I takt med att användningen av data har ökat markant, har också antalet regleringar och behovet av att skapa kontroll ökat.
Den digitala ekonomin har fått fler aktörer att intressera sig för digital suveränitet och makten som finns i den enorma datamängd vi skapar idag.
Både Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel har uttryckt ett behov av att skapa fler digitala lösningar som är baserade i Europa. Detta för att öka den digitala suveräniteten och minska beroendet av amerikanska molnleverantörer. Åsikterna har bland annat lett till projektet GAIA-X som syftar till att skapa nästa generations datainfrastruktur för Europa och främja digital suveränitet för användare av europeiska molntjänster.
Faktum är att molnlösningar spelar en viktig roll i den digitala ekonomin och en rapport från revisionsbolaget KPMG visar att den europeiska molnmarknaden är värd 53 miljarder euro 2020. En siffra som förväntas öka till hissnande 300–500 miljarder euro till slutet av 20-talet. Verksamheters ökade användning av data och molnlösningar har också drivit på behovet av regleringar och bland annat Dataskyddsförordningen (GDPR) och Schrems II påverkar hanteringen av data inom EU, men också mellan EU och länder som inte är medlemmar. Tydliga lagkrav har i sin tur ökat behovet av att skapa kontroll av sin data för att på så sätt kunna påvisa regelefterlevnad.
Behovet av tekniska lösningar som klarar av stora förändringar
Lagkraven kan se lite olika ut beroende på vilken verksamhet som bedrivs men gemensamt är det ökade intresset för digital suveränitet och det som i molnsammanhang på engelska brukar kallas Sovereign Cloud. I en global studie från IDC om datahantering bland hårt reglerade branscher uppger 69 procent av respondenterna att känslig data är väldigt sårbar när den lagras i ett kommersiellt och offentligt moln.Mellan 50 till 60 procent tror också att det finns ett nationellt mandat när det gäller att förbättra datasäkerhet, integritet och innovation enligt samma rapport.
Studien från IDC visar på flera intressanta siffror som är relevanta för att förstå sig på vilka utmaningar verksamheter står inför när det gäller datahantering. När behoven och kraven ändras är det viktigt att det finns tekniska lösningar som svarar upp mot förändringarna för att kunna fortsätta driva utvecklingen framåt. I framtiden kommer informationen inte bara vara i molnet utan vara mer spridd i hela IT-arkitekturen för att dra nytta av hela dess potential, men då krävs rätt teknik och att utvecklingen inte stannar av.
Brist på vägledning hämmar digitaliseringen
Det råder dock brist på tydlig vägledning när det gäller många digitala utmaningar. Exempelvis saknas Microsoft Teams på listan över säkra molntjänster, men Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vill inte avråda från att använda tjänsten utan kräver i stället att regeringen driver på i EU för IT-verktyg som är säkra. Samtidigt pågår den svenska IT-driftutredningen där utredaren ska analysera och ge förslag på en säker och kostnadseffektiv IT-drift för offentliga verksamheter. Även de rättsliga förutsättningarna för offentliga verksamheter att outsourca IT-drift med bibehållen säkerhet till privata leverantörer utreds.
Detta är väldigt aktuella frågor och det krävs tydlig vägledning för att inte hämma verksamheters digitalisering. Inte minst för offentlig sektor som är hårdare reglerad när det gäller datahantering och användning av molntjänster av flera orsaker. Detta är något som min nästa text kommer att fokusera på.
Per Gustafsson, Nordenchef VMware