LG:s guide till maxad ljudupplevelse i hemmet
Hem PRODUKT NYHETERMOBILERLG LG:s guide till maxad ljudupplevelse i hemmet

LG:s guide till maxad ljudupplevelse i hemmet

Publicerat av: Redaktionen

I de flesta svenska hem finner vi numera ett veritabelt underhållningscenter som byggts kring en modern TV.

Hit strömmas med enkelhet film, serier och till och med musik – men i takt med att TV-apparaterna krymper på djupet växer behovet av att komplettera med en separat ljudanläggning fram.

Den kräsne mediakonsumenten är väl bekant med fenomenet: ljudvågor framställs med hjälp av högtalarelement som flyttar luft. Om högtalarna monteras i trånga utrymmen, utan tillgång till luftvolymer att tala om, kommer ljudupplevelsen begränsas av fysikens lagar. Detta till trots erbjuder moderna TV-apparater fullgott ljud för den som inte önskar skakas om av explosioner vid filmtittande eller konsumerar musik med audiofilambitioner i TV-soffan.

Den som söker något extra i ljudväg har istället två olika vägar att gå: en soundbar (ibland kallad ljudlimpa) eller ett dedikerat hemmabiosystem. Båda lösningarna, de absolut enklaste varianterna undantagna, ger ett tydligt lyft från TV:ns inbyggda högtalare. Båda lösningarna erbjuder också surroundljud med alla möjliga sorters flerkanalskonfigurationer, ofta med stöd för tekniker likt ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X. Det görs dock på helt olika premisser för de två typerna av anläggning.

Soundbars kännetecknas kanske främst av sin slimmade design och hur enkla de är att koppla in. En strömkabel och en HDMI-kabel över TV:n är ofta allt som behövs – även om trådlösa varianter börjar titta fram. Designspråket matchar ofta moderna TV-apparater, och dessa ”ljudlimpor” huserar ofta drygt ett tiotal högtalarelement som pekar åt olika håll. Genom att studsa ljudet till åskådaren via väggar och tak skapar en soundbar en omslutande ljudbild, men resultatet varierar med rummet och för bästa basmuller krävs generellt en extra subbas.

LG:s guide till maxad ljudupplevelse i hemmetHemmabiopaketen har i många fall ersatts av soundbar-lösningar som ibland även säljs med extra bakhögtalare för att kunna ge en äkta 360-gradig ljudbild. Samtidigt kan användare med en hemmabio i teorin lyxa till det med hur stora och extravaganta högtalare som helst. Till detta krävs en receiver, önskat antal högtalare, kablage till samtliga högtalare och en eller flera subbasar. Detta kan snabbt bli en väldigt kostsam lösning som tar upp stor plats, men avkastningen är att varje parameter kan finjusteras eller bytas ut efter smak.

Dessa kan vidare rent fysiskt kalibreras efter specifika rum in absurdum vilket gör att det fortfarande är en favorit för många hifi-entusiaster.

Ljudformat att hålla koll på

Det är värt att även fundera över vilka ljudformat man som användare vill ha. Traditionell surround delar upp filmljudet i olika kanaler som motsvarar olika högtalare, till exempel 5.1- eller 7.1-surround. En film med 7.1-surround har 7 olika ljudspår som representerar högtalarna omkring dig, och 1 ljudspår till din subwoofer. Det finns även så kallad ”virtuell surround” som simulerar ett omvälvande surroundljud på olika sätt, utan att man behöver ha fysiska högtalare utplacerade på olika ställen i rummet.

Ett populärt och viktigt nutida format är Dolby Atmos. Här placeras upp till 128 separata ljudobjekt i ett 3D-fält där alla objekt har en position och en riktning. Ljudsystemet portionerar sedan ut objekten till högtalarna för att på så vis placera ljudet på rätt avstånd, med rätt vinkel relativt lyssnaren. Detta 3D-fält tar även hänsyn till höjd, vilka i lyxiga Dolby-certifierade biografer innebär takmonterade högtalare.

I hemmet vill de flesta undvika en stor mängd högtalare. De med utrymme, budget och ork kan givetvis finna nytta och nöje i takmonterade högtalare ovanför TV-soffan – men en betydligt vanligare lösning är uppåtriktade högtalare i en soundbar. Det gör att en del av ljudet huvudsakligen når åskådaren uppifrån, via taket. Liknande knep kan användas av soundbars för att bredda separationen mellan vänster- och höger-kanalerna genom att låta dem studsa via sidoväggarna i TV-hörnan.

TV-Högtalare

Fördelar:

1. Integrerad design: Ingen extra utrustning behövs – allt är snyggt inbyggt i TV:n.

2. Kostnadseffektivitet: Det bara fungerar – inga ytterligare investeringar krävs.

3. Enkelhet: Inga komplexa inställningar eller installationer – allt är redan installerat.

Nackdelar:

1. Begränsad ljudkvalitet: Producerar generellt ett tunnare ljud med begränsat ljudtryck.

2. Ingen surroundeffekt: Ljudet kommer ofrånkomligen rakt ifrån TV:n där högtalarna är monterade.

3. Begränsad anpassningsbarhet: Förmågan att ställa in ljudet efter personliga preferenser begränsas av högtalarnas placering och storlek.

Soundbars

Fördelar:

1. Kompakt utförande: Tar betydligt mindre plats än ett dedikerat hemmabiosystem

2. Hög ljudkvalitet: Bättre än TV-högtalare, ofta med tillhörande eller inbyggd subwoofer.

3. Enkel installation: Ansluts generellt till TV med en enda kabel – eller rentav trådlöst. Lätt att byta plats på, vare sig du flyttar eller bara möblerar om.

Nackdelar:

1. Begränsad surroundeffekt: “Simulerar” surroundljud med hjälp av rummets förutsättningar – kan variera kraftigt med möblemang och planlösning.

2. Varierande kvalitet: Stor variation i ljud- och byggkvalitet mellan olika modeller och märken.

3. Kan kräva extra utrustning: För bästa möjliga upplevelse kan en separat subbas och/eller bakre högtalare behövas.

Dedikerad hemmabioanläggning

Fördelar:

1. Maximal ljudkvalitet: Fullt omslutande ljud med separation för varje ljudkanal – med möjlighet till äkta surround.

2. Hög anpassningsbarhet: Möjlighet att anpassa ljudet genom val av högtalare och komponenter.

3. Bio-lik upplevelse: Ger en autentisk bioupplevelse i hemmet.

Nackdelar:

1. Större platsbehov: Kräver betydligt mer utrymme för installation och placering av högtalare.

2. Komplex installation: Kräver mer kunskap och tid för korrekt installation och finjustering. Svårt att flytta runt, speciellt om du gömt kablar i kanaler eller lister.

3. Högre kostnad: Oftast en betydligt dyrare lösning än andra alternativ.

LG SoundBar SC9S: WOW i många former

Det är nu enklare än någonsin att integrera en LG-TV med en soundbar och på så vis förhöja upplevelsen både ljudmässigt såväl som estetiskt. LG SoundBar SC9S monteras enkelt på en OLED-TV ur bolagets C-serie med WOW-fästet – oavsett om TV:n monteras på stativ eller vägg.

Än bättre är att SC9S kan kopplas trådlöst till 2023 års OLED-TV från LG och styras med hjälp av TV:ns fjärrkontroll. Detta kallas WOWcast respektive WOW Interface på LG-språk, och gör det enklare än någonsin att komma i gång med Dolby Atmos-, DTS:X- och IMAX Enhanced-ljud. Till och med den medföljande subbasen ansluts trådlöst.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00