[KRÖNIKA] Pågående 5G-anpassning i Sverige, avancerad edge computing och ett uppsving för Internet of Things (IoT) kommer innebära stora förändringar för det digitala ekosystemet.
I takt med att samhällen blir allt mer uppkopplade så möjliggörs omfattande datainsamling, vilket är helt nödvändigt för att kunna bygga morgondagens tekniska och digitala lösningar. Jan Terje Kleiven, Business Development Manager på Kingston EMEA, menar att vi redan idag har tillräckligt med data för att mätta världens datacenter för en lång tid framåt – därför är etableringen av fler lokala datacenter avgörande.
Vi kan konstatera att 5G-utrullningen i Sverige kommer transformera det digitala landskapet. Redan nu har Tele2 introducerat Sveriges första publika 5G-nät och nu till midsommar är det Telias tur. Det är ett betydande förändringsarbete som möjliggör utvecklingen av den infrastruktur som krävs för att hantera enorma mängder data.
För att hjulet ska snurra behöver vi edge computing, det vill säga beräkningar och bearbetning av data i ”kanten” av nätverket istället för centralt – vilket möjliggör datalagring, beräkningar och analys där det behövs. Detta kan innebära allt från automatiserade trafikflödeslösningar till övervakning av utsläpp och föroreningar. Med 5G och avancerad edge computing så kommer dagens smarta städer bli ännu smartare och mer uppkopplade. Kort sagt – möjligheterna är oändliga.
Framtidens datacenter – små, miljövänliga och säkra
Desto mer behovet av digitala tjänster ökar, desto mer data behövs. Desto mer vi utvecklar datacentren, desto mer digitala tjänster kommer kunna levereras. Det ställer självklart krav på datacenter. Men det behöver inte betyda att vi måste bygga enorma lagerlokaler med tusentals servrar. Nej, framtidens datacenter är små och lokala.
Omstruktureringen till mindre, mer specialiserade datacenter kommer vara både tidskrävande och ekonomiskt påfrestande. Det kommer framförallt kräva samarbete mellan relevanta myndigheter, tech-jättarna och telekomföretagen.
Vi ska inte heller glömma hållbarhetsutmaningarna som följer. År 2025 beräknas datacenter stå för en femtedel av världens energiförbrukning, vilket överstiger flera länders individuella förbrukning. Miljön är på världens agenda – därför krävs det innovativt tänkande och agerande, både när det kommer till att bygga nya klimatsmarta datacenter men också för att hitta lösningar som minskar energiförbrukningen.
Det finns också säkerhetsutmaningar att ta hänsyn till. Expansionen av IoT och edge computing innebär fler anslutna enheter, vilket i sin tur medför fler möjligheter för cyberbrottslingar att komma åt konsumenters digitala infrastruktur. Utmaningen här ligger i att skapa en miljö där enheter kan interagera utan att varken integritet, datasäkerhet eller användarens säkerhet kompromissas.
Att navigera i det alltmer komplexa IT- och data-ekosystemet är mycket enklare med hjälp av en kunnig leverantör – någon som ser till att produkterna är i linje med företags- och samhällsmålen. Då ser vi till att verksamheter framtidssäkras, att morgondagens digitala ekosystem utvecklas i rätt riktning och att våra smarta samhällen förblir pålitliga.
Kommer framtidens små datacenter vara utrustade för vår multi-anslutna värld? Som tur är har vi tid att utveckla dagens datacenter-teknologi, och företag måste också hinna anpassa sig efter smartare samhällen. Datacenters lagringskapacitet måste optimeras, servrar behöver bli snabbare, användning av hårdvarukryptering måste breddas och komprimering behöver effektiviseras. Det är också hög tid att företag identifierar vilken teknologi som behövs för att nå långsiktiga och kortsiktiga mål, samt för att hänga med i den snabba samhällsutvecklingen. Investering i rätt teknik bör ses som en företagsoptimerare, snarare än en kostnad.
Jan Terje Kleiven, Business Development Manager på Kingston EMEA, vill gärna lyfta framtidens datacenter, vilka utmaningar som följer och vikten av rätt teknik och strategi för att säkra smarta samhällen.