Så håller du din mobiltelefon vid liv under semestern

Publicerat av: Redaktionen

För många resande är mobiltelefonen det mest användbara verktyget som de bär runt på.

Smartphonen ersätter kameran, guideboken och kartan. Den fungerar som ficklampa, musikspelare och valutaomvandlare. Men vad bör du egentligen tänka på när du tar med dig telefonen på resan? Magnus Dahg, försäljningschef för tele på Elgiganten, har några goda råd för dig som planerar en semester med din mobiltelefon som reskamrat.

Se upp för det oberäkneliga vattnet

Den största faran för en mobiltelefon i sommar är vatten. Om en skärm är skadad öppnar den rakt in till komponenterna och då krävs det inte mer än en regndusch eller att telefonen ligger i en fuktig ficka för permanent skada. Även om de flesta nya smartphones tål ett litet stänk och normal luftfuktighet kan det bli problem om telefonen råkar ta sig ett dopp.

Om mobiltelefonen fått ett bad i färskt vatten är det möjligt att torka ur den – med hjälp av ristricket.

– Ristricket kan i vissa fall torka ur en mobiltelefon. Om du haft otur och tappat telefonen i vatten är det viktigt att försöka få ur allt vatten ur alla öppningar så snart som möjligt. Plocka ut SIM-kortet och torka av det, och låt SIM-facket vara öppet. För att torka ur den kan du lägga den i en påse med okokt ris och låta telefonen ligga där i ett par dagar. Ris kan nämligen extrahera fukt, men tyvärr fungerar det inte alltid. Speciellt om telefonen har varit i saltvatten kan det vara så att ristricket tyvärr inte fungerar, säger Magnus.

En sak att undvika är att försöka torka din telefon med en hårtork. Trots att det kan torka ur vattnet ur telefonen finns en stor risk för överhettning, då kan fukt fastna i telefonen och orsaka rost eller till och med kortslutning.

– Det bästa för att förhindra att en telefon blir våt är ett vattentätt fodral. Det finns många av dessa i olika storlekar och former. Med transparent plast kan du fortfarande använda telefonens pekskärm och till och med prata i den eller lyssna på musik. Detta är särskilt bekvämt om du åker till stranden, denna typ av fodral skyddar nämligen telefonen från både vatten och sand, säger Magnus Dahg.

Håll smuts och sand borta

Naturligtvis ska mobilen vara med på stranden men som alla vet är nackdelen med en dag på stranden att du har sand överallt. Sand från stranden kan lätt ta sig in i mikrofonen, högtalaren och i laddningsingången. Detta kan bidra till stora skador. Om sand eller damm tar sig in i till exempel laddningsingången kan det bli svårt att ladda telefonen eftersom partiklarna tätar öppningen och förhindrar kontakten mellan laddningskabeln och telefonen. Försök därför att alltid skydda din mobiltelefon från smuts och sand så gott du bara kan.

Din digitala säkerhet

Smartphones är värda mycket pengar och är därför ett mål för ficktjuvar. Om en ficktjuv skulle få tag på din telefon är det inte bara telefonen som går förlorad, utan även allt som du har lagrat på den. Att ta hand om sin telefon handlar inte bara om att skydda den från fysiska skador, det handlar även om att ta hand om telefonens digitala innehåll. Därför är det en bra idé att alltid låsa skärmen och ha kod på telefonen.

– Ansikts- och irisskannrar samt fingeravtrycksläsare finns på några av de mest populära telefonerna. Detta ökar säkerheten och gör åtkomsten smidig för dig som användare. Men det är inte de enda fördelarna, dessa funktioner hindrar också ficktjuvar från att komma åt din internetbank och annan personlig eller känslig information, säger Magnus.

Observera att okänt Wi-Fi också kan utgöra ett hot mot din digitala säkerhet. Kom ihåg att säkerhetskopiera din telefons innehåll innan avfärd om du skulle ha oturen att förlora den på din resa.

Höga temperaturer och uppvärmning

Mobiltelefoner innehåller mycket avancerad elektronik som inte klarar extrema temperaturer. På vintern resulterar det i att batteriet kan ladda ur snabbare. På sommaren är överhettning ett större problem. Undvik att lämna din mobiltelefon i direkt solljus, eftersom den snabbt kan överhettas och sluta fungera. I värsta fall kan komponenter smälta om de lämnas i direkt solljus under en längre tid. Om telefonen är överhettad är det viktigt att få bort den från värmen så att den kan svalna. Koppla ur alla kablar och ta bort eventuellt skal så att telefonen “kan andas”. De flesta nya mobiltelefoner upptäcker när temperaturen blir för hög och ett meddelande dyker upp på skärmen. Under denna period är det inte möjligt att använda telefonen förrän den har svalnat.

– Du kyler telefonen på samma sätt som du svalkar av dig själv – vifta med en bok eller liknande. Det kanske ser lite dumt ut när det gäller din telefon, men det hjälper faktiskt. Även om det kan vara frestande att försöka få nedkylningen att gå snabbare, bör du definitivt inte lägga din mobiltelefon i kylen. Den snabba temperaturändringen kan skapa kondens. Kondens på utsidan är lätt att torka av, men kondens på insidan av telefonen kan orsaka allvarliga fuktskador, säger Magnus.

Använd skärmskydd

Många kommer hem från semestern med trasiga skärmar på sina dyra iPhones eller Samsung Galaxys. På semestern tas mobilen fram titt som tätt för navigering, fotografering eller för att söka rekommendationer på TripAdvisor. Det är då lätt hänt att råka tappa mobiltelefonen i marken. En trasig skärm är vanligtvis inte ett stort problem. Du kan byta den ganska snabbt och telefonen kommer bli så gott som ny efter att skärmen bytts ut. Så länge skärmen är trasig finns det däremot större risk för att smuts och fukt kommer in i telefonen, vilket kan resultera i permanent skada.

– Använd alltid skärmskydd på din telefon. I de flesta fall är det bara skärmskyddet som går sönder om du tappar din telefon. Då kan du enkelt ta av det och byta ut det istället för att behöva byta ut hela skärmen. Om du haft otur och skärmen ändå gått sönder är det bästa tipset att lämna in din telefon till en professionell reparatör. På en auktoriserad verkstad kan reparatören öppna telefonen och kontrollera komponenter, reparera och rengöra. I de allra flesta fall kommer det att vara betydligt billigare än att köpa en ny – och framförallt mycket miljövänligare, påpekar Magnus.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00