Många svenskar känner till VPN-tjänster – används av betydligt färre
Hem SÄKERHET Många svenskar känner till VPN-tjänster – används av betydligt färre

Många svenskar känner till VPN-tjänster – används av betydligt färre

Publicerat av: Redaktionen

För tio år sedan skulle många säga att ett virtuellt privat nätverk (VPN) var en produkt för uteslutande tekniskt kunniga nördar.

I en ny undersökning utförd av NordVPN, som tillfrågat 1 000 svenska internetanvändare, framgår att 60,9 procent vet vad ett VPN är.

Av de tillfrågade som vet vad VPN är, är det 21,2 procent som uppger att de använder detta verktyg för cybersäkerhet.

Av sagda VPN-användare är det 28,8 procent som uppger att de använder ett VPN för att skydda sin integritet på nätet. En dryg femtedel (21,2 procent) av användarna ansluter till ett VPN för att hålla sina enheter och kontouppgifter online säkra.

Många svenskar känner till VPN-tjänster – används av betydligt färre”Medvetenheten om VPN ökar eftersom fler människor bryr sig om säkerheten för de uppgifter de lägger upp på nätet. Men användningsvanorna kan bli bättre; vissa väljer fortfarande gratistjänster framför betalda, och andra använder enbart VPN på jobbet och glömmer bort vikten av ett säkert internet hemma,” säger Adrianus Warmenhoven, rådgivare inom cybersäkerhet på NordVPN.

NordVPN:s årliga undersökning om VPN-användning är beställd för att hjälpa till att upptäcka och förstå användningsvanorna med VPN-tjänster. Undersökningen har med åren breddats och omfattar idag 18 länder, nytt för i år även Sverige. Resultaten för samtliga länder där användare tillfrågats finns i den här länken.

En stor andel svenskar använder fortfarande ett gratis VPN 

Knappt en femtedel (17,5 procent) av svenskar använder ett gratis VPN, trots att dessa anses mindre tillförlitliga, och 2,4 procent använder en tjänst med gratis prövoperiod.

”Gratis VPN-tjänster tar inte ut månads- eller årsavgifter, vilket gör att de kan verka vara attraktiva alternativ. Men dessa tjänster måste fortfarande tjäna pengar, så ofta spårar och säljer de användardata till tredje part, bombarderar användare med annonser eller använder aggressiva strategier för att få gratisanvändare att uppgradera till en betalversion,” säger Warmenhoven

På den andra sidan av myntet är det drygt två femtedelar (41 procent) av svenska VPN-användare som har en betalversion, som i allmänhet anses säkrare och mer tillförlitliga då det inte råder några oklarheter kring hur tjänsteleverantören tjänar pengar.

”Det är viktigt att välja pålitliga VPN-tjänster för att se till att du inte betalar med dina data istället för pengar. Kom också ihåg att VPN har många andra fördelar, inklusive att surfa privat online, använda offentliga Wifi på ett säkert sätt eller till och med spara pengar på semesterbokningar,” fortsätter Warmenhoven

VPN-medvetenheten i Sverige strax under genomsnittet 

Av de tillfrågade invånarna i de 18 länderna framgår att medvetenheten om VPN i Sverige med sina 60,9 procent är strax under genomsnitt (63,5 procent). Efter Sverige är Nederländerna (59,7 procent), Italien (58,7 procent) och Frankrike (57,5 procent), medan Japan intar jumboplacering med enbart 23 procent. Hong Kong och Singapore toppar listan med 87,2 respektive 79,8 procent.

Gällande hur många användare som känner till vad VPN är och som faktiskt använder en sådan tjänst är Sverige med sina 21,2 procent på näst sista plats, medan Japan återigen är i botten och med endast 8 procent. Framför Sverige ligger Frankrike, Nederländerna och Italien på 24, 24,2 respektive 25,5 procent. Toppar gör återigen Hong Kong och Singapore, där hela 50,2 respektive 42,9 procent av de som vet vad VPN är använder en sådan tjänst.

Tre tips för de som inte använder en VPN-tjänst 

För de många som ännu inte använder en pålitlig VPN-tjänst ger Adrianus Warmenhoven tre enkla cybersäkerhetstips för ökad säkerhet på nätet:

  • Använd ogenomträngliga lösenord – Använd olika lösenord för varje konto och lagra lösenord i en krypterad lösenordshanterare. Se till att lösenorden består av minst 20 bokstäver, siffror och symboler
  • Använd programvara mot skadlig kod – Anti-Malware-mjukvara, i vardagligt tal Antivirus, ser till att användare inte laddar ned skadliga filer till sin enhet och skyddar mot virus som stjäl information
  • Dela inte för mycket på sociala medier – Ju mer man delar med sig av på nätet, desto lättare blir det för brottslingar att använda informationen mot användaren

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00