5 tips för ökad cybersäkerhet under semestern
Hem SÄKERHET 5 tips för ökad cybersäkerhet under semestertiden

5 tips för ökad cybersäkerhet under semestertiden

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Semestertider är detsamma som högsäsong för cyberbrottslingar.

Naturligtvis vill de allra flesta semesterresenärer inte vara utan digital interaktion och användning av sina enheter under semestern för att exempelvis snabbt googla upp en restaurang, dela ett strandfoto via sociala medier eller kolla sin e-post.

Förutom smartphones och surfplattor gäller det även bärbara datorer eftersom fler och fler anställda utnyttjar möjligheten att kombinera arbete med semester från platser runt om i världen.

För cyberbrottslingar är semesterresenärer ofta ett lätt och försvarslöst mål. De riktar sig inte enbart mot enheterna, utan även mot personlig data och användarnas digitala identiteter.

5 tips för ökad cybersäkerhet under semestern

Mattias Bolander, Nordenchef, Okta

Okta, en leverantör av lösningar för identitets- och åtkomsthantering, har sammanställt fem tips under semestertider:

  1. Uppdatera relevanta säkerhetssystem – Inte bara innan, utan även under resans gång: Uppdatera operativsystem, virusskydd och brandväggar för enheterna som används för att undvika att virus och att bli offer för en cyberattack när du använder allmän wifi på din semesterdestination.
  2. Enbart lösenord är inte tillräckligt – För att optimalt skydda appar och data bör de inte enbart skyddas med hjälp av lösenord, utan om med flera säkerhetsfaktorer (multifaktorautentisering). Utöver lösenordet kan detta till exempel göras med biometri, såsom ett fingeravtryck, eller via ett pushmeddelande. Om användning av flera faktorer inte är möjligt, bör man åtminstone använda lösenord med minst 8 tecken, inklusive stora och små bokstäver, siffror och specialtecken.
  3. Skriv inte ned åtkomstdata – Knappast någon kan komma ihåg mängden av lösenord och åtkomstdata för olika enheter, nätbanker, applikationer och onlinebutiker. En studie av Auth0, ett bolag som Okta nyligen köpte, visade att 86% av konsumenterna använder sina lösenord för flera onlinekonton. Andra skriver ner sina lösenord. Båda alternativen är osäkra och spelar de kriminella i händerna. Då är det bättre att konfigurera en lösenordshanterare innan du reser. Om arbete också utförs under resan, möjliggör identitets- och åtkomsthanteringslösningar för enkel och säker åtkomst till alla applikationer och innehåll som behövs. Dessa använder multifaktorautentisering och ger tillgång till alla applikationer med bara en enda inloggning och utan lösenord.
  4. Aktivera trådlösa anslutningar endast när det behövs – Trådlösa anslutningar som WLAN, Bluetooth eller NFC (Near-Field-Communication) bör endast aktiveras på semester under den tid de används.
  5. Akta dig för offentliga wifi-hotspots – På flygplatsen, järnvägsstationen eller på en restaurang möjliggörs gratis surfning. Men eftersom det är svårt att se hur pass säkra dessa WLAN är bör du avstå från att använda dem. Det är säkrare att ansluta via mobildata, eftersom olika säkerhetsmekanismer används för kryptering. I allmänhet bör brandväggsinställningarna för de enheter som används justeras till en högre säkerhetsnivå.

Av Mattias Bolander, Nordenchef, Okta

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00