Två av tre företag utsatta för dataintrång utanför kontorsmiljön

2/3 av företag utsatta för dataintrång utanför kontorsmiljön

Publicerat av: Redaktionen

En global forskningsstudie från cybersäkerhetsföretaget Fortinet visar att en klar majoritet av företagen upplevt dataintrång vid arbete utanför kontoret.

Samtidigt finns en ambition att investera mer i cybersäkerhet anpassad för hybridarbete.

Covid-19 pandemin resulterade i en förändrad arbetsstruktur för företag och deras anställda. När rekommendationerna mildrades återvände många till kontoren, samtidigt som fler tillät sina anställda att fortsätta arbeta på valfri plats.

Men hybridarbete är också något som medför risker kring cybersäkerheten. I en nyligen publicerad undersökning från Fortinet uppger 62 procent av respondenterna att de råkat ut för någon form av säkerhetsincident under de senaste åren som i någon mån beror på medarbetare som befunnit sig utanför kontorets nätverk. Undersökningen bygger på svar från 570 företag med fler än 100 anställda över hela världen.

– Ur ett säkerhetsperspektiv innebär hybridarbete att organisationen får ytterligare attackvektorer att hantera och att det introduceras nya faktorer som säkerhetsavdelningen inte har kontroll över – till exempel medarbetarnas egna nätverk. Det krävs ett strukturerat cybersäkerhetsarbete för att hantera det på ett tillförlitligt sätt, säger Lars Berggren, Sverigechef på Fortinet.

Två av tre företag utsatta för dataintrång utanför kontorsmiljönUndersökningen visar att fyra av tio (40 procent) har återinrättat regelverk som inte tillåter distansarbete, samt att 3 procent valt att inte öppna sina kontor igen efter pandemin. Övriga respondenter tillåter följaktligen distansarbete i någon mån. Det är i ljuset av dessa siffror man behöver se utvecklingen mot en allt större flexibilitet – det som tidigare var en lyx för somliga har i det närmaste blivit norm på en majoritet av företagen.

94 procent av de tillfrågade företagen uppger också att de kommer utöka sin säkerhetsbudget för att kunna hantera det ökade distansarbetet.

– Det är bra att man ser behovet, men bakom den ökade budgeten finns den utbredda bristen på kompetens som gör det svårt för företag och organisationer att nå sina mål gällande cybersäkerhetsarbetet, säger Lars Berggren.

Andra intressanta datapunkter från undersökningen:

· 60 procent av de tillfrågade företagen arbetar aktivt för att möjliggöra hybridarbete.

· 42 procent använder olika leverantörer av cybersäkerhetslösningar för sin personal på plats och för personal på distans.

· 62 procent har upplevt säkerhetsintrång de senaste åren som kan kopplas till en anställd som arbetar på distans.

· 94 procent kommer utöka säkerhetsbudgeten för att stötta deras långsiktiga policy kring hybridarbete.

– Flexibiliteten som distansarbete utgör kommer fortsätta att vara en självklarhet hos de flesta organisationer, och därför blir det viktigt att vara mån om risker som finns och vilka åtgärder som krävs för att upprätta stabil säkerhet, säger Lars Berggren

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00