MongoDB har vuxit till mer än 5000 anställda globalt och en årlig omsättning på över 1,5 miljarder dollar.
Kunderna sträcker sig numera hela vägen från unga molnbaserade startups till sjukvården som måste lagra känsliga patientdata i egna datacenters.
”MongoDB har en otroligt skalbar arkitektur”, säger Boris Bialek, field CTO på MongoDB. Boris Bialek har en lång karriär inom IT-branschen bakom sig och har representerat teknikjättar som Compaq och Digital Equipment. Under många var han på IBM där han arbetade tillsammans med nuvarande koncernchefen Arvind Krishna.
Numera är han på MongoDB och har titeln global field CTO inom MongoDB:s branschvertikaler. IT-Kanalen träffar honom under MongoDBs event i Stockholm. Han berättar att hans team hjälper kunder att skapa branschanpassade lösningar och applikationer, som ska vara användbara både för utvecklare och för affärssidan.
– Det var en hel trend bort från relationella strukturer mot mer ostrukturerat, men folk insåg att helt ostrukturerat var inte någon bra idé heller.
Hur har då tidigare databastekniker lett fram till de som dominerar i dag?
Boris Bialek säger:
– Hadoop var som Bermudatriangeln av data: Något gick in, ingenting kom någonsin ut. Och det ledde till hela nästa generations databaser, som kom i början av 2010-talet och där MongoDB var en av dem.
När Bialek ska beskriva skillnaden mellan äldre och den nya databastekniken betonar han utvecklingen inom artificiell intelligens:
– Idag har AI mycket djupare kunskap genom dessa faktoriseringar för att bygga dessa strukturer, och vi är inte begränsade av den relationella grund som de använde att bygga på. Så genom att ha JSON-modeller som utgångspunkt är vi mer flexibla och snabbare.
Vad innebär detta för praktisk nytta för kunder?
– Du behöver inte ha en doktorsexamen för att bygga något sådant här. Vi har en partner vid namn Super Duper DB som på några timmar kan bygga med befintliga modeller, och som du kan få från öppen källkod. För tjugo år sedan skulle entity-analytics-gängen skickat konsulter till dig under sex månader – till IBM-priser.
En framgångsfaktor för MongoDB har varit deras kraftfulla arkitektur, fortsätter Boris Bialek.
– MongoDB har en otroligt skalbar arkitektur. Vi har kunder som just nu använder shards i petabyte-skala. Vi har inte många kunder i den skalan, det är inte så att man vaknar upp på morgonen och inser att man behöver en databas i petabyte-storlek.
– Men vi har kunder i den skalförmågan nu som kör data och lastar hundratals terabyte data in i våra databaser. Och de har varit i drift nästan sex år. Så när du tittar på det, är det en distribuerad databas, på samma sätt som vi arbetar med våra applikationskoncept.
Boris Bialek berättar vidare om MongoDB Atlas Vector Search, som gör det enklare att använda semantiskt sök och AI med vilka typer av data som helst.
– Vi har nu integrerat vektorsökning i MongoDB, och det är en av de coolaste sakerna jag sett. Det förändrar hur människor interagerar med data. Det handlar inte bara om sökning utan det är intensionsbaserat. Och nu kan du använda detta tillsammans med att prompta.
Han exemplifierar med en stor europeisk järnvägsoperatör: Om tåget stannar finns det tre möjliga anledningar. Antingen har de problem med hjulen, luftkonditioneringen eller toaletterna. I 90 procent av fallen handlar det om hjulen, som är järnringar.
Om en av dessa järnringar ger ifrån sig ett konstigt ljud måste tåget stanna eftersom det kan spåra ur i 200 kilometer i timmen.
– Vi hjälper dem att bygga in prediktivt underhåll i dessa hjulanalyser så att de inte byter ut alla hjul eller axlar var sjätte vecka. Vi säger faktiskt till dem att de här hjulen är bra i ytterligare två månader, medan de här hjulen förmodligen bara kommer kunna gå till nästa vecka och måste bytas ut. Det har fördubblat underhållscykeln. Du kan föreställa dig miljonerna i besparingar här. Då undrade de om de kunde göra samma sak för toaletterna och luftkonditioneringen.
– Jag tänkte att nu håller vi på med tåghjul och nu börjar de prata om toaletter. Men det visade sig att de hade sensorer och på fyra timmar kunde vi bygga en modell baserad på alla data som sade ”okej, den här saken kommer att gå sönder imorgon”.
Vad ser då Boris Bialek för trender kommande år?
– Allt fler kommer att övergå till hybridsynkronisering. Det är inte allt i molnet eller att on-premise. Jag älskar uttrycket ”horses for courses”.
Man vill ha en kapplöpningshäst på en kapplöpningsbana, säger han. Människor förstår att de har suveränitetsregler, som de måste följa inom till exempel sjukvården, men de vill också använda det de har.
– Som med sensorn från Abbott Laboratories, Libre. De vill ha Libre-sensorn på armen för diabetesprovtagning. De vill att deras läkare ska kunna få tillgång till det över internet. Jag tror att vi rör oss mot en hybridvärld och mycket handlar om specifika europeiska aspekter, om integritet. GDPR främjar verkligen förståelsen för ansvaret för data.
Kan MongoDB hjälpa kunder med arbeta i olika moln samtidigt?
– Det är korrekt. Vi arbetar över flera moln. Till exempel har vi partners som utför dessa molnspecifika operationer för regeringar i många länder nu. Så det finns flera modeller beroende på klienterna. I vissa länder sköter regeringen sina egna datacenter. Alla dessa olika konfigurationer. Jag tror att detta kommer att bli mycket intressant de närmaste 12 månaderna.