Hem SÄKERHET ​Fjärrstyrda datorer en mardröm för företagen

​Fjärrstyrda datorer en mardröm för företagen

Publicerat av: Redaktionen

Svenska företag använder ofta RDP-verktyg (Remote Desktop Protocol) för att fjärrstyra datorer.

​Fjärrstyrda datorer en mardröm för företagen 3Men säkerheten brister och de senaste åren har RDP blivit något av en mardröm för IT-avdelningarna. En ny global studie från IT-säkerhetsföretaget Sophos visar hur tio så kallade honungsfällor snabbt utsätts för omfattande cyberangrepp via RDP.

Den första attacken gjordes efter bara 84 sekunder och totalt utsattes servrarna för mer än fyra miljoner inloggningsförsök under en trettiodagarsperiod.

Sophos rapport ”RDP Exposed: The Threat That´s Already at your Door”visar hur cyberkriminella automatiskt och i stor skala använder RDP för att få tillgång till servrar och IT-system.

– Problemet med RDP som säkerhetsrisk har funnits i flera år. Däremot är omfattningen av angreppen betydligt större än vad många känner till. Verktyget kan vara till stor hjälp när en dator behöver fjärrstyras men har under åren utvecklats till något av en mardröm för systemadministratörer. En av anledningarna är att användarna väljer alldeles för enkla lösenord. Det gör RDP till en tacksam ingång för cyberkriminella, kommenterar Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos.

Studien visar också att cyberkriminella inte bara använder sökmotorn Shodan för att skanna efter svagheter i RDP. I rapporten framkommer att de ofta använder sina egna verktyg och metoder för att hitta öppningar via RDP.

Det går att stoppa angreppen

Samtidigt som intrång via RDP varken är nytt eller särskilt sofistikerat går det att göra livet surt för en angripare.

– En uppenbar motåtgärd är att se över och bara använda RDP på enheter där det är absolut nödvändigt eller göra det tillgängligt via VPN (Virtual Private Network). Väljer man att använda RDP bör man dessutom se till att lösenorden är riktigt svåra att knäcka. Trots alla varningar använder många enkla lösenord som inte är någon match för en angripare. Tvåfaktorsautentisering är också ett sätt att göra det svårare att lyckas med angrepp via RDP, säger Per Söderqvist.

– Det är självklart också väldigt viktigt att hämta de senaste uppdateringarna som skyddar mot BlueKeep (CVE-2019-0708), en allvarlig svaghet i RDP som kan leda till svåra och storskaliga cyberattacker, avslutar Per Söderqvist.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00