Fördelarna med en mer flexibel arbetsmiljö är många, men det är utmaningarna också.
För samtidigt som vi är vana vid att ansvaret för cybersäkerheten ligger i trygga händer hos IT-avdelningen ser det annorlunda ut när man sätter sig vid arbetsbordet hemma, dit IT-ansvarigas kunskap och säkerhetsrutiner inte alltid når.
Hemma delar vi filer och samarbetar med olika digitala verktyg. Och inte sällan delar vi nätverk med hushållets övriga medlemmar.
Cyberkriminella har förstås varit snabba med att se potentialen i svaga hemnätverk, otillräckliga säkerhetsinställningar och bristande kunskap hos enskilda medarbetare. Företagen i sin tur är främst oroade över bristen på kontroll vid användningen av fildelningstjänster, kritisk datalagring, katastrofåterställning och efterlevnadskrav.
En ny global undersökning från Barracuda visar också att 85 procent av de företag vars anställda till största delen arbetar hemifrån har upplevt säkerhetsincidenter. Samtidigt fortsätter också antalet riktade ransomware-attacker att stiga.
Fem sätt att skydda ditt hemmakontor
När arbetet flyttar hem behöver den enskilde medarbetaren mer än någonsin vara medveten om sitt ansvar att inte fungera som en inkörsport för cyberbrottslingar. Företag har naturligtvis olika riktlinjer och resurser som säkrar hemarbetet men jag vill ge några tips som i princip gäller alla former av hemarbete.
● Skydda dina enheter: Var noga med att uppdatera din skrivbordssäkerhet, till exempel anti-malware, antivirus och personliga brandväggar. Prioritera också uppdateringar för mobiltelefoner och IoT-enheter.
● Säkra nätverksappar och IoT-enheter: Ändra standardlösenordet på var och en av dina enheter och sök regelbundet efter uppdateringar. Botnätsattacker mot IoT-enheter har ökat med cirka 500 procent under de senaste åren. Dessa botnät utnyttjar miljontals routrar, övervakningskameror och andra sårbara enheter. Om du inte håller dina enheter uppdaterade och ändrar fabriksinställda lösenord kan de lätt bli verktyg i cyberkriminellas händer.
● Använd starka lösenord: Den genomsnittliga internetanvändaren har omkring 100 lösenord att hantera, det är cirka 20 till 25 procent fler än före pandemin. Därför kan det vara en bra idé att investera i en lösenordshanterare (password manager) som vägleder dig för att undvika osäkra lösenord och ha kontroll på de som finns.
● Skydda din inkorg: Ställ in och uppdatera regelbundet en tjänst som kan skydda dig från skadliga e-postattacker. Många e-posttjänster har inbyggt skydd, men det bästa försvaret är alltid en säkerhetsmedveten användare. Lär dig därför att identifiera och försvara dig mot de vanligaste typerna av angrepp och rapportera misstänkta e-postmeddelanden eller hot som kan komma in i din inkorg.
● Säkerhetskopiera: Allt på skrivbordet, nätverkslagring eller data i en molnapp som OneDrive bör säkerhetskopieras regelbundet. Familjebilder kan vara lika viktiga för dig som dina arbetsprojekt och ekonomisk information, så se till att ha en överblick över vad som behöver skyddas. När det är gjort på rätt sätt kommer ditt säkerhetskopieringssystem se till att du inte förlorar åtkomsten till viktig data.