globalt och många som använder Mac och iPhone privat vill gärna använda Apples produkter även i jobbet. Ökat distans- och hybridarbete har med stor sannolikhet varit en viktig orsak till att vi idag ser större efterfrågan på Apple-produkter ute på företagen, och ett ökat antal Mac-användare.

Oavsett ekosystem, behöver företagens enheter kunna hanteras och säkras centralt.  Men nästan alla säkerhetsleverantörer fokuserar på Windows först, och Mac och mobil i andra och tredje hand. När IT-avdelningen överför Windows-lösningar till MacOS och iOS uppstår inte bara IT-säkerhetsproblem, även produktivitet och användarvänlighet påverkas.

Dessutom är IT-avdelning och säkerhetsteam inte alltid överens om vilka produkter och lösningar som bör användas.

 Splittrad säkerhet

För IT-avdelningen är snabbhet och agilitet högsta prioritet. Säkerhetsteamet däremot fokuserar på lösningar som kan identifiera och fixa integritets- och säkerhetsrisker i system och tjänster. Resultatet blir ofta en uppsättning fragmenterade och inte helt optimalt anpassade lösningar.

IT-säkerheten hamnar på efterkälken när allt fler anställda vill använda Mac Eftersom Windows fortfarande dominerar ute på företagen är det också vanligt att Windows-anpassade säkerhetslösningar överförs direkt till Mac och mobil.

Förutom säkerhetsproblem, riskerar även MacOS och iOS funktionalitet och fördelar, som till exempel gränssnitt och enkelhet, att gå förlorade. Säkerhetslösningarna och verktygen riskerar helt enkelt att dra ner produktiviteten och förstöra användarupplevelsen för företagets Apple-användare.

Dessutom går företaget miste om viktiga realtidsinsikter och heltäckande överblick som man kan dra stor nytta av när IT- och säkerhetsteam lyckats enas om lösningar som kan integreras med varandra.

 Onödiga kostnader

Fragmenterade säkerhetslösningar riskerar även att bli en dyr affär med många onödiga kostnader. Enhetshantering, endpoint-säkerhet och ZTNA-lösningar för olika ekosystem kan bli oerhört kostsamt om de inte kan verka tillsammans. (Remove sentence here) Men den absolut största kostnaden uppstår när man drabbas av intrång och skador på grund av system som egentligen inte är kompatibla eller byggda för varandra.

Nya tidens IT-säkerhet

Det är en utopi att alla i en verksamhet ska använda samma system. Det man dock kan kräva är en enhetlig syn på hantering och säkerhet – oavsett om det gäller Windows eller MacOS. Företagen – med enad IT-avdelning och säkerhetsteam – måste göra mer för att få ordentlig överblick över alla sina enheter innan de får åtkomst till känslig affärsdata – oavsett om enheterna ägs av företaget eller är en privat enhet inom ett BYOD-program.

Enkelhet är A och O när det kommer till den nya tidens IT-säkerhet. Med en plattform som levererar säker och problemfri åtkomst och har koll på användare, enheter och nätverk – i realtid –  har man kommit långt.

Sara Fernholm, säkerhetsexpert på Jamf.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00