Är du missnöjd med ditt bredband? Du är inte ensam.
Sex av tio svenskar vill att staten och näringslivet ska satsa på mer utbyggnad – och nära hälften, 49 procent vill att alla ska kunna vara uppkopplade, överallt.
Det framkommer i Ciscos globala undersökning Broadband Index.
Under de senaste två åren har hemarbete blivit normen för miljoner svenskar, och även om pandemirestriktioner och lagar upphävts under de senaste månaderna innebär att allt fler kan återgå till kontorsarbete betyder det inte att allt kommer att bli som förut. Det finns stora fördelar med att kunna arbeta mer flexibelt, och utföra arbete på distans som ett val och inte som ett tvång – både när det gäller arbetsupplevelsen, livspusslet och effektiviteten.
Men en förutsättning för att övergången till hybridarbete ska bli en framgång är att den digitala infrastrukturen är anpassade för de nya behoven. Det är en av drivkrafterna bakom undersökningen Broadband Index, som bygger på svar från nära 60 000 personer i 30 länder, däribland Sverige. Undersökningen genomfördes under december 2021.
”De arbetsmönster som har formats under pandemin kom inte från ingenting, utan är en utveckling som redan hade börjat långt innan 2020. Men det påtvingade hemarbetet snabbade upp den utvecklingen enormt, framtidens arbete är redan här, och det är en fråga samhället måste anpassa sig till. Det gäller inte bara arbetslivet utan även privata åtaganden, exempelvis läkarbesök eller möten i skolan och föreningslivet”, säger Per Samuelsson, vd på Cisco Sverige.
Sverige rankas idag som ett av världens mest digitalt mogna länder – 95 procent av alla hushåll hade under 2020 tillgång till bredband med en kapacitet på 100 Mbit eller mer – och den nationella utbyggnadsplanen har som mål att om tre år, 2025, kommer 98 procent av hushållen och arbetsplatserna ha tillgång till gigabit-uppkoppling. Samtidigt pågår utrullningen av 5g-nätverk i stora delar av landet.
Men det betyder inte att det inte finns utrymme för förbättring. Under pandemiåren har exempelvis 42 procent av de svenska respondenterna i Broadband Index upplevt problem med uppkopplingen som förhindrat dem att ta del av kritiska tjänster – exempelvis digitala läkarbesök.
59 procent av respondenterna upplever att tillgång till stabilt bredband är ett växande problem för låginkomsttagare, och nästan hälften, 49 procent, tycker att uppkoppling ska vara tillgänglig för alla, oavsett var man befinner sig.
65 procent ser uppkoppling som kritiskt för medborgarnas utbildnings- och kunskapsnivå, och nästan lika många, 60 procent, ser det som viktigt för ekonomisk tillväxt.
Sex av tio svenskar vill att staten och näringslivet ska satsa mer på utbyggnaden, och nästan lika många, 59 procent, tror att de behöver bättre uppkoppling för att kunna hybridarbeta effektivt i framtiden.
”Undersökningen visar på att det finns en stark folkvilja kring att Sverige fortsätter ha höga ambitioner för digitaliseringen, och att de utmaningar, men framför allt möjligheter, som ligger framför oss har stor påverkan på såväl människors nutid och framtid, som Sveriges konkurrenskraft. Att vara ledande inom säker digitalisering är därför en ödesfråga. Vi kommer inte att gå tillbaka till den gamla vardagen – men med rätt beslut och handlingskraft kan vi göra den nya vardagen till något bättre”, säger Per Samuelsson.