Ny undersökning bland företag: ökad oro och kunskap om cybersäkerhet
Hem SÄKERHET Ny undersökning om företag: ökad oro och kunskap om cybersäkerhet

Ny undersökning om företag: ökad oro och kunskap om cybersäkerhet

Publicerat av: Redaktionen

Kunskapsnivån om cybersäkerhet hos små och medelstora företag i Sverige har ökat det senaste året och allt fler känner sig förberedda.

Med ökad kännedom ökar även oron, men samtidigt har andelen företag som blivit utsatta för brottslighet minskat, bland de som svarat på enkäten.

Cybersäkerhet, även kallat informationssäkerhet, är ständigt aktuellt för allt ifrån individer till företag, organisationer och offentlig sektor. Konsekvenserna av att inte jobba med frågan kan bli stora och kostsamma. För andra året har Telenor ställt ett antal frågor till representanter för företag i storleken 0–249 anställda om deras syn på och förberedelser för att klara cyberangrepp.

–         Jämfört med för ett år sedan har kunskapsnivån höjts och det är mycket positivt. Den ökade oron som kommer med större medvetenhet är bra, så länge den leder till att vi förbereder oss och jobbar proaktivt för att bättre kunna bekämpa cyberbrottsligheten, menar Jessica Levin, försäljningschef på Telenors företagsverksamhet.

De senaste 12 månaderna har små och medelstora företag med upp till 249 anställda inhämtat mer kunskap om cybersäkerhet (74 procent 2023 mot 69 procent 2022) och är något mer förberedda (40 procent 2023 mot 36 procent 2022). 21 procent har ökat sin budget jämfört med 2022.

–         Alla verksamheter har sårbarheter och många blir utsatta för intrångsförsök. Genom att förbereda sig, ha koll på sårbarheterna och öva kan vi skydda oss bättre. En attack kan slå undan benen för både små och stora företag. Vi ser i undersökningen att tre av tio företag övar och ju större bolagen är, desto mer övar de. Men även små företag blir alltmer förberedda, säger Marcus Lundblad, säkerhetsexpert på Telenor.

Störst oro för virusattacker och dataintrång

Ny undersökning bland företag: ökad oro och kunskap om cybersäkerhet

Marcus Lundblad, säkerhetsexpert på Telenor

I likhet med 2022 är virusattacker och dataintrång det som oroar företagen mest. I årets undersökning ser vi att oron för alla typer av cyberbrott har ökat. Exempelvis säger 35 procent mot 30 procent 2022 att de oroar sig för social manipulering. Motsvarande procentsatser för överbelastningsattacker (DDOS) ökar från 33 till 43 procent, för virusattacker från 41 till 52 procent och för övriga dataintrång från 38 till 46 procent.

Har oron lett till bättre förberedelser och därmed färre lyckade attacker? Så verkar det enligt Telenors undersökning.

I samtliga kategorier uppges färre attacker än vid samma tid 2022. Dock förmedlar 31 procent en upplevelse av att attackerna har ökat.

Färre skulle betala utpressningspengar

I förra årets undersökning uppgav 20 procent att de skulle betala lösensumma om de blev utsatta för en ransomewareattack. I år har den procentsatsen sjunkit till 16 procent och fler ställer sig nu tveksamma till det.

–         En viktig insikt från undersökningen är att vi behöver anstränga oss ännu hårdare för att tillhandahålla trygga och säkra lösningar för att hjälpa våra kunder. Vi ser att många saknar stöd kring kompetensutveckling, bland de små företagen så många som 8 av 10 företag. Här kan vi bidra till att ytterligare höja kunskapsnivån, säger Jessica Levin.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00